«ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

Φυσικό αέριο: «Μπλόκο» βάζει (;) η Πάτρα

Δεν υπογράφει ο Δήμος Πατρέων το σύμφωνο συνεργασίας για την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα - Ερωτηματικό η περαιτέρω στάση του Δήμου Πατρέων - «Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου», λέει ο Νεκτάριος Φαρμάκης - Ορατό
  • Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020 - 06:27

Πριν από τρεις μήνες, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Α.Ε., Μάριος Τσάκας, με επιστολή του, ενημέρωνε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, πως αποδέχεται την αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα είχε δοθεί η εντύπωση πως η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο θα γίνει πράξη, αλλά θα γίνει και με καλύτερες προϋποθέσεις από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Τρεις μήνες μετά όμως η στάση του Δήμου Πατρέων φαίνεται να βάζει ένα μεγάλο και εν πολλοίς απροσδόκητο εμπόδιο στο σχέδιο να αποκτήσουν φυσικό αέριο οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, απάντησε προχθές (21/5) πως αρνείται να υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας, μέσω του οποίου ζητείται η ενυπόγραφη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ολοκλήρωση και τη λειτουργικότητα του δικτύου φυσικού στη Δυτική Ελλάδα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως εν λόγω σύμφωνο συνεργασίας αποτελεί την υλοποίηση όσων συναποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στην Πάτρα και σε αυτό περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του κάθε φορέα, προκειμένου να «τρέξει» το όλο project. Εκεί περιγράφεται η συνδρομή που πρέπει να παρέχουν τόσο ο Δήμος Πατρών, όσο και οι Δήμοι Αγρινίου και Πύργου, και η οποία βασικά συνίσταται στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων (δεξαμενών) αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τροφοδοσίας των δικτύων, με την ανεύρεση και πολεοδομική χωροθέτηση δύο, κατ’ ελάχιστο, εκτάσεων επιφάνειας τουλάχιστον 4 στρεμμάτων η καθεμία. Πέραν τούτου σε αυτό το σύμφωνο συνεργασίας ζητείτο από του δήμους της περιοχής η τυχόν δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων που θα ανήκουν στην ιδιοκτησία τους καθώς και η συνδρομή τους στην εκπόνηση μελετών και στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

Η άρνηση του Δημάρχου Πατρέων να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας έγινε γνωστή χθες από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, όπου ενημέρωσε το Σώμα για το περιεχόμενο της επιστολής του Κώστα Πελετίδη. Το θέμα φαίνεται πως θα απασχολήσει προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς χθες η συνεδρίαση ήταν «αφιερωμένη» στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και ο Νεκτ. Φαρμάκης περιορίστηκε στο να ενημερώσει απλώς το Σώμα για το περιεχόμενο της επιστολής του Κ. Πελετίδη. Σε αυτήν ο Δήμαρχος Πατρέων φέρεται να εναντιώνεται στην έλευση του φυσικού αερίου μέσω βυτιοφόρων και να προκρίνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς για το φυσικό αέριο. Επιπλέον ο Κ. Πελετίδης φέρεται στην επιστολή του να βάζει ζητήματα κεντρικού σχεδιασμού και να υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο σχέδιο δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή ενέργεια.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια αρνητική, αλλά και μη αναμενόμενη εξέλιξη και αυτό γιατί η τελευταία αναθεώρηση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο προέβλεπε για την Πάτρα την αύξηση των οικιακών συνδέσεων σε ποσοστό άνω του 50%. Μολαταύτα ο Δήμαρχος Πατρεών φαίνεται πως υπαναχωρεί από όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και επιμένει στις αντιρρήσεις του, ενώ έχει και τη σημασιολογία του το γεγονός ότι μεσολάβησαν τρεις μήνες για απαντήσει αρνητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πλέον γίνεται πολύ ορατός ο κίνδυνος το έργο να χαθεί, καθώς εντός του 2020 θα πρέπει το σκέλος που αφορά τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας να αποκτήσει νομικές δεσμεύσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Στην επόμενη προγραμματική περίοδο το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί τέτοιου είδους ενεργειακά έργα και τα 12 εκατ. ευρώ της κοινοτικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναζητηθούν σε αμιγώς εθνικούς πόρους.

«Εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, για εμάς δεν σημαίνει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Προχωράμε στη συνέχιση της εμβληματικής πρωτοβουλίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι μπορεί η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου να μην ικανοποιεί στο έπακρο τη Δυτική Ελλάδα είναι όμως ένας δρόμος να βγει η περιοχή από την ενεργειακή απομόνωση, ενώ παραμένει ως διεκδίκηση η επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου για την ολοκλήρωση του έργου.

Και το ερώτημα φυσικά είναι αν ο Κώστα Πελετίδης λέει απλά ένα «όχι» ή αν είναι διατεθειμένος με κινηματικό τρόπο να βάλει προσκόμματα στην υλοποίηση του έργου. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η φράση του Νεκτ. Φαρμάκη «εφόσον η άρνηση δεν συνδυάζεται με προβλήματα…»

Δημήτρης Παπαδάκης