Ομιλία Κατερίνας Μονογυιού για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

  • Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2020 - 23:57

Η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε, χθες, στην Ημερίδα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής του Συλλόγου «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ». Η βουλευτής στην τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Ως επαγγελματίας διατροφολόγος γνωρίζω καλά το μέγεθος του προβλήματος. Ξέρω ότι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι ένα πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό, ότι, επίσης, έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κι ότι υποβιβάζουν καθημερινά το επίπεδο ζωής των πασχόντων. Γνωρίζω καλά ότι μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Αλλά ξέρω και τον αγώνα των οικογενειών των πασχόντων, ξέρω τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αποδοχή της πάθησης, τους φόβους, τις ενοχές που πληγώνουν και την υποστήριξη που κρίνεται αναγκαία. Για αυτό θέλω να σας συγχαρώ, επειδή, πρώτα από όλα, βρήκατε το θάρρος να βγείτε ανοιχτά και να μιλήσετε για το
πρόβλημα, να ευαισθητοποιήσετε τους φορείς και να ενημερώσετε την κοινωνία.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ένα πρόβλημα που ξεκινάει από την κοινωνία και
για αυτό η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ξεκινάει από την εικόνα του εαυτού μας ή την εικόνα που νομίζουμε ότι η κοινωνία απαιτεί από εμάς. Κι όλο αυτό μας οδηγεί σε κρυμμένα φαγητά, σε εμμονές με το βάρος και το σχήμα μας, σε εμετούς, σε διαταραγμένες σχέσεις, σε εξάντληση του σώματος και άλλα χειρότερα. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε είναι ότι δεν φταίμε, ότι οι διαταραχές είναι πολυπαραγοντικές και πως χρειάζεται να βρούμε μεταξύ μας την εμπιστοσύνη που θα μας οδηγήσει ακριβώς σε αυτό που αποτελεί και τον τίτλο του Συλλόγου σας, στην Επιστροφή.