Σε εθνικές εκλογές οδηγεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με την “ψαλίδα” ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, να κυμαίνεται περί τις 10 ποσοστιαίες μονάδες

Ξανά στις κάλπες η χώρα

Σε εκλογές οδηγείται η Ελλάδα, με φόντο τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών όπως διαμορφώνονται σταδιακά, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η απόφαση λήφθηκε, κατόπιν της μερικής παγίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στην ελληνική επικράτεια και μετά από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε, ο κ. Τσίπρας θα αιτηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την επαναληπτική διαδικασία σε Δήμους και Περιφέρειες, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής την 30ή Ιουνίου 2019.

Στην επικράτεια, η “ψαλίδα” Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε στις 10 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, το Κίνημα Αλλαγής 7,2%, το ΚΚΕ 5,7%, η Χρυσή Αυγή 4,8%, η Ελληνική Λύση 4%, η ΜέΡΑ25 3,1% και τα λοιπά κόμματα, ποσοστό 17,9%, με ενσωμάτωση αποτελεσμάτων στο 50%.

Ειδικότερα, στο νομό Κυκλάδων, με 42,43% ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 35,8%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ακολουθεί με 21,04%, και τη διαφορά να ανέρχεται στο 14,86%.

Δεν έχει χαθεί τίποτα, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε”

Δηλώσεις, σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και την πρόθεση του Πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, έκανε, από τα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου βρίσκονταν, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συρίγος ξεκίνησε τις δηλώσεις του, αναφερόμενος στο θετικό στοιχείο, των αποτελεσμάτων της ελληνικής κάλπης για τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας, ότι “τα λεγόμενα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πήγαν αρκετά καλά. Αυτές οι δυνάμεις, οι σκοτεινές και ανορθολογικές, οι οποίες δυστυχώς, απ' ό,τι φαίνεται, στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν κάποιες δυνατότητες και είχαν κάποιες επιτυχίες, ευτυχώς στην Ελλάδα, δεν είχαν. Είναι αρκετά μειωμένες. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση”.

Περαιτέρω σχολίασε, ότι “οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα ηπιότητας, θα έλεγα, και ευπρέπειας, όπως εξασφαλίστηκε από τη διαδικασία”.

Σε ότι αφορά στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την προκήρυξη εθνικών εκλογών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής διαδικασίας, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Συρίγος τόνισε, ότι “προσωπικά θεωρώ, ότι δεν έχει χαθεί τίποτα, διότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε ότι ο λαός αυτό θα το εκτιμήσει. Ωστόσο πιστεύω, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να προβεί άμεσα στην προκήρυξη εκλογών, θα δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και για όλους, όσοι πιστεύουν ότι η πορεία αυτή και το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και από την άλλη πλευρά, θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχει μία εκκρεμότητα, υπό την έννοια, ότι διαφορετικά, θα υπήρχε ένα κλίμα ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός, ως υπεύθυνος που είναι, έκρινε ότι επιβάλλεται και η ευκαιρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προχωρήσει στο βήμα αυτό και όπως είπε ο ίδιος, έχει μάθει να αγωνίζεται, δεν έχει μάθει να φεύγει, δεν είναι άνθρωπος που εγκαταλείπει. Η μάχη θα δοθεί. Και πιστεύω, ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει αυτό που συνέβη αυτή την τετραετία και θα μας δώσει την επιτυχία στις εκλογές, οι οποίες θα έρθουν”.

Τέλος ευχήθηκε, “αυτός που θα κερδίσει, να είναι η τοπική υπόθεση, πέρα από ανταγωνισμούς, ή κομματισμούς. Άλλο πολιτική – η οποία υπάρχει και στην τοπική υπόθεση – και άλλο όλα τα άλλα. Εύχομαι όλα τα παραπάνω να οδηγήσουν στην αναβάθμιση αυτού, που ονομάζουμε τοπική υπόθεση”.

Ιστορικό υψηλό συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Θετικό στοιχείο για την ψηφοφορία σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το γεγονός, ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις για προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 50,5% (συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο) υποδηλώνουν σημαντική ενίσχυση της συμμετοχής και το χαμηλότερο ποσοστό αποχής για τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, η πρώτη στατιστική προβολή για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει επίσημων και προσωρινών αποτελεσμάτων σε 21 χώρες και εκτιμήσεων σε άλλες επτά, απεικονίζεται ως εξής:

 

Ετικέτες: