“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γιατροί από το Βόλο στρέφονται επαγγελματικά σε άλλες χώρες

  • Τετάρτη, 13 Ιουλίου, 2022 - 06:23

Αντιμέτωπες με διαρροή γιατρών, που αναζητούν τις τύχες τους σε άλλες χώρες, είναι οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στον νομό Μαγνησίας.

Το καμπανάκι για διαρροή γιατρών εκτός των τειχών σήμανε χθες ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προβλέποντας ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα υγείας, ο ιατρικός κόσμος θα στρέψει το βλέμμα του σε άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.

«Υπάρχουν ήδη συνάδελφοι που το σκέφτονται πολύ σοβαρά να αναζητήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε άλλες χώρες του εξωτερικού», σχολίασε ο κ. Χαυτούρας. «Όταν υπάρχουν γενικοί γιατροί που γίνονται μπαλάκι από τα Κέντρα Υγείας στο ΕΣΥ, την ίδια στιγμή δεν βγαίνουν οι εφημερίες του μήνα και το υπουργείο Υγείας διαρκώς αναβάλλει τις προσλήψεις, είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν συνάδελφοι που θα φύγουν», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεν ευνοεί τους γιατρούς».

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως το βλέμμα σε άλλες χώρες του εξωτερικού δεν στρέφουν μόνο νέοι σε ηλικία γιατροί, δηλαδή εκείνοι που σπεύδουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους ή να αποκτήσουν μία επιπλέον ειδικότητα και αναχωρούν για το εξωτερικό.

Υπάρχουν επαγγελματίες γιατροί που έχουν καταγράψει λαμπρή πορεία τοπικά, όμως αποφάσισαν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους καριέρα εκτός συνόρων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο γνωστός γενικός γιατρός από τη Νέα Ιωνία Κώστας Μωυσίδης, ο οποίος παλαιότερα είχε ασχοληθεί και με τα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος στον πρώην δήμο Νέας Ιωνίας.

Τα τελευταία χρόνια ο κ. Μωυσίδης εργάζεται στη Λάρνακα, στην Κύπρο. Διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με συναδέλφους του στον Βόλο και η εικόνα που μεταφέρει από το νησί αναφορικά με τον κλάδο της υγείας είναι ιδιαίτερα ελκυστική, κυρίως στα μισθολογικά.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι από τη Μαγνησία έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε «φτασμένοι» γιατροί την τελευταία πενταετία.

«Δυστυχώς από το δικό μας ιατρικό δυναμικό ωφελούνται πλέον άλλες χώρες. Όμως, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στο ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια υγεία, σπρώχνουν ολοένα και συχνότερα ειδικευμένους γιατρούς να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό», συμπληρώνει ο κ. Χαυτούρας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το γεγονός πως τούς διασφαλίζεται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση με πολύ καλές αποδοχές, αλλά και προοπτική γρήγορης επαγγελματικής εξέλιξης, λειτουργεί ενθαρρυντικά, ώστε να πάρουν την απόφαση να «ξενιτευτούν».

«Ποιο είναι το κίνητρο που δίδεται σε έναν γιατρό ειδικευμένο να παραμείνει στην Ελλάδα όταν μπορεί να διεκδικήσει θέση με άλλες αποδοχές και άλλη δυναμική στην Ευρώπη;» διερωτάται ο κ. Πατούλης, με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για γιατρούς σε ΤΟΜΥ για την οποία δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους -εναπομείναντες στην Ελλάδα- γιατρούς.

Να δοθούν επιπλέον κίνητρα

Ο κ. Χαυτούρας αναφέρει ότι ενόψει των νέων προσλήψεων γιατρών που έχει εξαγγείλει το υπ. Υγείας ότι θα γίνουν μέχρι το φθινόπωρο, θα ήταν ωφέλιμο να θεσμοθετηθούν επιπλέον κίνητρα. «Παράλληλα με τη φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό βρίσκεται σε εξέλιξη και η φυγή, αποχώρηση ή συνταξιοδότηση γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Χρειάζεται μία συνολική πολιτική υγείας που θα στηρίζει τις δομές. Αν θεσμοθετηθούν επιπλέον κίνητρα θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνουν στη χώρα μας και στην περιοχή μας νέοι γιατροί. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να βασίζονται σε γηρασμένο προσωπικό και οι νέοι γιατροί να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό», κατέληξε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.