ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στα ύψη τα έξοδα: Δύσκολες στιγμές για την εστίαση και τον επισιτισμό

  • Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022 - 06:24

Σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές τους βρίσκονται η εστίαση και ο επισιτισμός στο Ηράκλειο, που βιώνουν προβλήματα μεγαλύτερα ακόμα και από αυτά που αντιμετώπιζαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Βασικό ζήτημα είναι αυτό του κόστους ενέργειας, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να πληρώνουν πλέον ακόμα και διπλάσιες τιμές σε σχέση με αυτές που πλήρωναν το καλοκαίρι, κατά το οποίο καταγράφτηκε μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή, ιστορικό υψηλών τιμών.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ίδια, το 90% των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο αποσυνδέονται από την κάλυψη και υποστήριξη του κόστους ενέργειας, αφού το όριο των 2.000 κιλοβατόρων είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

«Τη δεδομένη στιγμή πληττόμαστε παρά πολύ τόσο εμείς όσο όμως και τα νοικοκυριά» αναφέρει με δηλώσεις της στην «Π» και προσθέτει:

«Οι ραγδαίες αυξήσεις στον πληθωρισμό μειώνουν το εισόδημα των καταναλωτών αφενός, ενώ αφετέρου εξαϋλώνουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτός έχει ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες επιχειρήσεις να αυξάνουν το ιδιωτικό τους χρέος σε τεράστιο βαθμό και πολλές από αυτές μάλιστα να πωλούνται ακόμα και σε εξευτελιστικές τιμές, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα. Πολλές επίσης είναι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, αφού είναι αδύνατη η επιβίωσή τους».

Προτάσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος του επισιτισμού και της διασκέδασης, σύμφωνα με την πρόεδρο, θεωρεί επιτακτική και αναγκαία τη συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, αφού εκτιμάται ότι η άμεση στήριξη σε θέματα όπως αυτά των πνευματικών δικαιωμάτων, του ωραρίου των djs, των εργασιακών, αλλά και το ενεργειακό, είναι επιβεβλημένη για να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος και η πρόεδρος Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή, καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

  • Επιστρεπτέες προκαταβολές ως μόνιμο μέτρο χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

  • Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.

  • Αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

  • Αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικό χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας.

  • Επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων.

  • Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

  • Προσαρμογή – μείωση των τραπεζικών προμηθειών (ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking, πληρωμών προς ΔΕΚΟ κλπ) στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

  • Δυνατότητα νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων οφειλών προς ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

  • Αναστολή πλειστηριασμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση

  • Άρση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

  • Μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές κατανάλωσης.

  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.