Επικράτηση του Απ. Τζιτζικώστα στις εκλογές της ΕΝΠΕ

  • Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2019 - 06:23

Με σαρωτικό ποσοστό 70,9% επικράτησε ο συνδυασμός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στις εκλογές της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με 8 έδρες.

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβούλιου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Ψήφισαν: 277 επί συνόλου 289. Έγκυρα: 275. Άκυρα: 2. Λευκά: 0.

Τα αποτελέσματα

Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες: 195 ψήφους (ποσοστό 70,9%)– 8 έδρες.

Εκλέγονται:

Χρήστος Μιχαλάκης,  Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας (149),

Ιωάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (115),

Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (96),

Γιώργος Βλάχος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής (89),

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης (87),

Μαργαρίτα  Σπυριδάκου,  Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου (87),

Χρήστος Δούρος,  Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας (76),

Ιωάννης Γιάτσιος,  Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (66)

Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση: 38 ψήφους (ποσοστό 13,8%)- 2 έδρες. 

Εκλέγονται:

Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας (34)

Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης (26)

Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία:  22 ψήφους  (ποσοστό 8%)- 1 έδρα.

Εκλέγεται η Ρένα Δούρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (21)

Λαϊκή Συσπείρωση: 11 ψήφους (ποσοστό 4%) – 1 έδρα

Εκλέγεται ο Τάσος Τσιαπλές, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας (11)

Συντονισμός Αιρετών: 6  ψήφους (ποσοστό 2,1%)

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: 3 ψήφους (ποσοστό 1%)

Σημειώνεται ότι οι συνδυασμοί «Σύγχρονες Ισχυρές Περιφέρειες» και «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαν το ίδιο υπόλοιπο αχρησιμοποίητων ψήφων (11) με αποτέλεσμα να γίνει κλήρωση, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό, και η 12η έδρα να κατακυρωθεί στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εποπτικό Συμβούλιο

Στο Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται:

Βασίλειος Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου,

Γιώργος Κοντογιάννης,  Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Νικόλαος Παπαγεωργίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

Κωνσταντίνος Πάλλας,  Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Μπάμπης Κόκκινος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΝΠΕ την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συνεδριάζει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.

Προς κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Για μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον α΄και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης έκανε λόγο στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει στο νέο νόμο που ετοιμάζεται, την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δίνοντας περαιτέρω εξουσίες στις Περιφέρειες.

Όπως σχετικά ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος «Οι Περιφέρειες και επομένως και οι άνθρωποι που ηγούνται της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι οι ισχυροί πύργοι της ανάπτυξης, της συμμετοχής και της κοινωνικής συνοχής για την χώρα….

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα διάδοχο σχήμα, ούτε μία γραφειοκρατική υπόθεση αλλά είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για όλους χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Δεν μπορεί να υπάρξει κράτος στη χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια χωρίς ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση….

Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μία ριζική αναθεώρηση του ίδιου του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας.

Ο θεσμός των συντονιστών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, έτσι όπως τουλάχιστον υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Στο νόμο τον οποίο θα ετοιμάσουμε, θα μεταφερθούν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ισχυρότατες αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος….

Ο στόχος μας είναι, στο πρώτο εξάμηνο της καινούριας χρονιάς, του 2020, να έχουμε ετοιμάσει το νέο νόμο, ο οποίος θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους».

Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, αφού χαρακτήρισε ως «απαρχαιωμένο θεσμό» τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπερθεμάτισε για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, λέγοντας συγκεκριμένα «Μπορείτε άμεσα να προχωρήσετε και σε λίγους μήνες να είναι νόμος του κράτους και να απελευθερώσετε τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης…περιφερειακή διακυβέρνηση με μεγαλύτερες αρμοδιότητες, σωστότερη διαχείριση και με ευθύνη.  Γιατί σήμερα η ευθύνη διαχέεται και όταν ψάχνεις να την βρεις δεν την βρίσκεις γιατί υπάρχει παντού. Πρέπει ένας να είναι υπεύθυνος για κάθε τομέα… Το 2020 η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να λέγεται Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να λέγεται Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Ισχυρές Περιφέρειες

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και τελικά ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας, Απόστολος Τζιτζικώστας «Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, το μεγάλο διακύβευμα, που αποτελεί εθνικό όραμα και μας ενώνει όλους είναι να πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση…. Οι Περιφέρειες, μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του ίδιου του κράτους, αλλά ταυτόχρονα και τους βασικούς πυλώνες μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας για την Ελλάδα. Σύγχρονες ισχυρές Περιφέρειες μπορούν να δημιουργήσουν τώρα περισσότερο από ποτέ τις συνθήκες επιτυχίας για ολόκληρη τη χώρα. Μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες της ανάπτυξης, της οικονομίας και των νέων θέσεων εργασίας, που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας».

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων

Ο έτερος υποψήφιος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, εστίασε στην ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων, λέγοντας ότι «Μεγάλη θεσμική θα είναι η μετάβαση από την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση…. όταν ξεχωρίζουμε τις αρμοδιότητες θα σταματήσουμε τις αλληλεπικαλύψεις».

Απαλλαγή από την εποπτεία

Από την πλευρά της η υποψήφια, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε την ανάγκη απαλλαγής των Περιφερειών από τον έλεγχο του κεντρικού κράτους. «Θέλουμε την απαλλαγή των περιφερειών από την κουλτούρα εποπτείας τους από σειρά διαφορικών ελεγκτικών, εποπτικών οργανισμών της κεντρικής εξουσίας. Θέλουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες με τα ανάλογα μέσα και θέλουμε αξιόπιστη διακυβέρνηση με όρους δημοκρατίας, συμμετοχής, αποκέντρωσης και ανάπτυξης και όχι τα Περιφερειακά Συμβούλια να έχουν καταστεί διακοσμητικά, αφού το σύνολο των κρίσιμων αποφάσεων είναι πίσω από τις πόρτες της Οικονομικής Επιτροπής».