Συνάντηση των εργαζομένων του Νεωρίου με τον Γ. Βρούτση

  • Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2019 - 14:55

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μεταξύ του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Σύρου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η αξιοθαύμαστη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Νεώριο της Σύρου μετά από δεκαετίες αδράνειας και υποβάθμισης.

Παράλληλα, τέθηκαν θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με την επιχείρηση, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τις προοπτικές της επιχείρησης συνδυαστικά με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα της συμβολής του ΟΑΕΔ μέσα από την δημιουργία προγραμμάτων για εκπαίδευση, εξειδίκευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του ναυπηγείου.

Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για τη σημαντική συμβολή των Ναυπηγείων στην ενδυνάμωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας μέσα από την προσέλκυση 97 πλοίων μέσα σε ένα χρόνο που ξαναζωντάνεψαν την παραγωγική δραστηριότητα των ναυπηγείων δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχτηκα σήμερα τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα ναυπηγεία και άκουσα τις υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις τους.

Έκανα μαζί τους μία εκτενή και ειλικρινή συζήτηση για όλα τα θέματα που τους αφορούν.

Η περίπτωση των ναυπηγείων Σύρου τον τελευταίο χρόνο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας εργαζομένων και επιχείρησης με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές και την αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί νέα δεδομένα στη Σύρο και την εθνική μας οικονομία.

Θα ήθελα να εξάρω την υπεύθυνη στάση του σωματείου και των εργαζομένων που, παρά τις πολύχρονες ταλαιπωρίες, «έβαλαν πλάτη» και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την πρόσφατη επιτυχή πορεία των ναυπηγείων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας του νησιού και όλων των Κυκλάδων».

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το παράδειγμα του Νεωρίου της Σύρου δείχνει το δρόμο για να ξαναζωντανέψει ο κλάδος των ναυπηγείων της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Σύρου Αντώνης Χατζαντώνης δήλωσε:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Εργασίας και Κυκλαδίτη Γιάννη Βρούτση για να τον συγχαρούμε και να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τους εργαζομένους στο Νεώριο Σύρου.

Τον ευχαριστήσαμε για το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός και του περιγράψαμε την ικανοποιητική πορεία των ναυπηγείων τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας εργαζομένων και εργοδότη.

Τονίσαμε ιδιαίτερα το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας, η οποία θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα των ναυπηγείων με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση και τους τοπικούς προμηθευτές να εξοφλούνται πλήρως».