«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»

Η γραφειοκρατία καθυστερεί τα έργα

  • Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2020 - 06:25

Τις σημαντικές καθυστερήσεις «χωρίς λόγο» στην εκτέλεση συγκοινωνιακών έργων που προκαλεί η γραφειοκρατία των οργανισμών κοινής ωφελείας επισημαίνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, με επείγουσα επιστολή του προς τις διοικήσεις της ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ, αλλά και προς τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Οι καθυστερήσεις αφορούν σε έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ, αλλά και από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, με τον κ. Αγοραστό να καλεί τους Οργανισμούς να επανεξετάσουν τις διαδικασίες τους, αναθεωρώντας παράλληλα την τακτική τους έτσι ώστε να επιτυγχάνονται καλύτεροι χρόνοι με απώτερο σκοπό τα έργα να αποδίδονται ταχύτερα στους πολίτες.

Με χαρακτηριστικό παράδειγμα, παλαιότερο έργο στη Λεωφόρο Καραμανλή, όπου σημειώθηκε καθυστέρηση στην παράδοσή του, με αφορμή τους αργούς ρυθμούς των ΔΕΚΟ να μετακινήσουν ή να υπογειώσουν τα δικά τους δίκτυα (τηλεφωνίας, ρεύματος κ.λπ.) διαδικασία που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου.

Ο κ. Αγοραστός σημειώνει τέλος μια ακόμη διάσταση της διαφύλαξης των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου με αφορμή και το γεγονός ότι η παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα, προκαλεί πρόσθετους ελέγχους από τις αρμόδιες Επιτροπές της Ε.Ε., δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις από τους αναδόχους, ενώ σημειώνεται καθυστέρηση στην παράδοση των έργων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο κ. Αγοραστός στην επιστολή του προς ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ «παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών μετατοπίσεων - παραλλαγών των δικτύων σας, οι οποίες οφείλονται σε εσωτερικές σας διαδικασίες. Από την πλευρά μας, η ενημέρωσή σας, για τον αριθμό των έργων μας στα οποία θα απαιτηθούν μετατοπίσεις, όσο και για την έκταση αυτών (κόστος, διάρκεια εργασιών, απαιτούμενα υλικά κ.ά.), γίνεται ικανό χρονικό διάστημα πριν, ώστε να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο προγραμματισμού των απαραίτητων διαδικασιών (π.χ. σύναψη εργολαβιών ή προμήθεια υλικών κ.ά.).

Η αρχική ενημέρωσή σας γίνεται πριν την ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα των έργων μας, η οποία προηγείται της υπογραφής της σύμβασης, χρονικό διάστημα συχνά μεγαλύτερο του ενός έτους. Εν συνεχεία, η προπληρωμή των εργασιών μετατόπισης καταβάλλεται εκ μέρους μας, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η εκτέλεση των εργασιών μετατόπισης καθυστερεί χωρίς λόγο, για πολύ μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή εξέλιξη και αλληλουχία των προγραμματισμένων, βάσει χρονοδιαγραμμάτων, εργασιών».

Με τον κ. Αγοραστό να υπογραμμίζει πως «οι παραπάνω καθυστερήσεις είναι ικανές να οδηγήσουν σε πιθανή διατύπωση αιτημάτων αποζημιώσεων, εκ μέρους των αναδόχων των έργων (μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, μη απόδοση του χώρου του έργου ελεύθερο στον ανάδοχο, διεκδίκηση σταλιών κ.ά.). Επίσης, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, έχουν εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απ’ τα οποία οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε και για τα οποία ελεγχόμαστε από εγχώριες και Ευρωπαϊκές Επιτροπές. Αποτέλεσμα δε των ως άνω καθυστερήσεων είναι να οδηγούμαστε σε παρατάσεις των έργων και σε μη έγκαιρη απόδοση αυτών στους πολίτες».

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, αλλά και του κοινού στόχου για τη συντόμευση του χρόνου απόδοσης των έργων στους πολίτες, προτείνουμε: Να επανεξετάσετε, σε κεντρικό επίπεδο, τις διαδικασίες αναφορικά με την κατάτμηση και κατανομή των εργολαβιών σας σε όλη τη χώρα, ώστε σε περιοχές που υπάρχει προγραμματισμός για μεγαλύτερο όγκο εργασιών να υπάρχει η ευελιξία για σύναψη περισσότερων εργολαβιών.

Να αναθεωρήσετε την τακτική σας με την οποία γίνεται ο προγραμματισμός για τη διανομή των υλικών όταν οι προμήθειες γίνονται κεντρικά, καθώς τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών» καταλήγει ο κ. Αγοραστός προτείνοντας τέλος την κατάρτιση Μητρώου Έργων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ