"Όλη η αλήθεια για τους Δασικούς Χάρτες" από την επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου, Άννα Καμμή

Η ολιγωρία του Δήμου, οι ενέργειες της Κ.Ε.Πο.Μ

  • Τετάρτη, 13 Μαρτίου, 2019 - 14:08

Τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει κινήσεις  εντυπωσιασμού, ούτε αντιδράσεις μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Tι πραγματικά συμβαίνει;

Υπό την πίεση των θεσμών ως μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση, ξεκίνησε πριν δύο χρόνια η κατάρτιση των δασικών χαρτών ως προαπαιτούμενο έργο μαζί με το Εθνικό Kτηματολόγιο για την προσέλκυση «επενδύσεων».

Εκκρεμότητες δεκαετιών
Θέμα  «καυτό» που εκκρεμούσε για δεκαετίες εξαιτίας της απροθυμίας της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και παλαιότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να οριστικοποιήσει τις χρήσεις γης μέσα στην δασική νομοθεσία ως βασικό έργο υποδομής στην αναπτυξιακή προοπτική αλλά και να φέρει στο φως όλα όσα κρύβονταν κάτω από το χαλί:  εκχερσώσεις, καταπατήσεις, αυθαίρετα, δασώσεις εγκαταλελειμμένων περιοχών, «βιλαέτια».

Έτσι ξεκίνησε τo 2017 η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα.

Οι δασικοί χάρτες δεν αφορούν άμεσα ιδιοκτησιακά θέματα. Αφορούν στην καταχώρηση των χρήσεων γης (χορτολιβαδικά, δασικά, αγροτικά).

Έμμεση εμπλοκή στις ιδιωτικές περιουσίες των νησιωτών

Ακούγεται  τουλάχιστον περίεργο  -εάν όχι και ύποπτο-  για νησιά όπως η Μύκονος με ανύπαρκτη δασική βλάστηση, οι πολίτες να πρέπει να αντιμετωπίσουν την αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας τους εκ μέρους του δημοσίου για εκτάσεις οι οποίες θα κυρωθούν στον δασικό χάρτη ως χορτολιβαδικές.

Συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης είναι να κινδυνεύουν ιδιωτικές  περιουσίες  να περάσουν στα χέρια του Δημοσίου.

2017-2019- Ολιγωρία της διοίκηση Κουκά- Ενέργειες ΚΕΠοΜ  

Το θέμα  της ανάρτησης των δασικών χαρτών έχει απασχολήσει την ΚΕΠοΜ τα τελευταία δύο χρόνια, όταν:

  •  Με έγγραφο μας τον Ιούνιο του 2017  προς τον κ. Δήμαρχο ζητήσαμε εξηγήσεις  για τους λόγους  για τους οποίους ο Δήμος μας αναφερόταν  κατ’ εξακολούθηση ανάμεσα σε αυτούς που δεν είχαν καταθέσει τα περιγράμματα σχεδίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων ώστε αυτά να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη έγκαιρα και να  μην προκύψουν προβλήματα με τις αντιρρήσεις των πολιτών. Λίγες μέρες αργότερα(!) η Τεχνική Υπηρεσία έλαβε εντολή από τον κύριο Δήμαρχο να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες στην Δημοτική Κοινότητα Μυκόνου και να προλάβει την καταληκτική ημερομηνία στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2017.
  • Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έγινε από την επικεφαλής της ΚΕΠοΜ  Άννα Καμμή στον  υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στον  αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο,  στο πλαίσιο  θεματικής ενότητας για το περιβάλλον  στο  15ο Περιφερειακό Συνέδριο  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Δίκαιης Ανάπτυξης  στην Σύρο στις 5 & 6 Ιουνίου 2018
    βλ. https://kepom.wordpress.com/2018/06/20/anaptyxiako

Μετά την ανάρτηση των χαρτών στο υπόλοιπο κομμάτι του νησιού  της Μυκόνου  τον Οκτώβριο του 2018, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Στο επίκεντρο η Άνω Μερά και οι περιοχές γύρω από αυτήν, η πλειονότητα των οποίων ήταν ανέκαθεν αγροτικές λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας των κατοίκων τους, αλλά και εξαιτίας του Χωροταξικού.

Οι ενέργειες  της Δημοτικής αρχής για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα
ήρθαν καθυστερημένα και περιορίστηκαν στα ελάχιστα.

Με ομόφωνη απόφαση του το  ΔΣ του Δήμου  Μυκόνου τον Δεκέμβριο του 2018, εξέφρασε την αντίρρησή  του  στην ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής Άνω Μεράς και υπέγραψε  σχετικό  ψήφισμα σε συντονισμό με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σημαντικές κινήσεις  που από μόνες τους όμως δεν  αρκούν για να λυθεί το θέμα.

Τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  1. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με τους δασικούς χάρτες;
  2. Τι συμβαίνει ειδικά στην περιοχή της Άνω Μεράς;
  3. Τι πρέπει να κάνει ο Δήμος για να προστατέψει την περιουσία του  σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί χορτολιβαδικές και κατ’ επέκταση δημόσιες;
  4. Τι πρέπει να κάνει για να προστατέψει τις ιδιωτικές  περιούσιες  των πολιτών της Μυκόνου;
  5. Για  βρούμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οι  ΔΣ της ΚΕΠοΜ Άννα Καμμή και Απόστολος Νάζος επισκέφτηκαν  στις αρχές Φεβρουαρίου  του 2019 την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου και ζήτησαν  ενημέρωση από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δόμησης κ. Μιχάλη Τσιμπλάκη και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιάννη Ρούσσο.

Τα πράγματα δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα.

Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε αντιδράσεις μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

Απαιτείται  εμπεριστατωμένη ενημέρωση για να ληφθούν οι σωστές  αποφάσεις και να γίνουν συντονισμένες και συλλογικές κινήσεις.

Η πρόταση του κ. Τσιμπλάκη ήταν να απευθυνθούμε σε ειδικό δασολόγο επιστήμονα, με  γνώση της περιοχής των Κυκλάδων, αλλά και της Μυκόνου, όχι μόνο για την αρτιότερη ενημέρωση, αλλά κυρίως για τις ενέργειες του Δήμου.

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΚΕΠοΜ κινηθήκαμε άμεσα, λόγω και του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου για την υποβολή ενστάσεων (29 Μαρτίου 2019).

Οι πληροφορίες υπέδειξαν ως τον πλέον αρμόδιο έναν επιστήμονα από την Σύρο.

Το Δημόσιο παρανομεί!

Οι πληροφορίες που πήραμε δεν είναι καθόλου ευχάριστες.
Στην πραγματικότητα ο πολίτης καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να  πληρώσει μεγάλα ποσά σε δικηγόρους και μηχανικούς, ακόμη και να ανακαλύψει τίτλους  ιδιοκτησίας που ξεκινούν σε μερικές περιπτώσεις από το 1885 και μετά για να κατοχυρώσει την ιδιωτική του περιουσία.

Το Δημόσιο, χωρίς να έχει τεκμήριο κυριότητας (ν. 998/1979 άρθρο 62)στις Κυκλάδες και κατ’ επέκταση χωρίς να έχει τίτλους ιδιοκτησίας ζητά στους πολίτες να αποδείξουν εκείνοι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας που κληρονόμησαν από τους παππούδες και προ-παππούδες!

Το βέβαιο είναι ότι οι ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι έχουν διαπραχθεί αδικίες  στις περιουσίες τους, καθώς αυτές έχουν καταχωρηθεί ως χορτολιβαδικές στον αναρτημένο δασικό χάρτη, παρότι είναι αγροτικές εκτάσεις, θα πρέπει εμπρόθεσμα να υποβάλλουν ενστάσεις.

  • Επικοινωνήσαμε με τον κ. Δήμαρχο  και ζητήσαμε να  συγκληθεί  συνεδρίαση του Δήμου άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι ΔΣ του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία και  ο Σύλλογος  Μηχανικών. Οι ενέργειες αυτές έφεραν τον δασολόγο κ. Σταματούκο Νικόλαο στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 27/2/19 για μια  εμπεριστατωμένη ενημέρωση,  παρουσία πολιτών, αλλά και του Συλλόγου Μηχανικών Μυκόνου τους οποίους καλέσαμε με δική μας πρωτοβουλία.

Η  ενημέρωση συνοψίζεται  στα παρακάτω:

  • Ο ν. 998/79 και η ερμηνευτική Υ.Α. ξεκαθαρίζουν ρητά και ονομαστικά ότι τα φρυγανώδη είδη δεν είναι δασικά είδη αλλά χορτολιβαδικά, χαρακτηρίζοντας τις εκτάσεις ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές.
  • Το ίδιο επιβεβαίωσε ο ν. 4280/2014, άρθρο 52, και η γνωμοδότηση του ΣΤΕ επί του ΠΔ 32/2016.
  • Εν τούτοις, το ΠΔ 32/2016, στο κείμενό του, με ασαφείς λέξεις εντός παρενθέσεως, ανατρέπει όλα τα προηγούμενα και θεωρεί τις περιοχές με είδη φρυγανώδους βλάστησης ως δασικές.
  • Την ανατροπή αυτή  έφερε όσο αφορά στα νησιά του Αιγαίου η ασφυκτική πίεση και επιμονή προς τις δασικές υπηρεσίες του τέως συντονιστή Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Θεοδωρίδη, εγείροντας σοβαρές έμμεσες συνέπειες στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των νησιωτών:

α. Τον χαρακτηρισμό των χορτολιβαδικών ως δασικών άρα κρατικών.

β. Το μπλοκάρισμα των συναλλαγών που αφορούν γεωτεμάχια με μικτό χαρακτηρισμό( αγροτικά- χορτολιβαδικά-δασικά).

γ. Την επανεξέταση  του χαρακτηρισμού των αγροτικών  ιδιοκτησιών εφόσον δασωθούν στο μέλλον.

  • Παρά το γεγονός ότι την κατάρτιση των χαρτών  για την κοινότητα Άνω Μεράς έκανε η δασική υπηρεσία Κυκλάδων χωρίς να λάβει υπόψη  τις παράλογες πιέσεις του πρώην συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τελικά να μην παρουσιάζονται ως δασικές οι  χορτολιβαδικές περιοχές, εν τούτοις, δεν έχει ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιού με τις εναλλαγές του τοπίου και το «μωσαϊκό » ανάγλυφο (εκτάσεις με βράχια, μικρές πεζούλες, καλλιεργήσιμη γη) γεγονός που βεβαίως επηρεάζει όλο το νησί.

Η παραπάνω ενημέρωση και ο διάλογος που ακολούθησε οδήγησε στην ανάληψη υποχρέωσης εκ μέρους του Δήμου για την εκπόνηση  σχετικού υπομνήματος  προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για όλα τα παραπάνω και ειδικά για την ιδιαιτερότητα  της Μυκόνου, εργαλείο που θα βοηθήσει τους πολίτες στις προσφυγές τους.

Εδώ βίντεο από τη συνεδρίαση:

https://www.youtube.com/watch?v=YQMut0TtELU

Τι πρέπει να γίνει :

  • Ενημερώνουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα κατάθεσης ενστάσεων. Η καταληκτική ημερομηνία προς το παρόν είναι η 29/3/2019.
  • Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες και αυτό (το τεκμήριο κυριότητας) δεν είναι θέμα των δασικών χαρτών, αλλά θέμα του νομοθέτη, ζητάμε να νομοθετηθεί ότι το Δημόσιο θα καταθέσει άμεσα αναγνωριστικές αγωγές για όσες εκτάσεις έχει τίτλους ή νομή και για όλες τις υπόλοιπες θα πάψει να διεκδικεί δικαιώματα ιδιοκτησίας.
  • την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 32/2016, ώστε να μην αμφισβητείται ο χαρακτηρισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων ως δασικών και να προστατευθεί έτσι η ιδιωτική περιουσία των νησιωτών.
  • Να ξεκαθαρίσει άμεσα η εμπράγματη διαχείριση  των μικτών αγροτεμαχίων (αγροτικά- δασικά-χορτολιβαδικά) ώστε να μπορούν να μεταβιβασθούν χωρίς να έχουν πολεοδομικές επιπτώσεις.
  • Να ζητηθεί με το υπόμνημα του Δήμου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην ΕΠΕΑ να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού περιβάλλοντος της Μυκόνου. Δηλαδή, περιοχές με  συνεχείς εναλλαγές βραχισμών, μικρών ξερολιθιών, μικρών χωραφίδων θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται αμιγώς αγροτικές   και να μην εμφανίζονται μωσαϊκώς κατακερματισμένες, κάτι που συμβαίνει εξαιτίας του τρόπου που ελήφθησαν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και του 2007 στην κατάρτιση των δασικών χαρτών.
  • Να μειωθούν τα παράβολα υποβολής αντιρρήσεων στο 1/3 του σημερινού τους ύψους και ειδικά να υλοποιηθούν ο κλάσεις (ε) και (στ) σε μία με χαμηλό παράβολο.

Ενέργειες ΚΕΠοΜ από εδώ και  πέρα

Η Κ.Ε.Πο.Μ. έστειλε σήμερα επιστολή στον Υπουργό  Περιβάλλοντος με όλα τα παραπάνω αιτήματα συνοδευόμενη  από  το σχετικό υπόμνημα του Δήμου.
Η επιστολή στάλθηκε και  στους Βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Νικόλαο Μανιό, Αντώνιο Συρίγο και Ιωάννη Βρούτση, ζητώντας  άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω.
Καλούμε τον Δήμο να διοργανώσει ανοιχτή δημόσια εκδήλωση για να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες.

  • Καλούμε τους κατοίκους της Μυκόνου να ενημερωθούν αρμοδίως και να υποβάλλουν έγκαιρα ενστάσεις.
  • Καλούμε τον Σύλλογο των Μηχανικών Μυκόνου, αλλά και κάθε άλλη συλλογικότητα να  μην ολιγωρήσει και να συνδράμει ουσιαστικά αυτόν τον αγώνα.   
  • Συντονιζόμαστε με τις κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα νησιά για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 Απαιτείται  άμεσα μαζική πίεση προ της κεντρική εξουσία από όλους τους Κυκλαδίτες και όλους τους φορείς.

Για την ΚΕΠοΜ
Η επικεφαλής και Δημοτική Σύμβουλος
Άννα Καμμή