Σε “fast-track” η μαρίνα στο Μονόλιθο

Αίτημα για ένταξη του έργου σε διαδικασία “fast-track” υποβάλλουν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Θήρας, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η μαρίνα στο Μονόλιθο, η οποία θα αποτελέσει μεγάλη τουριστική επένδυση για το νησί.

Στο στάδιο της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) βρίσκεται η πορεία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της κατασκευής μαρίνας στην περιοχή του Μονόλιθου, η οποία σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη των λιμενικών έργων θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 350 σκαφών.

Αυξημένη δυναμική στην υποδοχή σκαφών για τη Σαντορίνη

Η μαρίνα θα χωροθετηθεί από το βόρειο βραχίονα του υφιστάμενου λιμενίσκου μέχρι τον νότιο βραχίονα του Μονολίθου και θα καλύπτει μέτωπο ακτής μήκους περίπου 350 μέτρων. Το λοιπό μέτωπο της ακτής θα παραμείνει ως έχει (αμμώδης πλαζ) χωρίς να χρειαστεί κάποια άλλη αλλαγή.

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Ηλίας Πελέκης, επιβεβαίωσε όλα τα τεχνικά στοιχεία του έργου, διευκρινίζοντας ότι “η μαρίνα θα είναι δίπλα από την παραλία του Μονολίθου. Δε νομίζω να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην όλη λειτουργία της λιμενικής ζώνης”, επισημαίνοντας παράλληλα την τεράστια σημασία του έργου για το νησί της Σαντορίνης. “Η Σαντορίνη είναι ένα τουριστικό νησί και θα έπρεπε από εχθές να είχαμε τέτοιες υποδομές, ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε πλοία με ποιοτικό τουρισμό και καταλαβαίνεται την ανάγκη που έχει το νησί στην κατασκευή αυτού του έργου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αίτημα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης

Καθώς η έγκριση της ΣΜΠΕ αποτελεί μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρόταση του Δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου, αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, να ζητήσει την υπαγωγή του όλου έργου σε διακασίες “fast track”, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Εφ’ όσον εγκριθεί το αίτημα, την ωρίμανση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου, θα αναλάβει η κρατική εταιρεία Invest in Greece, η οποία δραστηριοποιείται στο να επισπεύδει επενδύσεις που θεωρούνται κρίσιμες για τη χώρα.

“Για τη μαρίνα του Μονόλιθου είμαστε στη δεύτερη φάση εκπόνησης των μελετών. Έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί απ’ τον μελετητή η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο και έχουμε μπει στη διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Με πρόταση που ήρθε από το Δήμο Θήρας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προτάθηκε το έργο αυτό να ενταχθεί στο νόμο 3894/2010”, δήλωσε ο κ. Πελέκης, επεξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει για στρατηγικά και ιδιαιτέρως αναπτυξιακά έργα, να μπορούν να ενταχθούν σε εταιρεία του Δημοσίου. “Επιθυμούμε να προχωρήσουμε με διαδικασίες fast track την έγκριση όλων των αδειοδοτήσεων και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση κατασκευής του έργου”, τόνισε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση του έργου

“Όπως ξέρετε ο κρατικός μηχανισμός έχει τις αδυναμίες του. Επιλέξαμε τον τρόπο αυτό, να καταθέσουμε δηλαδή την αίτηση μας και να υποβάλουμε την πρότασή μας στη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο”, δήλωσε ο κ. Πελέκης, επιβεβαιώνοντας τη συνάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας με τη διυπουργική επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή, όπου και θα κατατεθεί επισήμως το αίτημα.

Κληθείς να δώσει μία χρονική εκτίμηση για την ολοκλήρωση του έργου, εφ’ όσον το σχετικό αίτημα λάβει την απαιτούμενη έγκριση, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσε πως η συμβατική υποχρέωση με το μελετητικό γραφείο στο οποίο είχε ανατεθεί η συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη ήταν περίπου 16 μήνες. “Ελπίζω ότι ο χρόνος θα είναι πολύ λιγότερος, το πόσο ακριβώς δε μπορώ να το προσδιορίσω, αλλά εύχομαι να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα ώστε να έχουμε την έγκριση το συντομότερο δυνατόν. Είναι μία καλή εξέλιξη για το νησί μας η υποβολή αυτής της πρότασης στην διυπουργική επιτροπή. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις εγκρίσεις και θα υπάρξει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον για την κατασκευή της μαρίνας”, πρόσθεσε.

Θετικές εξελίξεις και στο λιμάνι του Αθηνιού – το έργο υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών

Πέραν αυτού ο κ. Πελέκης γνωστοποίησε στην εφημερίδα και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, για το λιμάνι του Αθηνιού, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει αρκετά τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού. “Πριν από λίγη ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υπαχθεί το έργο στο Υπουργείο Υποδομών για την κατασκευή και τη συνέχεια του έργου”, ενημέρωσε ο πρόεδρος, αναφέροντας τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας με το συγκεκριμένο σημείο.

“Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε ότι το αφορά έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί η τεχνική μελέτη αλλά και να συνταχθεί η περιβαλλοντική μελέτη η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα για το λιμάνι του Αθηνιού. Μέσα σε δύο χρόνια αυτά ολοκληρώθηκαν. Ελπίζω τώρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών να τρέξουν έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνει η δημοπράτηση του έργου και με τον τρόπο αυτό να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι του Αθηνιού”, δήλωσε χαρακτηριστικά.