«ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Με τα όπλα “παρά πόδα” Ελλάδα και Τουρκία

  • Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2020 - 06:29

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από γερμανικής και όχι μόνο πλευράς για αποκλιμάκωση της έντασης στο ανατολικό Αιγαίο και παρά τις ανακοινώσεις από τη Γερμανία ότι έληξε ουσιαστικά ο συναγερμός, φαίνεται πως η κατάσταση νότια του Καστελόριζου παραμένει ίδια.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι μονάδες του τουρκικού Στόλου συνεχίζουν την επιχειρησιακή τους δράση στην περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου και βόρεια της περιοχής που έχει δεσμευθεί για έρευνες, αν και το  Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η γερμανική πλευρά επιδίωξε να φανεί, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ρυθμιστής της κατάστασης, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται ως ειρηνοποιός και υπεύθυνη για την αποκλιμάκωση της έντασης. Κάτι τέτοιο ωστόσο, όχι μόνο δεν φαίνεται να υλοποιήθηκε, αλλά τόσο τουρκικές όσο και ελληνικές πηγές υποστηρίζουν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε μεν αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συζητήσει διεξοδικά την περίπτωση της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την Τουρκία.

Με βάση πάντως, τις πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Bild, εφόσον η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν προχωρούσε σε διεξοδικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ήταν ορατή η υλοποίηση ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Bild υποστηρίζει ότι η περίπτωση Ελλάδας και Τουρκίας θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα, με τις δύο χώρες να έχουν παρατάξει τους στόλους της, ο ένας απέναντι στον άλλο και την Γερμανία να παρεμβαίνει μέσω της Μέρκελ για να αποτρέψει την ένταση.

Η Bild αναφέρει μάλιστα πως οι τούρκικες δυνάμεις κινήθηκαν ξανά προς το ναύσταθμο του Ακσάζ, δίνοντας τέλος σε μια κινητοποίηση, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να εξελιχθεί δραματικά. Κάτι τέτοιο βέβαια έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, η οποία και τονίζει πως η κατάσταση παραμένει ίδια από προχθές στην περιοχή.

Στο μεταξύ, όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου έχει παραταχθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, που συνεχίζει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Οι Τούρκοι

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία βρίσκονταν σε εξέλιξη επί τρεις ολόκληρες ώρες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Στο 4ο άρθρο, κατά πληροφορίες, που αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνεται ότι «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματά της, όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καμία πλευρά δεν φαίνεται πως επιδιώκει την κλιμάκωση, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε πιθανό επεισόδιο μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επίσης, τονίζει σε όλους τους τόνους πως κανένας διάλογος δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί και καμία λύση να αναζητηθεί αν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει πρώτα τις προκλήσεις της προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Ευρωπαϊκή Ένωση.