Προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Σύρο, παρουσία των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος στις Κυκλάδες και κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη

«Η μάχη αυτή είναι απολύτως ταξική»

Με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών, πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το βράδυ της Τετάρτης, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του κόμματος, κ. Κώστα Αρβανίτη.

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις Κυκλάδες, κ.κ. Αντώνης Γάκης, Νίκος Μανιός, Ειρήνη (Ιρέν) Ρήγου, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, καθώς και μέλη της τοπικής Οργάνωσης Μελών.

Τόσο ο κ. Αρβανίτης, όσο και οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές, μετά το πέρας των χαιρετισμών και της κεντρικής ομιλίας, έδωσαν το λόγο στους πολίτες, απαντώντας στις ερωτήσεις τους, αλλά και στην κριτική, που άσκησαν, σχετικά με την κυβερνητική θητεία.

Η Σύρα των εργατικών αγώνων θα δώσει το 'παρών' στις εκλογές

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους, τόσο ο κ. Μανιός, όσο και ο κ. Συρμαλένιος εστίασαν στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του νοσοκομείου, όπως ενδεικτικά, η ίδρυση της βάσης του ΕΚΑΒ, η λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, οι ενέργειες για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου της Σύρου και η θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που έδωσε “ανάσα” στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών. Παράλληλα, ωστόσο επεσήμαναν και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα, καθώς, όπως υποστήριξαν, εργάστηκε για την ανάταξη της οικονομίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, την ανάταξη του κοινωνικού κράτους και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της χώρας διεθνώς, με τους βουλευτές να τονίζουν, ότι η χώρα δεν θα πρέπει να γυρίσει πίσω, σε εκείνους που συνέβαλαν στην οπισθοδρόμησή της.

Από την πλευρά του Συριανού βουλευτή και εκ νέου υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αντώνη Συρίγο, υπογραμμίστηκε, πως είναι οξύμωρο η Νέα Δημοκρατία διατείνεται ότι θέλει την εξουσία, προκειμένου να αλλάξει τα πράγματα. “Να έρθουν να αλλάξουν τι; Αυτοί που έκαναν όλα αυτά που έκαναν τόσα χρόνια, θέλουν να μας πείσουν ότι θα εφαρμόσουν καινούρια πράγματα τώρα; Τόσα χρόνια γιατί δεν τα έκαναν και θα τα κάνουν τώρα; Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα; Μεταμορφώθηκαν;”, αναρωτήθηκε.

Επίσης, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στη “χαμένη” συζήτηση περί της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας, πως επετεύχθη σύγκλιση, σχετικά με το άρθρο περί βουλευτικής ασυλίας, μερική συναίνεση, σε ό,τι αφορά το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, υποστηρίζοντας, πως η Ν.Δ και άλλα κόμματα “φοβούνται” την αναθεώρηση που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε δε, πως ζητά τη δέσμευση όλων των υποψηφίων βουλευτών των δημοκρατικών κομμάτων, προκειμένου να επανέλθει και να στηριχθεί η βελτιωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 101 του συντάγματος περί νησιωτικότητας, που επιχειρεί να διασφαλίσει συνταγματική επιταγή για την παροχή κινήτρων σε όσους υπηρετούν στα νησιά και που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να θεσμοθετηθεί.

“Πολλά επιχειρήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ένθεν κι ένθεν. Εγώ για την περιοχή μας δεν έχω επιχειρήματα, αλλά να θυμηθώ γεγονότα. Τη βάση του ΕΚΑΒ, την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, τις προσπάθειες που έχουν γίνει για το Νεώριο, τη μάχη που δώσαμε για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Δεν χρειάζονται επιχειρήματα, αλλά να αναφέρουμε αυτά τα πράγματα, τα οποία ήταν υποχρέωσή μας και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να παρουσιαστούν ως 'χάρες'”, επεσήμανε ο κ. Συρίγος.

Κλείνοντας, ο συριανός βουλευτής προειδοποίησε τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, “την έπαρση που απέκτησαν στις Ευρωεκλογές, να την προσέχουν. Είναι κακός σύμβουλος η έπαρση”, τονίζοντας, ότι “θα μας βρουν μπροστά τους”, αφού, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, “η Σύρα των εργατικών αγώνων, η Σύρα της δημοκρατικής παράταξης, αυτή που στήριξε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αυτή η Σύρα της αριστεράς και της δημοκρατίας, θα δώσει και πάλι το “παρών” στις επερχόμενες εκλογές”.

Συγκρουστήκαμε με τον άλλο κόσμο”

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κεντρικός ομιλητής, δημοσιογράφος και άρτι εκλεχθείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Κώστας Αρβανίτης αρχικά, δήλωσε αντίθετος «με την αριστερά της ήττας και της “κλάψας”» και απόλυτα σίγουρος, πως «η κυβέρνηση έκανε τη σωστή πολιτική, στη σωστή στιγμή και αυτή είναι επαναστατική πράξη».

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή, υπενθύμισε, πως “το σύστημα είχε στήσει μία πολύ καλή ιστορία, σαν παραμύθι”, αφού “το 2004 η χώρα είχε ολυμπιάδα, 7.000 μονάδες στο χρηματιστήριο, φθηνό χρήμα και πρωθυπουργούς που έλεγαν 'πάρτε δάνεια'. Το 2010 μας είπαν ότι πτωχεύσαμε “. Ο κ. Αρβανίτης έκανε ειδική μνεία στο πώς η “πολυδοξασμένη” πολιτική του π. πρωθυπουργού, κ. Κ. Σημίτη κατέληξε σε χρεοκοπία, με τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να επιχειρούν να διαχειριστούν στη συνέχεια την κρίση που τα ίδια δημιούργησαν. «Οι δουλειές που έστησε ο κ. Σημίτης είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και ονοματεπώνυμο και σχέσεις με το γερμανικό κεφάλαιο ιδιαίτερα, αλλά και ο Καραμανλής που ήρθε μετά, ο οποίος είπε ότι “θα επανιδρύσω το κράτος”, δεν επανίδρυσε τίποτε», υποστήριξε, «είναι αντιφατικό για αστικά κόμματα να το λένε αυτό».

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης, τα συστημικά κόμματα δεν περίμεναν ένα κινηματικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί, αλλά και ένας χαρισματικός, όπως τον χαρακτήρισε, πολιτικός ηγέτης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόλμησε να πάρει την πολιτική ευθύνη και να διεκδικήσει την εξουσία, κάτι που μέχρι τότε η αριστερά αρνιόταν.

«Κάνω αυτή την αναδρομή για να σας πω, ότι εμείς, ουσιαστικά, συγκρουστήκαμε με τον άλλο κόσμο. Και για το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω αυτοκριτική και στους συντρόφους μου, ειδικά στους συντρόφους βουλευτές που τράβηξαν πολύ μεγάλο κάρο, είναι ότι υπήρξαμε λίγο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε αφελείς», υποστήριξε, αναφερόμενος στο σύστημα των μεγάλων ΜΜΕ, τα οποία, έως την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταλάμβαναν τις τηλεοπτικές συχνότητες, χωρίς να πληρώνουν. Η πολιτική επιλογή του κόμματος να επιβάλλει το νόμο στους “καναλάρχες”, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αρβανίτη είναι και η κύρια αιτία, που τα περισσότερα media δεν συμπεριφέρθηκαν ισότιμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση σε τρίτους είναι χαμένη ψήφος”

Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε επίσης, πως «η μάχη αυτή είναι απολύτως ταξική», με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή στο χώρο της αριστεράς. «Ο αριστερός και η αριστερά ορίζεται από το πώς θα γίνεται η αναδιανομή του πλούτου. Αυτό είναι αριστερά και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε. Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι και έκανε αναδιανομή του χρήματος, ό,τι υπήρχε. Έβαλε τους πλούσιους να πληρώσουν, τον Μαρινάκη, το Βαρδινογιάννη, τον Αλαφούζο. 35 εκατομμύρια ο καθένας στη δεκαετία. Είναι σημαντικό. Βεβαίως επίσης προσπάθησε μέσα στη χρεοκοπία να αναδιανείμει το φορολογικό εισόδημα όλων μας», επεσήμανε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάκαμψη του κοινωνικού κράτους και του χώρου της υγείας.

«Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αυτό ήταν μία τακτική κίνηση. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μνημόνιο και εδώ οι μάχες είναι σύνθετες», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, εστιάζοντας στο ζήτημα του “σπασίματος” του 8ώρου εργασίας, μία μάχη που θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ταχθεί υπέρ των περισσότερων ωρών εργασίας, αλλά και του επταημέρου. Σε όσους μάλιστα υποστηρίζουν, ότι το επταήμερο και το 12ωρο ισχύουν και σήμερα, στο καθεστώς της “μαύρης” εργασίας, ο κ. Αρβανίτης απάντησε, πως από την κυβέρνηση «δίνεται μάχη για να μπορέσει να χτυπηθεί η παράνομη εργασία κυρίως στο χώρο του τουρισμού» και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βούληση του ΣΥΡΙΖΑ η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου εργασιακού συστήματος.

Ωστόσο, δεδομένου, ότι το 12ωρο ήδη στην Αυστρία αποτελεί νόμο του κράτους, αλλά και πως το ζήτημα “έρχεται” προς συζήτηση ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το φθινόπωρο, ο κ. Αρβανίτης υποστήριξε, πως «Αν έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη τότε “καλή ψυχή”. Αν υπάρχει κυβέρνηση της αριστεράς, τότε θα έχουμε ακόμη μία πολύ ενδιαφέρουσα μάχη».

Κλείνοντας, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης τόνισε, ότι «αυτό που λέμε “χαμένη ψήφος δεν υπάρχει”, στην προκειμένη περίπτωση, οποιαδήποτε αντίδραση σε τρίτους “χαβαλέδες” είναι χαμένη ψήφος, σε μία τέτοια πολιτική μάχη ουσίας, ταξική και αφορά στη σύγκρουση δύο κόσμων. Στη συγκεκριμένη μάχη δεν υπάρχει χώρος για χωρατά».