Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση και του Υφυπουργού Τουρισμού, Μ. Κόνσολα στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κυκλάδων το μεσημέρι του Σαββάτου

“Δύο μήνες δουλειάς και συνεχίζουμε”

Τη Σύρο επισκέφθηκαν προχθές ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, οι οποίοι και παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Κυκλάδων.

Τα δύο κυβερνητικά πρόσωπα βρέθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων λόγω της τελετής ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, οι ίδιοι αρχικά ευχαρίστησαν τους πολίτες που στήριξαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην εθνική κάλπη, ενώ ακολούθως, αναφέρθηκαν στις πρώτες κινήσεις των δύο Υπουργείων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που όπως εξήγησαν αναλυτικά, κατευθύνονται στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του προεκλογικού προγράμματος της γαλάζιας παράταξης.

Εφαρμόζουμε το προεκλογικό πρόγραμμά μας”

Ειδικότερα, στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Κόνσολας επεσήμανε ως προτεραιότητες την αποκλιμάκωση της φορολογίας και τις φορο-ελαφρύνσεις στον κλάδο του Τουρισμού, την ελάφρυνση των εργοδοτών σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, την ανάπτυξη της προσπάθειας για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό, καθώς και την καταγραφή ενός 10ετούς πλάνου, μίας συνολικής στρατηγικής, για τον Τουρισμό.

Ο ίδιος επεσήμανε πως απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού είναι να γίνει μία “στροφή στην ποιότητα μέσω της ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης”, προκειμένου η χώρα να γίνει ιδιαιτέρως ανταγωνιστική.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στα βασικά θέματα του χαρτοφυλακίου του, μιλώντας μεταξύ άλλων και για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ έκανε λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έρθουν ως το τέλος του έτους “για να επιβεβαιώσουν την εντιμότητα του λόγου μας”.

Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε ενδεικτικά για τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 5 μονάδες σε βάθος 5ετίας, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται δημογραφικό, “κάνοντας πράξη τις 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στον τόπο”. Ο ίδιος κλήθηκε να σχολιάσει παρακάτω τη “μεγάλη πληγή” όπως είπε για τις συντάξεις που εκκρεμούν, ενώ δεσμεύθηκε για πολιτική που θα κινείται “υπέρ της αγοράς εργασίας”. Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις για τους ελέγχους σε επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως πρέπει να τηρείται η νομιμότητα υπέρ των εργαζομένων, ενώ έκλεισε την αναφορά του, δεσμευόμενος για υλοποίηση προτάσεων που θα βελτιώσουν την εικόνα στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό.

Περί μείωση ΦΠΑ και βραχυχρόνιων μισθώσεων

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Υφυπουργός Τουρισμού, έδωσε διευκρινίσεις για τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% ενώ τοποθετήθηκε και για το σοβαρό θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

“Είναι προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού ότι θα πρέπει το τουριστικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό. Γι αυτό η δέσμευσή μας, ότι το 13% θα πρέπει να είναι ένας πρώτος συντελεστής που να αφορά συνολικά την εστίαση είναι κάτι για το οποίο σύντομα θα υπάρχει εφαρμογή. Είναι αποκλειστική ευθύνη του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών για το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή, αλλά είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί η συνολική εφαρμογή του” ανέφερε πρωτίστως, ενώ πρόσθεσε πως, “Εκτός του γεγονότος ότι υπήρχε αποκλιμάκωση στη φορολογία των επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση του συντελεστή και μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δέσμευση είναι ότι σε μεσοπρόθεσμο χρόνο, θα πρέπει να υπάρχει ένας συντελεστής ενιαίος για το τουριστικό προϊόν, το οποίο φαντάζομαι ότι μετά από τη συνολική διαπραγμάτευση και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ξεκινήσουν από το 2020, αφού διαπιστωθεί και η εφαρμογή της πολιτικής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι ένα δεδομένο το οποίο θα ελαφρύνει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν”.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Κόνσολας δήλωσε τα παρακάτω. “Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μία δέσμευση που έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να υπάρχει κι ένα πλαίσιο φορολογικό, στο οποίο όχι να αποτρέψουμε αυτήν την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων που είναι μία παγκόσμια τάση, αλλά να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις όσων μισθώνουν ακίνητα προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων”. Έκλεισε αυτήν την αναφορά του, συμπληρώνοντας δε, πως, “Επίσης, να δούμε τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής”.

O Γ. Βρούτσης για το Νεώριο

Σε επίπεδο τοπικών θεμάτων, ο Γιάννης Βρούτσης ρωτήθηκε για το Νεώριο και για το αν υπάρχει κάποια νεώτερη εξέλιξη στην υπόθεσή του.

“Τη θέση της κυβέρνησης και προσωπικά τη δική μου ως βουλευτή όλο το προηγούμενο διάστημα, τη γνωρίζετε. Τοποθετούμαστε γενικά υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της νόμιμης, της συνεπούς επιχειρηματικότητας και ειδικά για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη γνωρίζετε το ενδιαφέρον ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να επανακάμψει αυτό που ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας πολλά χρόνια και το χάσαμε δυστυχώς και μεταφέρθηκε σε γειτονικές χώρες.

Στην πλευρά του Νεωρίου, τουλάχιστον όπως το είδα προεκλογικά, γιατί μετεκλογικά δεν επισκέφθηκα το ναυπηγείο, γνωρίζουμε ότι έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια. Και βλέπουμε μία ανάκαμψη κι επαναφορά πολλών πλοίων στο Νεώριο κι αυτό είναι σημαντικό και θετικό. Είχα επαφές πριν και μετά με το Σωματείο των εργαζομένων που είχα την τιμή να υποδεχθώ και στο Υπ. Εργασίας, με τους οποίους συνομίλησα και είπα ότι είναι δέσμευσή μου και ω Υπουργού αλλά εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Νεώριο και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη γενικότερα” γνωστοποίησε ο Υπουργός Εργασίας, τονίζοντας μάλιστα πως, “στο πλαίσιο εθιμοτυπίας” είχε επαφή και με τον κ. Ξενοκώστα.

Ο ίδιος, δηλώνοντας τη στήριξή του στο Νεώριο ως επιχείρηση, ανέφερε τέλος τα εξής. “Εννοείται ότι όπου μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους υπέρ του Νεωρίου και να το απεμπλέξουμε από γραφειοκρατικές διαδικασίες θα το κάνουμε”.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος πως σε σύντομους χαιρετισμούς προχώρησαν οι βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας. Μάλιστα η κ. Μονογυιού κατέθεσε μία πρόταση προς τον κ. Κόνσολα στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού στη χώρα (Βήματα Αγίου Παύλου – διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος) ενώ όπως γνωστοποίησε σε επικοινωνίας της με τον αρμόδιο Υπουργό, από 9 Σεπτέμβρη επιστρέφει το ΑΡΤΕΜΙΣ στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.

“Οικοδεσπότης” της συνέντευξης Τύπου ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης.