Αποκοπή της Κέας και της Κύθνου από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Νέο Λιμενικό Ταμείο για πρακτικούς λόγους

Σε δημιουργία νέου Λιμενικού Ταμείου, της επαρχιακής ενότητας Κέας-Κύθνου, προσανατολίζονται τα δημοτικά όργανα των δύο νησιών, καταθέτοντας σχετικό αίτημα αποκοπής τους από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, στο οποίο ανήκουν.

Με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, οι Δήμοι Κέας και Κύθνου, επιθυμούν τη δημιουργία ενός δικού τους Λιμενικού Ταμείου, για να μην ανήκουν πλέον στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Η απόφαση αυτή, όπως τονίστηκε και από τους δύο Δημάρχους Κέας και Κύθνου, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πρακτικούς λόγους τόσο στην εκτέλεση εργολαβιών των έργων στα συγκεκριμένα νησιά και ιδίως με τη δυσχερή ακτοπλοϊκή επικοινωνία τους με τη Σύρο.

Η έδρα του νέου Λιμενικού Ταμείου θα είναι στην Κέα, ως το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά, με ποιο στελεχωμένο Δήμο έναντι της Κύθνου, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Ανασταλτική η απόσταση

Όπως ενημέρωσε σχετικά την «Κοινή Γνώμη», για του λόγους αυτής της απόφασης, ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, «είμαστε ενιαία γεωγραφική ενότητα και σαν Επαρχείο με την Κέα, αλλά και λόγω της προβληματική προσβασιμότητας στη Σύρο εξυπηρετεί περισσότερο, όπως και ότι μόνοι μας θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και πιο ευέλικτα».

Ο Δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου εξήγησε ότι «είναι μία πολιτική απόφαση, καθώς θεωρήσαμε ότι πρακτικά είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε το δικό μας Λιμενικό Ταμείο, δεδομένου ότι η απόσταση από τη Σύρο σε ναυτικά μίλια δεν είναι μακριά αλλά σε πραγματικό ταξίδι είναι πάρα πολύ μακριά. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης, ο οποίος με τη σημερινή νομοθεσία είναι υποχρεωμένος τις εργολαβίες, προμήθειες, συντηρήσεις να τις κάνει με έναν μόνο ανάδοχο, προμηθευτή ή εργολάβο, αυτός ο ένας θα πρέπει να περιφέρεται αυτά τα νησιά και σε μία ζημιά, σε μία προμήθεια, σε μία συντήρηση θα πρέπει να κάνει ολόκληρο ταξίδι. Αυτές είναι οι πρακτικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε».

Ικανή στελέχωση από τον Δήμο Κέας

Ως προς την επικαλούμενη ευελιξία, όταν ρωτήθηκαν οι δύο Δήμαρχοι εάν τα δύο νησιά διαθέτουν το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό για το νέο Δημοτικό φορέα, ο κ. Γαρδέρης απάντησε ότι ο Δήμος Κύθνου δεν έχει τόση στελεχιακή άνεση όπως ο Δήμος Κέας, όμως όπως διευκρίνισε «θα δημιουργηθεί μία νέα υπηρεσία που θα εξυπηρετεί το Λιμενικό Ταμείο, η οποία, κατόπιν συζήτησης με τον Δήμαρχο της Κέας, είδαμε ότι μπορούμε να την επανδρώσουμε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κέας έκανε γνωστό ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται η διαδικασία αύξηση του στελεχιακού δυναμικού της Τεχνικής Υπηρεσίας, οπότε όπως έκρινε «θεωρούμε ότι θα είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε. Πέραν αυτού υπάρχει και η παροχή τεχνικής υποστήριξης από γειτονικούς Δήμους». Ως προς αυτό γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον Οργανισμό Λιμένα Λαυρίου, εκφράζοντας όμως τη άποψη ότι «όπως φαίνεται δεν θα χρειαστεί».

Άριστη η συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Σε ότι αφορά στην συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και στο εάν προέκυψαν θέματα στην εξυπηρέτηση των θεμάτων αρμοδιότητας του για τα δύο νησιά ο Δήμαρχος Κύθνου απάντησε ότι «Αφότου αναλάβαμε τον Δήμο, λειτουργήσαμε καλά και είχαμε αποτελέσματα και αυτό φάνηκε από το ότι και τα έσοδα αυξήθηκαν και τα δύο λιμάνια αποκαταστάθηκαν από τις ζημιές που είχαμε και υπήρξε γενικότερα μία εύρυθμη λειτουργία. Ευχαριστημένοι είμαστε, υπήρξε συνεννόηση με το διοικητικό του Λιμενικού Ταμείου, το ότι αποφασίσαμε να αυτονομηθούμε με την Κέα δεν έχει να κάνει».

Για την γενικευμένη αλλαγή που δρομολογείται ως προς τις δομές των Λιμενικών Ταμείων ο Δήμαρχος Κύθνου είπε ότι «Επειδή βλέπω ότι πηγαίνουμε για συρρίκνωση των Λιμενικών Ταμείων και όχι για διεύρυνση, εμείς κάναμε μία προσπάθεια, η οποία εάν ευοδώσει έχει καλώς, εάν δεν ευοδώσει και με τη Σύρο ευχαριστημένοι είμαστε, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».

Εκ μέρους του κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε ότι «η συνεργασία μας με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου είναι πάρα πολύ καλή έως και άψογη. Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τη διοίκηση και του ανθρώπους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Οι λόγοι είναι μόνο πρακτικοί».