Απάντηση, στην τοποθέτηση του Δημάρχου Φολεγάνδρου στην εφημερίδα, δίνει η παράταξη της μειοψηφίας, “Φολέγανδρος – Η Δύναμη στους Πολίτες”

Διατηρείται η σκληρή στάση της μειοψηφίας

Την απάντησή της δίνει η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης “Φολέγανδρος – Η Δύναμη στους Πολίτες”, με αφορμή την παρέμβαση του Δημάρχου Φολεγάνδρου κ. Βενιού στην εφημερίδα.

Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου Φολεγάνδρου, κ. Ελευθέριου Βενιού, στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με την μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, η οποία συνεχίζεται ακόμη και που, σε ενδεχόμενη μη αθώωσή του, να του επιφέρει ποινή αργίας από τα καθήκοντά του, καθώς επίσης και με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να ζητήσει την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από το 2010 μέχρι σήμερα, η παράταξη της μειοψηφίας του Δήμου Φολεγάνδρου δίνει την απάντησή της.

Σημειώνεται, με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης, η οποία τιτλοφορείται “Απάντηση της δημοτικής παράταξης Φολέγανδρος – Η Δύναμη στους Πολίτες στην παρέμβαση του Δημάρχου Φολεγάνδρου κ. Βενιού στην ηλεκτρονική εφημερίδα Κοινή Γνώμη”, πως η “Κοινή Γνώμη” αποτελεί επί σειρά δεκαετιών έντυπη εφημερίδα, ενώ η ηλεκτρονική της μορφή λειτουργεί υποστηρικτικά του εντύπου.

Να ζητήσει συγγνώμη από τους δημότες”

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, “ο κ. Βενιός καταδικάστηκε αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος (μη χορήγηση στοιχείων) κατ’ εξακολούθηση ώστε να είναι αδύνατος ο έλεγχος νομιμότητάς τους. Αυτό συνέβη με σκοπό ο νυν δήμαρχος ως τότε κοινοτάρχης «να προσπορίσει στον εαυτό του και στην παράταξή του παράνομο όφελος καθώς από τον έλεγχο αυτών των στοιχείων ενδεχομένως να προέκυπταν παραλείψεις, ευθύνες ή μη σύννομες αποφάσεις και ενέργειες». Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου του επέβαλε πειθαρχική ποινή αργίας δύο μηνών ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, επειδή «με δόλο προέβη σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση»”.

Στη συνέχεια, αναφέρεται, πως “ο κ. Βενιός όχι μόνο δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία (ή το ηθικό ανάστημα) να ζητήσει συγγνώμη από τους δημότες, αλλά αντίθετα συνεχίζει ακάθεκτος. Ο Δήμος Φολεγάνδρου κατά κατάφωρη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας δεν τηρεί επίσημα πρακτικά συνεδριάσεων (Άραγε πώς να ελεγχθείς για κάτι που δεν έχεις;), αλλά και αρνείται επίμονα να μας χορηγήσει ακόμα και το ηλεκτρονικό αρχείο επικαλούμενος την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Άραγε πώς να ελεγχθείς για κάτι που δεν δίνεις;)”.

“Ο Δήμος Φολεγάνδρου συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση δεν χορηγεί στοιχεία στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης επικαλούμενος την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ή μην απαντώντας σε αιτήσεις. Συμπτωματικά τα στοιχεία αυτά είναι συχνά οικονομικά (Τι γίνεται άραγε με την υπηρεσία ύδρευσης και τα σχετικά τέλη; Το δημοτικό ακίνητο κ.λπ.;)” σημειώνεται.

Δευτερεύουσας σημασίας η νομιμότητα”

Περνώντας στα οικονομικά ζητήματα, υποστηρίζεται, ότι “η Οικονομική Επιτροπή λειτουργεί στα όρια της παρωδίας, όπου συχνά άλλα ψηφίζονται και άλλα εμφανίζονται να έχουν ψηφιστεί (πάντα κατά λάθος και εκ παραδρομής), όπου σχεδόν τίποτα δεν περνάει από ουσιαστικό έλεγχο (π.χ. παραστατικά δαπανών), όπου ακόμα κι όταν αναγκαστικά παρουσιάζονται στοιχεία (π.χ. προϋπολογισμός) αυτά είναι τόσο δυσνόητα και ακατάστατα που ακόμα και οι αρμόδιοι δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να εξηγήσουν. Φαίνεται πως για τον κύριο Βενιό η ευθυγράμμιση με τη νομιμότητα, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι δευτερεύουσας σημασίας αφού όλα αυτά είναι κατά δήλωσή του «ζήτημα τυπικότητας που σε πλείστες περιπτώσεις στην Αυτοδιοίκηση δεν τηρείται κατά γράμμα». Η εφαρμογή του νόμου τίθεται κατά την άποψή του στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αιρετού – κάπως έτσι φτάσαμε και στα μνημόνια”, ενώ ζητούνται εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή, ως προς το “τι έχει κάνει με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τώρα που οι γειτονικοί δήμοι θα καλύψουν κενές οργανικές τους θέσεις ή για ποιες θέσεις ζήτησε την τοποθέτηση συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ στον Δήμο. Και διαμαρτύρεται αργότερα για τα 4 άτομα δυναμικό που έχει ο δήμος: αυτά παθαίνει κανείς όταν έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εξουσίας κλειστό και συγκεντρωτικό για να το έχει κάτω από τον έλεγχό του. Κάνει μισές δουλειές, κακές δουλειές ή καθόλου δουλειές”.

“Ακούσαμε ότι η Φολέγανδρος δεν έχει ανεργία. Μήπως έχει κάποιο άλλο νησί των Κυκλάδων και δεν το ξέραμε; Ακούσαμε περί ανάπτυξης του νησιού. Οι σύγχρονες, ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες είναι φυσικά δείγμα ανάπτυξης. Αλλά εκεί τα εύσημα ανήκουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Από το 2011 και πέρα δεν ακούσαμε τίποτα για έργα και υποδομές. Για το λιμάνι, για το αποχετευτικό δίκτυο, για τα σκουπίδια, για τα μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση. Για τη μηδενική απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ (με εξαίρεση των πρόσφατη ένταξη του σχεδίου υδροδότησης της Πάνω Μεριάς, χάρη στη βοήθεια του Δικτύου Δάφνη) και την ανυπαρξία μελετών για έργα. Για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης που πριν καν συζητηθούν πάνε στις καλένδες”, σημειώνει η αντιπολίτευση.

Τέλος, αναφέρεται, πως “ο κύριος Βενιός επαίρεται για τη βούληση των δημοτών που επιλέγουν τη διοίκησή του σχεδόν επί 30 χρόνια. Για έναν οποιονδήποτε σχετικά νοήμονα άνθρωπο αυτό και μόνο το γεγονός, σε έναν τόσο μικρό δήμο, σε ένα τόσο μικρό εκλογικό σώμα, θα αρκούσε για να τον υποψιάσει. Δεν θα σταθούμε στις ανακρίβειες, στις συναισθηματικές κενολογίες, στις κορώνες τύπου «φτωχός και μόνος καουμπόυ» ή στο παραληρηματικό κλείσιμο της τοποθέτησης του κ. Βενιού περί προσωπικών αριστείων, επιπέδων και αληταριού. Όλα αυτά χαρακτηρίζουν το επίπεδο του ίδιου και ειλικρινά δεν μας αφορούν”.