Επίσημη εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου ανοικτή για το κοινό

Παρουσίαση του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Θήρας

  • Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, 2017 - 12:32
φωτο: atlantea

Συνολική παρουσίαση του Ιστορικού Αρχειακού Υλικού του Δήμου Θήρας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 18:00 μμ στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά.

Ήδη από το 2014 ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λούκος και οι συνεργάτες του καταγράφουν και ταξινομούν το ιστορικό αρχειακό υλικό που υπάρχει στο Δήμο Θήρας. Η καταγραφή και ταξινόμηση του ιστορικού αρχειακού υλικού γίνεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες με την καθοδήγηση και εποπτεία του ομότιμου καθηγητή κ. Χρήστου Λούκου.

Το ιστορικό αρχειακό υλικό που ταξινομείται αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για την ιστορία της Σαντορίνης. Μέσα από τα αρχεία αυτά θα μπορέσει κανείς να γνωρίσει τους κατοίκους παλαιότερων εποχών και τις ασχολίες τους, τον τρόπο ζωής αλλά και σημαντικά στοιχεία παλαιότερων εποχών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής: απογραφές κατοίκων ανά οικογένεια, εκλογικούς καταλόγους, δημοτολόγια, ετήσιες γενικές εκθέσεις δημάρχων, κτηματικούς καταλόγους, βιβλίο αστυνομικών ελέγχων διαβατηρίων, στρατολογικούς ελέγχους καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί σε κοινοτικά καταστήματα, πολιτιστικούς συλλόγους και αφορά τον δημόσιο βίο.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να βρεθεί και να ταξινομηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλου) του ιστορικού αρχειακού υλικού του Δήμου Θήρας. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Θήρας καλεί και πάλι όλους τους πολίτες της Σαντορίνης αφενός να βοηθήσουν στην περαιτέρω εύρεση του με οποιαδήποτε πληροφορία που πιθανώς να έχουν για το που μπορεί να βρίσκεται και αφετέρου να προσφέρουν τα δικά τους αρχεία για καταγραφή/ταξινόμηση.

 

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.