Στο Υπ. Εθνικής Άμυνας περνά η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)

  • Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, 2023 - 17:51

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι αρμοδιότητες, η ανάπτυξη, κ.λπ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μεταφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το οποίο η αρμοδιότητα συντονισμού των ενεργειών για την ανάπτυξη της ΕΑΒ και των σχετικών επενδυτικών συμφωνιών, μεταφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι, οι αποφάσεις για την ΕΑΒ θα λαμβάνονται πλέον στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά αυτή των αρμοδιοτήτων της ΕΑΒ από το υπουργείο Ανάπτυξης στον Νίκο Δένδια κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της και να απελευθερωθεί ο τρόπος λειτουργίας της, έτσι ώστε, μεταξύ των άλλων, να προχωρήσει η συντήρηση και αναβάθμιση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130, που παραμένουν στα υπόστεγα της εταιρείας.

Ακόμη, είχε κριθεί αναγκαία η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΑΒ προκειμένου να υπάρξει γενική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα που χρονίζουν και για να μπορεί να παραχθεί εντατικά και απρόσκοπτα το έργο της.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι η ΕΑΒ έχει αναλάβει τα πολυσυζητημένο πρόγραμμα «Αρχύτας» για την παραγωγή ελληνικού μη επανδρωμένου, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει πετάξει.

Πηγή protothema.gr

Ετικέτες: