Εκλογές 2023: Στις 13:00 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση - Παραλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι νέοι υπουργοί

  • Τρίτη, 27 Ιουνίου, 2023 - 09:32

Χθες το μεσημέρι, αμέσως μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, τα τηλέφωνα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησαν να χτυπούν. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τους πρότεινε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για στελέχη που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις του κόμματος, βετεράνοι και νεότεροι, περισσότερες γυναίκες, αλλά και πρόσωπα με κεντροαριστερές καταβολές.

«Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών, αλλά σκληρής δουλειάς» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και υπογράμμιζαν ότι ο προσανατολισμός της είναι η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων που έχει ανάγκη η χώρα.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, ορκίζεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αριθμεί συνολικά 63 πρόσωπα στην διευρυμένη του σύνθεση και φέρνει σαρωτικές αλλαγές με το λεγόμενο rotation, δηλαδή τις μετακινήσεις υπουργών από το προηγούμενο σχήμα σε νέες θέσεις.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, οι υπουργοί θα κατευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία για την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Εκεί, θα ενημερωθούν για όλες τις τρέχουσες εκκρεμότητες του χαρτοφυλακίου τους. Το υπουργικό συμβούλιο, στην πλήρη σύνθεση του, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα τεθούν οι στόχοι.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας, έδωσε το στίγμα κάνοντας λόγο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος». «Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη, την οποία εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο σχήμα αποτελείται από 25% γυναίκες. Οι Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Λίνα Μενδώνη και Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνουν θέση υπουργού, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη τοποθετείται αναπληρωτής υπουργός ενώ 10 αναλαμβάνουν χρέη υφυπουργού. Επανέρχονται στην κυβέρνηση οι Ζέττα Μακρή, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Βούλτεψη οι οποίες θήτευσαν σε υπουργικές θέσεις και την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα από το Διπλωματικό Σώμα υφυπουργός Εξωτερικών. Πρόκειται για την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ήταν πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το ‘20.

Αλλαγές παρατηρήθηκαν ακόμα και στο ηλικιακό σχήμα της κυβέρνησης. Ο μέσος όρος είναι τα 53 έτη. Το 45% της κυβέρνησης είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Συνολικά 34 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, είναι νέα μέλη της κυβέρνησης, ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέμειναν 29 μέλη. Τα σημαντικότερα εξωκοινοβουλευτικά μέλη είναι ο δήμαρχος Τρικάλων και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, που αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών όλων των κομμάτων που εξελέγησαν στις εκλογές της Κυριακής. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.