Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην «Κοινή Γνώμη»

«Οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουν τα νησιά στην εγκατάλειψη»

  • Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2019 - 06:15

Για πολλά χρόνια τα ελληνικά νησιά βίωναν την απομόνωση και την υποβάθμιση. Οι νησιώτες μας θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οι ανάγκες τους έμπαιναν στο προσκήνιο, μόνο με την μορφή ευχολογίων και προεκλογικών υποσχέσεων. Και μετά ερχόταν πάλι η λήθη και η εγκατάλειψη.

Αυτή η Κυβέρνηση έβαλε τα νησιά και τους νησιώτες σε πρώτο πλάνο. Πίστεψε στις δυνατότητές τους, άκουσε τις ανάγκες τους, στάθηκε στα καθημερινά τους προβλήματα, επένδυσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κατά κύριο λόγο, όμως, ανήγαγε την νησιωτικότητα σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ατζέντας, τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό. Η δημιουργία, για πρώτη φορά, υπουργικού χαρτοφυλακίου για όλα τα νησιά της Ελλάδας, ήταν η πρώτη πράξη, μιας σειράς πολιτικών που υλοποιήθηκαν και που στόχευσαν στην ανάταξη του νησιωτικού σκηνικού.

Προτεραιότητά μας, για τέσσερα χρόνια, υπήρξαν τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας, για τα οποία τόσα παχιά και μεγάλα λόγια είχαν ακουστεί αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν νοιάστηκε ουσιαστικά για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν και για την ερήμωση που τους απειλεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βασικό μας στοίχημα υπήρξε η ενίσχυση της συνδεσιμότητάς τους. Για αυτό και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των άγονων γραμμών στα 91,5 εκ ευρώ το χρόνο, ενισχύσαμε τις γραμμές στα απομακρυσμένα νησιά μας, όπως το Καστελόριζο, η Τήλος, η Κάρπαθος και η Κάσος και εγκαινιάσαμε νέες γραμμές όπως Κάλυμνος - Ψέριμος - Μαστιχάρι και Σητεία- Κάσος.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο των νησιωτικών πολιτικών, που για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε συνολικά ήταν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Νησιά με φυσικό κάλος και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, στερούνταν το βασικό αγαθό του νερού, ενώ η υδροφόρα είχε αναλάβει, με υπέρογκο κόστος, να μεταφέρει νερό ώστε να ξεδιψούν νησιώτες και επισκέπτες. Εμείς βάλαμε στοίχημα να παροπλιστεί η υδροφόρα και τα νησιά μας να έχουν ποιοτικό και επαρκές, όλο το χρόνο, νερό. Τοποθετήσαμε, λειτουργήσαμε και επαυξήσαμε μονάδες αφαλάτωσης σε πάνω από 13 νησιά (Καστελόριζο, Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Κουφονήσι, Λειψούς, κα.) καταφέρνοντας από τη μια να εξοικονομηθούν πόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 4,5εκ ευρώ που θα επανα-επενδυθούν για έργα υποδομής των νησιών, και από την άλλη δημιουργήσαμε μια σταθερή και αυτόνομη ροή υδροδότησης τους που ενισχύει την ανάπτυξη και βελτιώνει την καθημερινότητα των νησιωτών.

Αυτή η κυβέρνηση ήταν, επίσης, που αναγνωρίζοντας την συμβολή των νησιωτών στο ΑΕΠ της χώρας, αποφάσισε να επιστρέψει και να επενδύσει εθνικούς πόρους στα νησιά μας. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έβαλε στόχο την ενίσχυση των νησιωτικών υποδομών, επιχορηγώντας έργα που τα νησιά περίμεναν καιρό και η έλλειψή τους καθυστερούσε την ανάπτυξή τους. 102 εκ ευρώ για 101 νησιά: πρώτη φορά δόθηκε 1εκ ευρώ για έργα στον Άι Στράτη, 1,5 εκ στα Ψαρά, 2,1 εκ στο Αγαθονήσι, 1,3 εκ στην Αστυπάλαια, ενώ πρώτη φορά οραματιστήκαμε και επιχορηγήσαμε επιχειρηματικό εξαγωγικό Cluster στις Κυκλάδες.

Οι νησιωτικές πολιτικές είναι απαραίτητες πολιτικές συνοχής που σκοπό έχουν την ισότιμη, δίκαιη και στην πράξη αντιμετώπιση των νησιωτών. Ο θεσμός του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με συνολική επιχορήγηση 570 εκ  ευρώ για 4 χρόνια- αποκλειστικά από εθνικούς πόρους- ήταν μια καινοτομία για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη. Αντισταθμίσαμε το κόστος μετακίνησης των πολιτών και την μεταφορά των προϊόντων, από και προς τα νησιά, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει αυτό της χερσαίας Ελλάδας. Έτσι απαντήσαμε στοχευμένα και ουσιαστικά στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών και παράλληλα δώσαμε ευκαιρία στις νησιωτικές επιχειρήσεις να ανατρέψουν το ανταγωνιστικό τους μειονέκτημα.

Αυτές και άλλες πολλές νησιωτικές πολιτικές που υλοποιήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια έδωσαν ελπίδα και όραμα στα νησιά της χώρας μας. Οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες των νησιών, μας είδαν δίπλα τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε ανάγκη. Ήμασταν εκεί για να συζητήσουμε, να στηρίξουμε, να απαντήσουμε, να πράξουμε, πάντα με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων εκείνων, που δεν εγκαταλείπουν και που τόσα χρόνια επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στα νησιά.

Οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θα υπερψηφίσουν τις νησιωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και μαζί θα σχεδιάσουμε το αύριο των νησιών.         

Ετικέτες: