Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Αποδεχόμαστε την απλή αναλογική και ζητάμε την απόσυρση του "Κλεισθένης I"

  • Τρίτη, 8 Μαΐου, 2018 - 13:55

Στο συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου συζητήθηκε η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης 1” , που φέρνει για τη τοπική διοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Με αφορμή τον “Κλεισθένη 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και η ΝΔ και το πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, κονταροχτυπιούνται, όπως και τα στελέχη τους στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ), γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή των  δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού. 

Πέρα από αντιπαραθέσεις - υπαρκτές και ανύπαρκτες - επιδιώκεται από την μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων στην υπηρεσία της αντιλαϊκής της πολιτικής. Για παράδειγμα τα κυβερνητικά επιτελεία δεν βρίσκουν καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνες στα “αναπτυξιακά συνέδρια” με τους “αντιπολιτευόμενους” Περιφερειάρχες - Δημάρχους. Τουναντίον διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά την σημαία “της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας”, που σημαίνουν πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων. Είναι οι ίδιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους. 

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δημοτικού μας Συμβουλίου αποδέχθηκε απολύτως τη λογική της ΚΕΔΕ, αρνούμενο την υιοθέτηση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Ταυτόχρονα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για να υπάρξει απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης, λες και ο χρόνος θα «γιατρέψει» το αντιλαϊκό του περιεχόμενο.

Εμείς καταθέσαμε το παρακάτω ψήφισμα που δεν έγινε αποδεκτό:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ »

Ο “Κλεισθένης 1” , το νομοσχέδιο που φέρνει για τη τοπική διοίκηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στοχεύει να δημιουργήσει συνθήκες προσαρμογής των Δήμων και των Περιφερειών στις ανάγκες αναμόρφωσης του σημερινού αστικού πολιτικού συστήματος και της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση:

⦁ Προχωρά σε νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος με την ένταξη στην ανταπόδοση και των υπηρεσιών πράσινου. Δηλαδή, στα ήδη ψηφισμένα μέτρα που εξανεμίζουν  το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών έρχεται να προσθέσει άλλο ένα μέτρο, που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των ανταποδοτικών τελών από το 2019. 

⦁ Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Αυτό προαναγγέλλουν και προδικάζουν μια σειρά από διατάξεις, όπως αυτές της κατηγοριοποίησης των δήμων, καθώς και οι άλλες που φέρνουν σειρά από αλλαγές στην κατανομή των ΚΑΠ και τα κριτήρια που εισάγονται π.χ. “ίδια” έσοδα, επιχειρηματικότητα, κ.α. Την ώρα που με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και μειωμένοι κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”. Η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και την φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων.

⦁ Επιδιώκει με βάση το νομοσχέδιο, οι φορείς της τοπικής διοίκησης, Δήμοι και Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα και οι σύνδεσμοι τους να εξοπλιστούν με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Περιφέρεια, να κάνουν “πιο ελκυστικό” το χώρο για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Παρά τις αντιρρήσεις των ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ ότι “δεν τρέχει ως θα έπρεπε” την αποκέντρωση, η κυβέρνηση - με σειρά από διατάξεις και δυο κεφάλαια του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ” - ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων. Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η μακρόχρονη παραχώρηση με ληστρικούς όρους, σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.

⦁ Επιχειρεί να νομοθετήσει μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το δόγμα “έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας” είναι καινοφανές και αναδεικνύεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν, όπως διάσπαρτα αναφέρεται, “τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ” και τη “διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ” και αφού η τοπική διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και υπηρετεί συντεταγμένα την ιδία πολιτική.

⦁ Επεξεργάζεται παραπέρα τις διατάξεις για το Οικονομικό Παρατηρητήριο καθώς και αυτές για το “Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ”. Κύριο ζήτημα εδώ, είναι ότι παραμένει η διάταξη που έχει περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο Λογαριασμό επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει - σε προγραμματική συμφωνία με τον εκάστοτε Δήμο - το σχέδιο, δηλαδή, συρρίκνωσης υπηρεσιών, επιπλέον φόρων, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ!!! 

 

⦁ Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παύονται  αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον “δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις” του αστικού κράτους και του κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Καλούμε τους αιρετούς και τα όργανα τους που επιμένουν να έχουν ή λένε πως έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθειάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της τοπικής διοίκησης, σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κ.α. Κάτι τέτοιο συσκοτίζει τον χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν οι προηγούμενες. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά την τοπική διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης από τη μια, πιο εχθρικά απέναντι στις λαϊκές ανάγκες από την άλλη. 

⦁ Λέμε ΟΧΙ στο παλιό και το νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην τοπική διοίκηση.

⦁ Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

⦁ Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.

⦁ Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

⦁ Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τη τοπική διοίκηση πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

⦁ Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα ή ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.

⦁ Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.λπ.

Η κυβέρνηση στη προσπάθεια της να αποπροσανατολίσει τη κουβέντα και να αποκρύψει τον αντιλαϊκό προσανατολισμό του νομοσχεδίου, βάζει σαν «το τυρί στη φάκα» το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. 

Αποδεχόμαστε, λοιπόν, την απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και ζητάμε την απόσυρση του«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1»,  σαν αντιδραστικού και αντιλαϊκού στο περιεχόμενο του νομοσχέδιου.