Η ΚΕΠοΜ στοχοποιεί τη δημοτική αρχή Μυκόνου για την ανεξέλεγκτη απόθεση αδρανών και απορριμμάτων στην περιοχή Μεταλλεία

"Εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία όλων των διοικήσεων"

  • Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:15

Συστηματική περιβαλλοντική καταστροφή, σε ακόμα ένα πεδίο, καταγράφεται στη Μύκονο, με την ανεξέλεγκτη απόθεση αδρανών υλικών σε διάφορα σημεία του νησιού, γεγονός που καταγγέλθηκε από πολίτες και από την ελάσσονα δημοτική μειοψηφία, Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, που έθεσε το θέμα και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Το σοβαρό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόθεσης αδρανών, απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων στην περιοχή των Μεταλλείων απασχόλησε το ΔΣ του Δήμου Μυκόνου στις 31 Αυγούστου 2017, στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αδελφότητας Ανωμεριτών στην Άνω Μερά.

Το θέμα τέθηκε στο ΔΣ από την επικεφαλής της ΚΕΠοΜ Άννα Καμμή, κατόπιν αιτήματος της Δήμητρας Λοΐζου-Βουλγαράκη, ως ένα από τα σοβαρότερα θέματα της Άνω Μεράς αλλά και ολόκληρου του νησιού, καταθέτοντας πρόσφατες φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η φωτογραφική αποτύπωση των διάσπαρτων αδρανών υλικών αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της υπάρχουσας κατάστασης, με την πλήρη αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, η δραστηριοποίηση στο οποίο φαίνεται να εστιάζει σε μονομερή και συγκεκριμένη τουριστική εικόνα, αδιαφορώντας ή και καταστρέφοντας περιοχές που βρίσκονται πίσω από την προωθούμενη και εκμεταλλεύσιμη κοσμοπολίτικη «βιτρίνα».

Όπως ενημερώνει σχετικά η ΚΕΠοΜ, πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έλαβε τραγικές διαστάσεις τον περασμένο χειμώνα μετά την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που διαπιστώθηκε σε όλο το νησί.

Στοχοποιεί δε ως άμεσα υπαίτιο για την τεράστια αυτή οικολογική καταστροφή και την αλλοίωση της φυσικής ομορφιάς του τοπίου τον Δήμο Μυκόνου.

Ηθικός αυτουργός είναι η εγκληματική αμέλεια και η αδιαφορία όλων των προηγούμενων Διοικήσεων αλλά και της σημερινής Δημοτικής Αρχής για ανεύρεση και χωροθέτηση κατάλληλου χώρου απόθεσης-διαχείρισης των αδρανών.

Πως όμως τηρείται η υποχρεωτικότητα διάθεσης των εν λόγω υλικών στις πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης;

Σχολιάζοντας δε την υπάρχουσα κατάσταση, η πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας αναφέρει ότι το φαινόμενο αποτελεί άλλη μια δυσάρεστη συνέπεια της ανεξέλεγκτης και άνευ όρων ανάπτυξης του τόπου, μιας άναρχης ανάπτυξης που δεν υπολογίζει τις δυσάρεστες και επικίνδυνες συνέπειες στο περιβάλλον και την ιστορία του τόπου και των κατοίκων του.

Το ιστορικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, 153 φορτία φορτώθηκαν σε τριαξονικά φορτηγά (!) το 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Μεράς για να καθαρίσουν οι δρόμοι που οδηγούν από το Τηγάνι έως τις παλιές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων από το πίσω μέρος του Αϊ-Λιά.

Εύλογη η απορία για του πού μεταφέρθηκε αυτός ο τεράστιος όγκος αδρανών και απορριμμάτων αφού δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη.

Εκ μέρους της ΚΕΠοΜ αναφέρεται ότι η εικόνα που είχε μετά από αυτήν την δράση είναι ότι απαλλάχτηκε μεν το οδόστρωμα, αλλά τα αδρανή υλικά προωθήθηκαν στις παρακείμενες πλαγιές.

Στην περιοχή των Μεταλλείων από το 1955 έως το 1983 λειτούργησε η Αμερικανική επιχείρηση εξόρυξης βαρίτη που απασχολούσε περί τους 300 εργαζόμενους και αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες της εποχή εκείνη.

Το 1984 το ΔΣ της Μεταλλευτικής Εταιρείας ΜΥΚΟΜΠΑΡ διά του Γεν. Διευθυντή Αναστάσιου Π. Παπαδόπουλου, δώρισε 25 στρέμματα στον Δήμο με σκοπό την αξιοποίησή τους για την διαχείριση των απορριμμάτων.

 Η έντονη αντίδραση των κατοίκων της Άνω Μεράς συντέλεσε στην μη αξιοποίηση της δωρεάς για αυτόν τον σκοπό και κατ’ επέκταση στην καταστροφή του τοπίου που παρατηρείται σήμερα.

Αίτημα η άμεση λύση

Μετά από ερώτημα της ΚΕΠοΜ στο δημοτικό συμβούλιο, διαπιστώθηκε ότι το θέμα της διαχείρισης των αδρανών δεν αποτελεί προτεραιότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αφού 3 χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων της δεν έχει ακόμη εκπονήσει σχετική μελέτη ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Σημειώνεται δε ότι η Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη, αυτοβούλως, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή των Μεταλλείων με αφορμή την έρευνα που διεξάγει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την καταγραφή της ιστορίας τους, απευθύνθηκε στην ΚΔΕΠΠΑΜ αιτούμενη την άμεση αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος από τον Δήμο –από κοινού και χωρίς πολιτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση–, τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης. Έλαβε τη διαβεβαίωση άμεσης επίσκεψης μιας επιτροπής –συνοδεία του Δημάρχου– στην περιοχή για αυτοψία.

Από την πλευρά της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας ζητείται η άμεση κινητοποίηση του Δήμου και των υπηρεσιών του ώστε να δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα και να σταματήσει η υποβάθμιση μιας ακόμη περιοχής φυσικού κάλλους.

 

 

Ετικέτες: