Συντονισμός ενεργειών για την ανέλκυση του Sea Diamond

  • Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2017 - 06:21

Σύσκεψη για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond έγινε χθες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο Διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο  Δήμαρχος Σαντορίνης Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ηλίας Πελέκης,  ο Υπεύθυνος Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων  Αναστάσιος Κονιδάρης, καθώς και η νομική σύμβουλος του Ταμείου, Ιφιγένεια Βουρδούνη. 

Ο κ. Ζώρζος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή να ζητήσει την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στην Καλντέρα το 2017. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η ανέλκυση, έργο για το οποίο το Λιμενικό Ταμείο Θήρας ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Κατά τη σύσκεψη έγινε απολογισμός των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και διαπιστώθηκε ότι η ασφαλιστική εταιρία του πλοίου πληρώνει κάθε μήνα τις απαιτούμενες εργασίες για την απορρύπανση της Καλντέρας.  Κατόπιν αυτών  συμφωνήθηκε ο συντονισμός της ΔΑΛ και της Νομικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ώστε να τηρηθούν οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται για την ανέλκυση των ναυαγίων και φυσικά ο κανόνας ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει».