Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά συνήψε ο Δήμος Τήνου, με στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης για την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων

Επιστημονική γνώση και έρευνα, εργαλεία ανάπτυξης

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με σκοπό την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου Τήνου, ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία, για καλύτερη λειτουργία των δημοτικών δομών, αλλά και διεύρυνση των αναπτυξιακών πολιτικών, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στον οικισμό του Πύργου, το σώμα ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, προκειμένου ο Δήμος να εκμεταλλευτεί τα συμπεράσματα της μελέτης των ειδικών, ώστε να διευρύνει τις προοπτικές εξεύρεσης πολύτιμων χρηματοδοτήσεων, στον άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, την οποία ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Τήνου, κ. Μανώλης Σώχος, για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Τήνου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την υλοποίηση έργου συμβουλευτικής υποστήριξης του Δήμου Τήνου, “το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποστήριξη του Δήμου Τήνου στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση δομών Δήμου Τήνου - Εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής σε τοπικό επίπεδο, για την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων μέσω διαρθρωτικών ταμείων στην βάση μιας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 37.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Αξιολόγηση, αναδιοργάνωση, στόχευση

Σύμφωνα με το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, ο Δήμος Τήνου ως κύριος του έργου έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης, του σχεδιασμού και της υποστήριξης του έργου. Επίσης ο Δήμος, πέραν της χρηματοδότησης συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση του έργου με την παροχή όλου του απαραίτητα καταρτισμένο προσωπικού, καθώς και τον σχεδιασμό των επί μέρους παρεμβάσεων με δεδομένη την άριστη γνώση των τοπικών θεμάτων. Επιπροσθέτως ως φορέας σχεδιασμού, έχει την υποχρέωση να παράσχει, μέσω των υπηρεσιών, καθολική υποστήριξη προς τους Επιστημονικούς Συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Από την πλευρά του έτερου συμβαλλόμενου, η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή κ. Κότιου, ως φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης, έχει την υποχρέωση να παράσχει, μέσω της εξειδικευμένης επιστημονικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει, καθολική συμβουλευτική υποστήριξη προς το Δήμο Τήνου για την υλοποίηση και διαχείριση του έργου, στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης συμπεριλαμβανομένου του Παραρτήματος.

Το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά οφείλει δια μέσο της ερευνητικής ομάδας και δεδομένου ότι πρόκειται για Προγραμματική Σύμβαση που δεν υποκρύπτει την περίπτωση ανάθεσης να προχωρήσει σε συγκεκριμένη χορηγία σε είδος και πιο συγκεκριμένα να διαθέσει τις άδειες χρήσης εξειδικευμένου λογισμικού, τα εργαλεία πληροφορικής και της αμοιβές δυο μελών ΔΕΠ που θα εργασθούν 75 ανθρωποημέρες για το έργο.

Η ερευνητική ομάδα, υπό τον κ. Κότιο, υποχρεούται, επιπλέον, να παράσχει με δικά της έξοδα και ευθύνη το σύνολο των συμφωνηθέντων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις φάσεις εκτέλεσης του έργου.

Πρώτο παραδοτέο έργο, για την ομάδα του κ. Κότιου, είναι η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση του Δήμου Τήνου, το οποίο εμπεριέχει τα υποέργα της αξιολόγησης των δομών του Δήμου, της κατάρτισης σχεδίου, για την αναδιοργάνωση και στελέχωσή του και τέλος, της παρουσίασης έκθεσης αξιολόγησης της αναδιοργάνωσης, η οποία θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα 12μήνου, από την υπογραφή της σύμβασης, για την εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής σε τοπικό επίπεδο για την εύρεση χρηματοδοτήσεων μέσω διαρθρωτικών ταμείων, στη βάση μίας σύγχρονης αναπτυξιακής πολιτικής.

Δεύτερο παραδοτέο έργο, είναι η παρουσίαση έκθεσης αναπτυξιακής διάστασης της περιοχής, σε σχέση με την πολιτική συνοχής και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με υποέργο την κατάρτιση έκθεσης αναπτυξιακών προοπτικών και χρηματοδοτήσεων, για το Δήμο Τήνου.

Σημαντικό όφελος για τους δημότες

Αφού τέθηκε ενώπιον του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου το πλήρες σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης το Δ.Σ. ενέκριναν ομόφωνα το σχέδιο της σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, ως νομίμου εκπροσώπου του Δήμου, για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ορίστηκε και εκπρόσωπος του Δήμου, για τη συμμετοχή στη συγκρότηση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του έργου, που προβλέπεται από τη σύμβαση.

Σχετικά με το θέμα, ο Δήμαρχος Τήνου δήλωσε τα εξής:

“Ο Δήμος Τήνου θα προχωρήσει σε υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης-συνεργασίας με το Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά με στόχο την κατάρτιση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Δήμου Τήνου αλλά και την εσωτερική του αναδιοργάνωση, αξιοποιώντας τη γνώση που παράγεται στο Πανεπιστήμιο προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Η συνεργασία αυτή θα αναπτυχθεί σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και σε όλους τους τομείς που μπορεί η επιστημονική γνώση και η έρευνα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και υποστήριξη δημοτικών δομών με σημαντικό όφελος για τους δημότες σε όλα τα επίπεδα”.

Ετικέτες: