“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ντοκουμέντα: «Παίζουν με τη φωτιά τουρκικό προξενείο και διοίκηση του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης»

  • Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2020 - 06:25

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία για εμπλοκή του τουρκικού προξενείου και του ψευτομουφτή Ξάνθης, κατά της εύρυθμης λειτουργίας του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης και υπέρ της υποκίνησης διαδηλώσεων, έκανε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδα (ΟΙΕΛΕ).

Η καταγγελία φέρει τον τίτλο «παίζουν με τη φωτιά τουρκικό προξενείο και διοίκηση Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης» και την επεξήγηση: «Οργανώνουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις πυροδοτώντας τη βία και εμποδίζοντας την είσοδο στο σχολείο σε εκπαιδευτικό που επιχείρησε να αναλάβει διδακτικά καθήκοντα!». Την υπογράφουν από κοινού ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κουρούτος και ο γ.γ. Γιώργος Χριστόπουλος, ενώ τη συνοδεύουν από δύο ντοκουμέντα: Πρώτον, μήνυμα το οποίο φέρεται να έχει συντάξει και αποστείλει ο ψευτομουφτής Ξάνθης με αποδέκτες γονείς μαθητών και, δεύτερον, το έγγραφο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γιώργου Παπαθανασίου.

Συνολικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία στο σχολείο «όχι μόνο απαγορεύουν την ανάληψη εκπαιδευτικών καθηκόντων από τον εκπαιδευτικό Νιχάτ Χότσικα, καταπατώντας τις εντολές της ελληνικής πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα προβαίνουν σε υποκίνηση εκδηλώσεων μίσους, οργανώνοντας δήθεν αυθόρμητες συγκεντρώσεις μπροστά από το σχολείο».

Υποκινούνται διαδηλώσεις;

Επί του πρώτου ντοκουμέντου η ΟΙΕΛΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα μήνυμα του ψευδομουφτή (βλ. φωτογραφία), ο οποίος με μήνυμά του σε ομάδα που ελέγχει στα social media κάλεσε σε συγκέντρωση μέλη της ομάδας, ώστε να παρεμποδιστεί η νόμιμη ανάληψη καθηκόντων του συναδέλφου μας».

Το μήνυμα σύμφωνα με την καταγγελία έχει αποστείλει ο ψευτομουφτής, πλην όμως τα στοιχεία είναι σβησμένα. Όποιος κι αν είναι ο αποστολέας όμως, από τη μετάφραση του μηνύματος που απεστάλη στα τούρκικα, φαίνεται πρόθεση υποκίνησης διαδήλωσης. Το μήνυμα μεταφρασμένο έχει ως εξής: «Αγαπητοί μου δάσκαλοι, (Θέλω) την προσοχή όσων έχουν παιδιά στο Μειονοτικό Γυμνάσιο. Ενημερωθήκαμε ότι αύριο το πρωί ο Hocka θα φθάσει (επιστρέψει) στο σχολείο. Επομένως, οι υπάλληλοί μας που είναι γονείς θα πρέπει να είναι εκεί στις οκτώ παρά τέταρτο αύριο και να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία χωρίς να προκαλούν βία. Με σεβασμό».

Η επιστροφή Χότσικα και το έγγραφο της ΔΔΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας πάλι, «η ιστορία του Νιχάτ Χότσικα είναι γνωστή στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με την παράνομη απόλυσή του το 2016 από το Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις να επιστρέψει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο του. Δόθηκε, μάλιστα, εντολή να αναρτηθεί το όνομά του στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στο ΠΣ My School. Η τελική απόφαση ανάληψης καθηκόντων, με εντολή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ξάνθης και του Συντονιστή Μειονοτικής Εκπαίδευσης θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Όμως στην είσοδο του σχολείου βρέθηκαν 20-30 άτομα, δήθεν αυθόρμητα συγκεντρωμένα, που εμπόδισαν την είσοδο του εκπαιδευτικού στο σχολείο, με τουρκόφωνα ΜΜΕ να καλύπτουν πανηγυρικά την ‘’εκδήλωση’’! Πρωτοφανείς, τριτοκοσμικές εικόνες στην ελληνική δημοκρατία που δεν τιμούν κανέναν. Δυστυχώς όμως παρατηρείται και ολιγωρία ορισμένων εκ των εποπτικών αρχών της πολιτείας που υπέκυπταν μέχρι τώρα στους εκβιασμούς προξενείου και διοίκησης του σχολείου και δεν εφάρμοζαν τον νόμο».

«Τα πράγματα στην Ξάνθη είναι εκτός ελέγχου»

Πράγματι, σε πρόσφατο έγγραφό της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ξάνθης αναφέρει: «Σύμφωνα με την από 06-08-2020 υπεύθυνη δήλωση του ανωτέρω εκπαιδευτικού προς την υπηρεσία μας […] ενημερώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών στις 31-07-2020, και ως εκ τούτου θα επιστρέψει στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα από 01-09-2020 και θα αποχωρήσει ο αναπληρωτής του, Τουτουντζή Μουσταφά Δογάν, από την ημερομηνία διακοπής της εκπαιδευτικής του άδειας».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «η ΟΙΕΛΕ έχει ενημερώσει τις τοπικές αρχές για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν από τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου και τη διοίκηση του Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης. Είναι φανερό ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, παίζοντας με τη φωτιά», ενώ καταλήγει στο εξής:

«Προειδοποιούμε τις αρχές και την ελληνική κυβέρνηση ότι τα πράγματα στην Ξάνθη είναι εκτός ελέγχου. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η σωματική ακεραιότητα του Νιχάτ Χότσικα και των εκπροσώπων μας τίθενται σε άμεσο κίνδυνο. Ελπίζουμε η ελληνική πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσει άμεσα την εφαρμογή των αποφάσεών της».

Διονύσης Βοργιάς