Παρουσία του Υπ. Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αρχηγού ΓΕΝ, Νικολάου Τσούνη στη Σύρο, οι εκδηλώσεις με τίτλο “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”

Πλεύση... η διαρκής ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού

Άσκηση των δυνάμεων του ΠΝ στο ιστορικό λιμάνι της Ερμούπολης

Ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αναδείχθηκε με εμφατικό τρόπο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο “Μέγα το της θαλάσσης κράτος” που διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με φόντο την αναβίωση της ναυτικής εβδομάδας, “πρόλογος” της οποίας αποτέλεσε και η επίδειξη – άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019”, στο ιστορικό λιμάνι της Ερμούπολης, χθες το πρωί.

Η Σύρος αποφασίστηκε να είναι η κεντρική νήσος των συγκεκριμένων εκδηλώσεων - με αφορμή τις οποίες μετέβη χθες και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Αποστολάκης στην Ερμούπολη -, λόγω της θέσης της, καθώς και της ναυπηγικής δραστηριότητάς της, αφού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την αμυντική ισχύ της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Νικόλαος Τσούνης απηύθυνε “ηχηρά” μηνύματα για τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού σε ένα ναυτικό έθνος όπως η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στάση της χώρας, απέναντι σε συνεχείς προκλήσεις που συναντά από πλευράς Τουρκίας.

Ο ίδιος πραγματοποίησε ομιλία το απόγευμα του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με φόντο τη Ναυτική Εβδομάδα, ενώ εγκαινίασε και την έκθεση “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου” που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Τονίζεται πως, το Πολεμικό Ναυτικό εντυπωσίασε τους Συριανούς πολίτες και τους επισκέπτες, με την μπάντα του, το βράδυ του Σαββάτου, όταν παρουσίασε τραγούδια που συνδέονται με τη θάλασσα και τις ανθρώπινες αξίες, στην κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Σημειώνεται πως, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που το ΓΕΝ διοργανώνει τις εκδηλώσεις με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών των πολιτών με το Πολεμικό Ναυτικό ενώ πρέπει να αναφερθεί πως πολεμικά πλοία έχουν καταπλεύσει σε όλους τους λιμένες του Αιγαίου πελάγους τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της άσκησης “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019”, προκειμένου να τα επισκέπτεται ο κόσμος.

Ευάγγελος Αποστολάκης: “Το Πολεμικό Ναυτικό αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή”

“Κορύφωση” των εκδηλώσεων του τελευταίου διημέρου αποτέλεσε η συνδυασμένη άσκηση – επίδειξη από μέρους του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Ερμούπολης, το πρωί της Κυριακής, η οποία ήταν ενδεικτική του τρόπου εργασίας των διαφόρων μονάδων του ΠΝ και του στρατού ξηράς.

Πιο αναλυτικά, όπως εξηγήθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης, η επίδειξη επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας και στις τακτικές διείσδυσης σε εχθρικό περιβάλλον των επιχειρησιακών ομάδων και των μέσων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών με τη συμμετοχή και βατραχανθρώπων.

Την ανωτέρω άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης, όπως όμως και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μετά το πέρας αυτής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Είμαστε σήμερα στη Σύρο, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς του ΓΕΝ και του ΓΕΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού, πριν από την έναρξη της ασκήσεως “Καταιγίς 2019” και γιορτάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουμε ονομάσει “Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος”, κατά τις οποίες όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση έχουν διασπαρεί σε όλα τα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου, ξεκινώντας την άσκηση με μια σοβαρή παρουσία του Ναυτικού και των πληρωμάτων στα λιμάνια της διασποράς. Διαπιστώνουμε, άλλη μία φορά, το αξιόμαχο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η δυνατότητα αυτή που υπάρχει του Πολεμικού Ναυτικού να καλύπτει όλο το Αιγαίο και να αυξάνει το αίσθημα της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή. Όπως έχουμε ξαναπεί, η προσπάθεια είναι συνεχής για να διατηρήσουμε την ηρεμία και να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε τις εντάσεις σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι σε μία συνεχή ένταση. Εύχομαι στα πληρώματα των πλοίων καλή άσκηση, ασφαλείς πλόες και καλή ολοκλήρωση των αποστολών τους.”.

Νικόλαος Τσούνης: “Η Σύρος δεν επελέγη τυχαία. Έχει παραδοσιακά δεσμούς με το θαλάσσιο στοιχείο”

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε ο Αρχηγός του ΓΕΝ, Νικόλαος Αποστολάκης ΠΝ, στο Πνευματικό Κέντρο, αναφορικά με τις εκδηλώσεις με τίτλο “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”, ο οποίος εξήγησε αρχικά, την επιλογή της Σύρου ως κεντρικής νήσου αυτών.

“Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να αναδείξουν τους άρρηκτους δεσμούς των Ελλήνων με τη θάλασσα, να φέρουν σε στενότερη επαφή τα στελέχη μας με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νησιώτες μας και να προβάλουν τη διαχρονική σημασία της ναυτικής ισχύος. Οι φετινές εκδηλώσεις επιλέξαμε να λάβουν χώρα σε νήσους του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου όπου και θα καταπλεύσουν πολεμικά πλοία προ ενάρξεως της ετήσιας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019” και κεντρική νήσος εορτασμού καθορίστηκε η νήσος Σύρος” ανέφερε πρωτίστως, διευκρινίζοντας πως αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς, “Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την αρχοντική κουλτούρα, συνδιαλέγονται με τρόπο αρμονικό η καθ΄ ημάς Ανατολή και το εξ Εσπερίας φως”. Σύμφωνα με όσα ανέπτυξε ο Αρχηγός του ΓΕΝ, κάνοντας αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς του νησιού – ιστορικά -, “Η πρωτεύουσα του νησιού, η Ερμούπολη εδραιώθηκε ως το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας και γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη για τα ελληνικά δεδομένα τον 19ο αιώνα και απετέλεσε ένα κόσμημα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Εδώ η παραδοσιακή ναυπηγική συνδέθηκε αρμονικά με τη ναυτική παράδοση του νησιού. Στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της Ερμούπολης κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα κατασκευάζονται σχεδόν 80 πλοία τον χρόνο και ναυπηγείται το 1854 το πρώτο ελληνικό ατμόπλοιο. Εδώ στο 1861 ιδρύεται το Νεώριο, το πρώτο ναυπηγείο στη νεότερη Ελλάδα. Το λιμάνι της Σύρου καθιερώνεται ως ένα από τα σπουδαιότερα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ το Συριανό εμπόριο και τα κέρδη που επέφερε αποτέλεσαν σημαντική πηγή εσόδων για την ανοικοδόμηση του νέου Ελληνικού κράτους. Αυτός ο διαχρονικός εξωστρεφής χαρακτήρας της Σύρου, η πρωτοποριακή σκέψη και οι παραδοσιακοί δεσμοί της με το θαλάσσιο στοιχείο την καθιστούν και σήμερα πολύτιμο συνεργάτη στον στρατηγικό ρόλο που το Πολεμικό Ναυτικό διαδραματίζει στο Αρχιπέλαγος και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Τσούνης έκανε αναφορά στην ιδιαίτερη γεωμορφία της χώρας με τα χιλιάδες νησιά και τις βραχονησίδες, προκειμένου να επισημάνει πως αυτές οι συνθήκες “έστρεψαν τους Έλληνες από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους στη θάλασσα”, κάτι που γέννησε και την ιδιαίτερη σχέση τους μαζί της, αφού σταθερά αναπτύχθηκε η ικανότητα να κυριαρχούν στις αντιξοότητες που αυτή θέτει, καθιστώντας τήν επάξια ένα ναυτικό έθνος.

“Η θάλασσα ήταν η ιστορική πύλη που επέτρεψε στον Έλληνα να εξάγει προς την οικουμένη αυτές και πολλές άλλες πανανθρώπινες αξίες που θεμελίωσαν τον Δυτικό πολιτισμό. Η θάλασσα είναι το κύριο στοιχείο της ύπαρξής μας, μέσω του οποίου το έθνος μας αναπτύσσεται, προοδεύει, δοξάζεται και μεγαλουργεί εδώ χιλιάδες χρόνια” πρόσθεσε ο Αρχηγός.

Το Πολεμικό Ναυτικό ο βασικός συντελεστής της θαλάσσιας ισχύος

Αμέσως μετά ανέλυσε τις βασικές διαφορές ενός ναυτικού κράτους από άλλα έθνη, ενώ έδωσε έμφαση στον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στη χώρα, με φόντο τις σημερινές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο.

“Συμπερασματικά, ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού σε μία χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστός” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί τον βασικό συντελεστή της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας, τον βασικό εκφραστή της παραδοσιακής ναυτικής ταυτότητας και κουλτούρας του έθνους, τη στρατηγική επιλογή της χώρας μας για τη συνέχιση αλλά και ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, την προστασία του θαλασσίου χώρου μας, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και την προώθηση ευρύτερων εθνικών γεωπολιτικών επιδιώξεων”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε δε, “Η θαλάσσια ισχύς της χώρας μας, συμπληρώνεται και από το πανταχού παρών εμπορικό ναυτικό”, εξηγώντας πως, “Τα εμπορικά μας πλοία μεταφέρουν υπερήφανα την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου ως μόνιμοι πρεσβευτές της χώρας μας και συνιστούν βασικό μοχλό ανάπτυξης του έθνους μας”. Ο ίδιος υπενθύμισε και τη συμβολή τους στους αγώνες της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη συμβολή και τη συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια ισχύ της χώρας.

Οι διεθνείς εξελίξεις σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΝ έκανε ξεχωριστή αναφορά στις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, επισημαίνοντας την ανάγκη, το Πολεμικό Ναυτικό να αυξάνει σημαντικά τον ρόλο του προς υπεράσπιση της Ελλάδος.

Σύμφωνα με όσα ανέπτυξε, “Η αστάθεια και η πολυπλοκότητα του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την εποχή που ζούμε. Ο διεθνής ανταγωνισμός κρατικών και μη, δρώντων, για τη διαμόρφωση ή επικράτηση επικυριαρχικών, πολιτικών, οικονομικών, ενεργειακών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων εντείνεται περαιτέρω. Όλες οι διεθνείς εν εξελίξεις προκλήσεις σχετίζονται άμεσα και με το θαλάσσιο περιβάλλον”.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσούνης μίλησε ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία πρόσθεσε πως, “επηρεάζεται από τις αναταράξεις που προκαλούνται από τις πολιτικές επιδιώξεις των διεθνών ή και των περιφερειακών δρώντων για τον παγκόσμιο περιφερειακό ανταγωνισμό ισχύος”, μέρος του οποίου όπως συμπλήρωσε, “αποτελεί και ο έλεγχος των φυσικών αποθεμάτων ενέργειας και πόρων όπως και των θαλασσίων οδών μεταφοράς τους”.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί “τη λεκάνη που καταλήγουν όλα τα απόνερα που προκαλούν όλα τα τεκταινόμενα και οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής” και ως εκ τούτου, ένα τέτοιο περιβάλλον εξήγησε πως, “επιβάλλει την ημέτερη ικανότητα προβολής ισχύος στην περιοχή”.

Όπως υπογράμμισε κατηγορηματικά, “Αποτελεί υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων και για κάθε ενδεχόμενο ακόμη και αυτού που απορρέει από ένα λάθος, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί όσο οι προκλήσεις τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά συνεχίζονται”.

Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει πως οι ενέργειες της χώρας, “θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από σύνεση με αποχή από πράξεις που συνιστούν απειλή ή καταδεικνύουν χρήση βίας, όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος που είναι πιστό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ”, ωστόσο, σημείωσε πως, “Επιβάλλεται η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας από το Πολεμικό Ναυτικό για την αποτροπή όλων των πιθανών προκλήσεων και για την άμεση αντίδραση έναντι οποιωνδήποτε απειλών από όπου κι αν προέρχονται”.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες να διατηρήσουμε το αξιόμαχο αλλά και να ενισχύσουμε τον στόλο”, προσπάθειες που επεσήμανε πως είναι διαρκείς “παρά τους περιορισμένους πόρους”. Άλλωστε, όπως τόνισε, η χαραχθείσα “πλεύση” είναι αυτή “για τη διατήρηση αλλά και επαύξηση της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας και για την εδραίωση της πατρίδας ως αξιόπιστου συνομιλητή και εταίρου, σε αυτό το ταραχώδες σταυροδρόμι του πλανήτη”.

Ο κ. Τσούνης έκλεισε την ομιλία του, δηλώνοντας τέλος τα εξής: “Με υπευθυνότητα ως Αρχηγός, σας διαβεβαιώνω ότι το Πολεμικό Ναυτικό σεβόμενο τις δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες του λαού μας καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και μέσων με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. Το Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ισχυρό και συνιστά εγγύηση για το μέλλον. Όσους δε, ερμηνεύουν, την ώριμη και ψύχραιμη στάση μας ως αδυναμία προτρέπουμε να το ξανασκεφθούν γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε τη βούληση, έχουμε τα μέσα, έχουμε τη γνώση, μπορούμε και αν απαιτηθεί θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Και να είναι βέβαιοι ότι εμείς, δεν θα είμαστε οι χαμένοι.”.

Εγκαίνια έκθεσης και συναυλία

Σημειώνεται πως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Μεθ΄ Ορμής Ακαθέκτου” στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, που φιλοξενήθηκε στην αίθ. “Εμμανουήλ Ροΐδης”, ακολούθησε η συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης. Αξίζει να αναφερθεί πως, ο κ. Τσούνης δώρισε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμνηστική κασετίνα με ομοίωμα του θωρηκτού “Αβέρωφ”.

Τονίζεται πως τις εκδηλώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων, Φορέων, Αρχών, καθώς και μέλη της Αυτοδιοίκησης, όπως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, καθώς και οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων και Τυρνάβου και Λαρίσης.