“ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ” ΣΕΡΡΩΝ

Κατερίνα Περιστέρη για Αμφίπολη Ρίχνει το γάντι στο ΥΠΠΟ για καθυστερήσεις

Εξαιρεί από τις ευθύνες τους, τους τοπικούς βουλευτές και την Περιφέρεια
  • Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:25

Η κ. Μενδώνη επισκεπτόμενη την Αμφίπολη διαβεβαίωνε ότι το 2022 το μνημείο θα είναι επισκέψιμο, έστω από συγκεκριμένες ομάδες ειδικού κοινού: Ερευνητές, επιστήμονες, δημοσιογράφους.

Την αρχαιολόγο και υπεύθυνη της ανασκαφής στον τύμβο Καστά τη θυμόμαστε από τις «ένδοξες» ημέρες επί κυβέρνησης Σαμαρά, γι’ αυτό και οι τωρινές διαμαρτυρίες της φάνηκαν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ... παράδοξες.

Οτι θα έφτανε η μέρα που η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη θα διαμαρτυρόταν στη Λίνα Μενδώνη για καθυστερήσεις στα έργα του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, σίγουρα κανείς δεν το περίμενε. Κι όμως συνέβη! Και το είπε τόσο καθαρά που δεν χωράει αμφισβήτηση: «Υπάρχει μία καθυστέρηση στο όλο έργο» και οι εργασίες πρέπει να επισπευσθούν από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Περιστέρη, συνταξιούχος σήμερα, συνεχίζει να παρακολουθεί τα έργα και διότι είναι η ανασκαφέας, οπότε έχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το μνημείο, αλλά και γιατί είναι η εντεταλμένη τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με δεδομένο ότι με την υπουργό Πολιτισμού τη συνδέουν –όπως και με τον τμηματάρχη Εργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Μιχάλη Λεφαντζή– οι αξέχαστες ημέρες επί της κυβέρνησης Σαμαρά, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός ότι διαμαρτύρεται δημοσίως με τις δηλώσεις της στο σερραϊκό «Δίκτυο Τηλεόραση», πόσο μάλιστα που τον περασμένο Ιούνιο η κ. Μενδώνη επισκεπτόμενη την Αμφίπολη διαβεβαίωνε ότι το 2022 το μνημείο θα είναι επισκέψιμο, έστω από συγκεκριμένες ομάδες ειδικού κοινού (ερευνητές, επιστήμονες, δημοσιογράφους).

Διότι, επιπλέον, είναι δύσκολο να ξεχαστεί ότι ανάλογη υπόσχεση είχε δοθεί και για το 2021, αλλά υπήρχε η δικαιολογία της πανδημίας. Τώρα, η κ. Περιστέρη διαπιστώνει ότι «η ελπίδα μας είναι μέχρι το καλοκαίρι και πιέζουμε για αυτό σαν Περιφέρεια να τελειώσει το έργο αναστήλωσης, στερέωσης, συντήρησης για να μπορούμε να δεχθούμε κόσμο γι’ αυτό το μνημείο, το μοναδικό που όλοι λαχταρούν να μπουν να το δουν.

Η αλήθεια είναι ότι πήγε πίσω πολύ. Από το 2014 που τελειώσαμε τις εργασίες φτάσαμε στο 2022, ας ελπίσουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν προχωρήσει όπως πρέπει» διότι «είναι αρκετές δουλειές που περιμένουμε…». Η ίδια, πάντως, είναι έτοιμη: «Εγώ έχω ετοιμάσει ήδη έναν οδηγό για αυτούς που θα έρχονται και έχω γράψει και ένα βιβλίο για τον τύμβο Καστά και την Αμφίπολη. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να προχωρήσουν οι εργασίες όπως πρέπει». Το γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για τις διαμαρτυρίες, ίσως πρέπει να ρωτήσουμε μία από της Σφίγγες του μνημείου...