Άνοιξαν οι πλατφόρμες για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες, για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Τήνου

Καθοριστική η συμμετοχή για τη διαμόρφωση ΣΒΑΚ

  • Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 31 Οκτ. 2018 - 21:01

Την άποψη των κατοίκων της Τήνου, των επαγγελματιών, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, ζητά ο Δήμος Τήνου, προκειμένου να διαμορφωθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που θα χρησιμοποιηθεί ως “χάρτης” για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Τήνο.

Με στοχευμένες ερωτήσεις, τα ερωτηματολόγια του Δήμου Τήνου, τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες, σκοπό έχουν ο Δήμος να “αφουγκραστεί” τις ανάγκες των κατοίκων, επιχειρηματιών και επισκεπτών του νησιού, τόσο στη Χώρα, όσο και στα χωριά του νησιού, ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθρωποκεντρικό στρατηγικό σχέδιο, για την αναβάθμιση της κινητικότητας, με βιώσιμο τρόπο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Ανταλλαγή απόψεων στην πρώτη συνάντηση

Στην κατεύθυνση αυτή, το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης, με πρωτοβουλία του Δήμου Τήνου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση - συζήτηση φορέων και πολιτών του Δήμου με μέλη της ομάδας έργου της εταιρίας DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING SA, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου και χρηματοδοτείται από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Στους βασικούς στόχους του ΣΒΑΚ, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος με περιορισμό της ρύπανσης και του θορύβου, η βελτίωση της μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενθάρρυνση του περπατήματος και της χρήσης ποδηλάτου και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Τη συνάντηση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Τήνου και Πρόεδρος της Ομάδας ΣΒΑΚ από την πλευρά του Δήμου κ. Αναστασία Δεληγιάννη. Η συνάντηση ξεκίνησε με παρουσίαση της μεθοδολογίας του ΣΒΑΚ από το μέλος της Ομάδας Έργου και καθηγητή του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγο – πολεοδόμο, κ. Θάνο Βλαστό, ο οποίος παρουσίασε στη συνέχεια και τους λόγους αναγκαιότητας υλοποίησης του ΣΒΑΚ για το Δήμο Τήνου.

Σε επόμενη φάση, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τις μετακινήσεις τους στον Δήμο.

Στο επόμενο στάδιο της συνάντησης μοιράστηκαν ερωτηματολόγια που αφορούν τις μετακινήσεις των κατοίκων και των μαθητών των σχολείων του Δήμου προς τους εκπροσώπους των φορέων προκειμένου να μοιραστούν στους κατοίκους, στους γονείς των μαθητών και στους μαθητές και να καταγραφούν πληρέστερα τα προβλήματα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά ως προς τις μετακινήσεις τους στο Δήμο.

Τέλος, ακούστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων των φορέων, παρουσιάστηκε το σύμφωνο συνεργασίας και η συνάντηση έκλεισε με χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γιάννη Σιώτου, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε την αναγκαιότητα στήριξης αυτής της προσπάθειας η οποία δύναται να βελτιώσει την καθημερινότητα πρωτίστως των Δημοτών αλλά και των επισκεπτών της Τήνου στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας για το Δήμο.

Στον “αέρα” τα ερωτηματολόγια

Από την Τρίτη, τα ερωτηματολόγια, αναφορικά με την άποψη των πολιτών και επισκεπτών της Τήνου, για την κινητικότητα εντός και εκτός οικισμών, βρίσκονται στο διαδίκτυο, ελεύθερα για όλους, προς συμπλήρωση. Η κίνηση αυτή, θεωρείται καθοριστική, για τη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τήνου, “η κοινωνική εμπλοκή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης στην ερευνητική διαδικασία επισφραγίζει τη διαφάνεια και την κοινωνική συναίνεση μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και διαλόγου που έχει ως κύριο ρόλο την εκπλήρωση της επιθυμίας του κοινωνικού συνόλου, τον εμπλουτισμό της γνώσης και τη μεγιστοποίηση του οφέλους. Στην παρούσα υπηρεσία, η συμμετοχή των παραπάνω θα πραγματοποιηθεί μέσα από την αξιοποίηση των μεθόδων όπως τα παρακάτω ερωτηματολόγια. Βασικό ζητούμενο θα είναι η αναζήτηση της σχέσης τους με την πόλη και το Δήμο και τους κύριους πόλους ενδιαφέροντος, σε σημερινό χρόνο, καθώς και η γνώμη τους σχετικά με τις αρχές σχεδιασμού και τη διαχείρισή του βάσει των προσδοκιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας στα ερωτηματολόγια που ακολουθούν. Η γνώμη σας μετράει πραγματικά”.

Συμμετοχική και ενωτική διαδικασία

Υπενθυμίζεται, ότι τα ΣΒΑΚ αποτελούν στρατηγικά πλάνα, σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, στις πόλεις και στα προάστια αυτών έτσι ώστε να διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η ποιότητα ζωής. Πρόκειται για μια στοχευμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Κινητικότητας και Ανάπτυξης εν γένει.

Η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου για μία πόλη αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Τα ΣΒΑΚ, αξίζει να σημειωθεί, “χτίζουν” επάνω στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της ολοκλήρωσης, της συμμετοχής και της αξιολόγησης, δεδομένου, ότι δεν αφορούν στο αποτέλεσμα μιας μελέτης, που εκτελείται από κάποιους μελετητές και εξυπηρετεί τους στόχους μιας συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα, αποτελεί μια συμμετοχική διαδικασία που ενώνει του διαχειριστές της πόλης με τους φορείς, τους εξειδικευμένους επιστήμονες, τους πολίτες, τους επιχειρηματίες.

Τα ερωτηματολόγια

Τα σχετικά ερωτηματολόγια μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις: