Ενημέρωση Δήμου Άνδρου

Ναυαγιαίρεση του "Cabrera"

  • Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, 2017 - 12:24

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης από τον Δήμο Άνδρου σχετικά με την ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera», που βυθίστηκε στα νερά του Κάβο Ντόρο στις ακτές της Άνδρου τα Χριστούγεννα του 2016, γνωστοποιούμε ότι απόψε (09/10/2017) το βράδυ αναχωρεί από το λιμάνι του Λαυρίου το γερανοφόρο γίγας, που ήρθε από την Ολλανδία.

Η δημοτική αρχή με συναίσθηση ευθύνης και πιστή στη δέσμευσή της για απομάκρυνση του τμήματος του ναυαγίου που δυνητικά ρυπαίνει, αναμένει την έλευση του ειδικού γερανού αύριο, Τρίτη (10/10/2017) στην περιοχή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες και να πραγματοποιηθεί η ναυαγιαίρεση του βυθισμένου πλοίου «Cabrera».

Σύμφωνα με τη μελέτη, και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου, που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό είναι το ρυπογόνο και ως εκ τούτου με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στα νερά της Άνδρου.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή θα βρίσκονται, επίσης, φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα –πάντα- με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους, ώστε να εξαλειφθεί κάθε αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

 

Ετικέτες: