“ΠΡΩΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ”

«Ιφιγένεια» και πάλι η Μεγαλόπολη;

  • Δευτέρα, 9 Αυγούστου, 2021 - 06:23

Εδώ και λίγες μέρες η Μεγαλόπολη θυμήθηκε ξανά το παλιό της δράμα. Ένα κίτρινο σύννεφο κάθεται πάνω από το λεκανοπέδιο και μια έντονη μυρωδιά θείου, με μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Τι συνέβη; Ετέθη πάλι σε λειτουργία ―κακήν κακώς― η 3η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που επίσημα είχε αποσυρθεί από το σύστημα, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης που κήρυξε ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβρη του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ.

Με λίγα λόγια, σε ένα κλίμα παλινωδίας, η κυβέρνηση, για να σώσει το σύστημα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, άνοιξε πάλι τις λιγνιτικές μονάδες, που είχε κλείσει για να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Οξύμωρο; Παράλογο; Ανεύθυνο; Ίσως, αλλά Αληθινό!!!

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ότι ετέθη ξανά σε λειτουργία η παροπλισμένη μονάδα στη Μεγαλόπολη. Άλλωστε η τοπική κοινωνία ζητούσε και ζητάει τη λειτουργία των μονάδων μέχρι εξαντλήσεως του λιγνιτικού κοιτάσματος. Το πρόβλημα είναι, πως σε συνθήκες ακραίου και πρωτόγνωρου καύσωνα, η απαξιωμένη Μεγαλόπολη, καλείται να σώσει για μια ακόμα φορά το σύστημα από ενδεχόμενο blackout. Όμως έτσι δέχεται η ίδια τις συνέπειες, αφού η μονάδα λειτουργεί χωρίς τη μονάδα αποθείωσης. Αυτό σημαίνει, πως στη Μεγαλόπολη όλες τις ημέρες του καύσωνα, επικρατούν συνθήκες ασφυξίας.

Πέρα από το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε η γύμνια των κυβερνώντων, πως δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για εξασφάλιση επάρκειας του συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Πέρα από το ότι η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έγινε πρόχειρα και στο πόδι, προφανώς για να εξυπηρετηθούν κάποιοι (;;;) σκοποί. Βλέπουμε ότι κανένας από τους καταγγέλλοντες την κυβέρνηση, για έλλειψη προγραμματισμού και λάθος αποφάσεις, (Τατούλης, Κωνσταντινόπουλος, τοπική ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) δεν ασχολείται με το δράμα της Μεγαλόπολης. Κανένας δεν αναφέρεται στο γεγονός, πως το λεκανοπέδιο και μόνο αυτό, αναπνέει το διοξείδιο του θείου και ασφυκτιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα.

Βέβαια, «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Όλοι οι πέριξ δήμοι, Τρίπολη, Οιχαλία, Γορτυνία και στην αναμονή Σπάρτη και Καλαμάτα, περιμένουν να πάρουν μερτικό από το πακέτο της δίκαιης μετάβασης. Και γι αυτή την μεθοδευόμενη αδικία, όλοι οι παραπάνω καταγγέλλοντες «ένοχη» σιωπή!!!

Αλήθεια, υπάρχει δημοτική αρχή; Υπάρχει περιφερειακή αρχή; Πού είναι οι βουλευτές του Νομού; Πού είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Που είναι οι επιχειρηματίες, οι προσωπικότητες και οι μαζικοί φορείς του δήμου;

Όλοι αντιμετωπίζουν τη Μεγαλόπολη σαν «Ιφιγένεια», που η θυσία της θα βγάλει το κάρο από τη λάσπη και αυτοί θα μείνουν στο απυρόβλητο, με τις γραβάτες και τα κοστούμια ανέπαφα;

Του Ι.Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ