Προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις ΑΕΝ 2023-2024

  • Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023 - 09:16

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη προκηρύχθηκε η εισαγωγή συνολικά 1.716 σπουδαστών/σπουδαστριών (860 Πλοιάρχων και 856 Μηχανικών) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Να σημειωθεί ότι για την ΑΕΝ Σύρου το έτος 2023-2024 έχουν προκηρυχθεί 33 νέες θέσεις σπουδαστών.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαμβάνει έξι διδακτικά εξάμηνα και δύο  εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενη πρακτική εκπαίδευση σε πλοία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν. Η συνολική διάρκεια της πρακτικής άσκησης επί πλοίου είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες.

Η φοίτηση στις Α.Ε.Ν. είναι δωρεάν και δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν. εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Καλύμνου και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται μόνο στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών.

Οι σπουδαστές/-στριες από την εισαγωγή τους στις Σχολές τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν. όπως ισχύουν κάθε φορά.

Μετά το τέλος της εκπαίδευσης (θεωρητική - πρακτική) και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το Πτυχίο της Σχολής και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης Ε.Ν.

 Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση στις Α.Ε.Ν. συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2014-2020) μέσω των Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» & «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», και στην παρούσα φάση έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται οι δράσεις  «Υποστήριξη συστήματος Ναυτικής Εκπαίδευσης των Α.Ε.Ν. σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη συναφή ενωσιακή νομοθεσία» και «Πρακτική άσκηση σπουδαστών Α.Ε.Ν. επί πλοίου για την εκπλήρωση του Α' θαλασσίου εκπαιδευτικού ταξιδιού τους», αντίστοιχα.

Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1.Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2.Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3.Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01-01-1995 και μεταγενέστερα).

4.Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5.Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Εγγραφή χρήστη στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. (προϋπόθεση για καταχώρηση αίτησης Α.Ε.Ν.) [ https://regusr.hcg.gr/].

Ηλεκτρονική καταχώρηση αίτησης Α.Ε.Ν. [ https://eisaen.hcg.gr/]

Ετικέτες: