11 μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας

  • Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2020 - 21:07

Δέσμη 11 μέτρων στήριξης της ακτοπλοΐας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Διασφαλίζουμε την ελάχιστη θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών μας. με κατεπείγουσες ρυθμίσεις, σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία.
 

11 Μέτρα Στήριξης

  1. Με γνώμονα τη διασφάλιση ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών μας, προβλέπουμε με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο / δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο.
  2. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργαζόμαστε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης επί των ζημιών των επιχειρήσεων του κλάδου της ακτοπλοΐας (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται.
  3. Επίσης, αποφασίστηκε η παράταση της ακινησίας των ταχυπλόων πλοίων.
  4. Μείωση κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, των λιμενικών τελών.
  5. Παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.
  6. Με νομοθετική πρωτοβουλία παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.
  7. Ένταξη των ΚΑΔ για τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων στις πρόσφατες ειδικές ρυθμίσεις.
  8. Θεσμοθέτηση μέτρων για  την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
  9. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.
  10. Ταυτόχρονα προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  11. Για τους ανέργους ναυτικούς αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής επιδότησης έως 31.5.2020, καθώς και η διάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης.