Σχολείο, επικουρική ασφάλιση και αστυνομία, τα μέτωπα των νέων αλλαγών

  • Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021 - 06:12

Σε τρεις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα, εντόπισε αδυναμίες, κάνοντας λόγο για τις αλλαγές που σχεδιάζονται και αναφέροντας συγκεκριμένα “Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά. Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις, θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία”.

Σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, την χαρακτηρισε “κομβική” , κάνοντας λόγο για “”βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη. Ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου”.

Τέλος αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερόμενος στη “νέα διάταξη δυνάμεών της, ώστε να οδηγεί πιο γρήγορα, πιο τεκμηριωμένα τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη”. Αναφέρθηκε και στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες, όπως είπε “σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν”.