Επίσκεψη Γεωργιάδη στο 1555 του ΕΦΚΑ: “Πρώτη φορά το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη”

  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:21

Επίσκεψη πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στο τηλεφωνικό κέντρο του 1555, με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής διαδικασίας ενημέρωσης των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

«Για πρώτη φορά το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο Κράτος» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης εγκαινιάζοντας το θεσμό της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, στε να προετοιμάζονται για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τον υπουργό συνόδευσαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στα τηλεοπτικά μέσα ότι τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα του 1555 – 1555.gov.gr, του Ενιαίου Αριθμού Εξυπηρέτησης Πολιτών για εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων φορέων ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

 «Οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται ώστε να μπορούν να πάρουν την σύνταξη τους γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ο καινούργιος μηχανισμός θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, που πληρούν το ηλικιακό όριο που απαιτείται.

O ΕΦΚΑ θα τηλεφωνεί στον πολίτη για τη σύνταξή του

Σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή, θα επιλεγούν 1000 ασφαλισμένοι, αρχής γενομένης από το ταμείο του δημοσίου οι οποίοι θα απέχουν 6 έως 12 μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ο ΕΦΚΑ, μέσω των υπηρεσιών του 1555, θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και θα τους ενημερώνει για τα δικαίωμα συνταξιοδότησης (αν θεμελιώνουν δικαίωμα, σε ποια ηλικία και με πόσα ένσημα). Στη συνέχεια οι υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ).

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά η θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.