“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”

Παύση μέχρι νεωτέρας

  • Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020 - 06:26

Με ειρηνική συγκέντρωση και συμβολική καθιστική διαμαρτυρία οι κάτοικοι της Μόριας, το περασμένο Σάββατο, διατράνωσαν για άλλη μια φορά τα δίκαια αιτήματά τους, για την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στο χωριό τους.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα στη διασταύρωση του παλιού δρόμου της Μόριας με τη νέα Εθνική οδό και διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Το παρών έδωσαν δεκάδες κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος της κοινότητας, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, πρόεδροι και κοινοτικοί σύμβουλοι από όμορα χωριά, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής.

Στη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κάτοικοι του χωριού και ο πρόεδρος της κοινότητας Γ. Μαστρογιάννης, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την ανησυχία τους για τα κρούσματα κλοπών και καταστροφών στα κτήματα και στα χωράφια της περιοχής, καθώς και για τις φωτιές που ξεκινούν σε διάφορα σημεία πέριξ της Μόριας και οι οποίες μέχρι στιγμής σβήνουν με την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι προς το παρόν θα παγώσει οποιαδήποτε ενέργεια περίφραξης της δομής και ότι θα περιμένει να συζητήσει με τους φορείς για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία.

Θεωρούμε ότι τους επόμενους μήνες, εάν προχωρήσει η αποσυμφόρηση και η αναχώρηση όσων παίρνουν άσυλο και όσων πρέπει υποχρεωτικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τότε στις δομές φιλοξενίας θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, που θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμος. Πιστεύω ότι η συζήτηση για το μέλλον των δομών φιλοξενίας μπορεί να γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες μέσα στους επόμενους μήνες».

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί μας, καθώς σε καθημερινή βάση ταξιδεύουν ακτοπλοϊκά περίπου 80 με 100 άτομα.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο αναχώρησαν περίπου 2.400 άτομα, ενώ τον Ιούνιο 2.144 άτομα.

Αυτή τη στιγμή, στο ΚΥΤ της Μόριας διαμένουν συνολικά 13.980 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σε όλες τις δομές του νησιού μας φιλοξενούνται 16.084 άτομα.

Μειωμένες είναι και οι νέες αφίξεις, που για τον περασμένο Ιούλιο ανέρχονται στις 285, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Την ίδια ώρα, οι ροές στα γειτονικά μας νησιά Χίο και Σάμο είναι μηδενικές εδώ και αρκετούς μήνες.

Μ.Χ.

Διαβάστε ακόμα