Ένας χρόνος γεγονότα στις Κυκλάδες

  • Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:16

16/01: Αντιδράσεις καταγράφονται στη Σαντορίνη σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση για την άδεια λειτουργίας καζίνο στο νησί, με ομόφωνη αντίθεση του δημοτικού συμβουλίου.

28/02: Επαναφορά στο πρότερο καθεστώς διοίκησης του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, κατόπιν της ψήφισης της τροπολογίας από την Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου.

9/03: Το σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» και εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Έτους που προβάλλονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

13/03: Άρωμα σκανδάλου συνεπικουρία απειλών, στο Γ.Ν. Θήρας, σύμφωνα με τον νέο αντιπρόεδρο του, Χαράλαμπο Πανοτόπουλο, ο οποίος κάνει αναφορά σε στοιχεία που αποδεικνύουν μεθοδεύσεις σχετικά με τις αεροδιακομιδές της Σαντορίνης.

20/03: Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκαν οι Τήνιοι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με καίριο θέμα την απόφαση για το ΠΙΙΕΤ, που έτυχε της πλήρους αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.

10/04: Την ώρα που προωθείται η πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού της Unesco, αντιδράσεις προκύπτουν από την αναφορά του πρωθυπουργού για διοικητική μεταφορά της από την Κέα στο Λαύριο.

01/05: Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία της Τήνου από το αναπάντεχο τραγικό γεγονός της απώλειας δύο δημοτικών υπαλλήλων, όταν ανατράπηκε το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου, βυθίζοντας στο πένθος το νησί.

06/05: Εντοπισμός 76 αλλοδαπών, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχωρίου Μήλου.

29/05: Στα χέρια της αστυνομίας οι δύο αρχαιοκάπηλοι, που επί ένα χρόνο προέβαιναν σε κλοπές, υπεξαιρώντας αντικείμενα ιδιαίτερης αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και εμπορικής αξίας από το Μουσείο της Σαντορίνης.

01/07: Τη διεθνή αναγνώριση ως Καλύτερος Προορισμός Εμπειρίας στην Ελλάδα για το 2018 κατέκτησε η Τήνος που, ως «Μούσα του Αιγαίου», σύμφωνα με το κοινό των World Travel Awards.

24/07: Συγκλονισμένη η Αντίπαρος από την άγρια δολοφονία του 65χρονου Derek Arber, ο οποίος δραστηριοποιούταν επιχειρηματικά στο νησί.

27/07: Οι «αλήθειες» του εικαστικού Κώστα Τσόκλη παρουσιάστηκαν στο θέατρο στον Κουμάρο της Τήνου μέσα από τον αφηγηματικό μονόλογο του Θανάση Λάλα, τον πιανιστικό σχολιασμό της Νεφέλης Μουσούρα και τη σημειολογική παρουσία του εικαστικού.

10/08: Παραίτηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, Ηλία Πελέκη, μετά από τον ξυλοδαρμό που εξαπέλυσε στον επικεφαλής της παράταξης «Σαντορίνη Ενωτική Πορεία», Γιώργο Χάλαρη.

16/08: Καταγγελία για την κακοποίηση ιπποειδών στη Σαντορίνη, με παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

23/08: Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά του π. υπουργού Ν. Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κατέθεσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κ. Κουκάς, για την υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος του νησιού, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μ. Ατζαμόγλου.

31/08: Οι συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί της Τήνου αποτέλεσαν και την αιτία πρόκλησης περιορισμού της υδροδότησης της, καθώς έθεσαν σε υπολειτουργία τις μονάδες αφαλάτωσης του νησιού.

07/09: Μεταφορικό Ισοδύναμο, αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας, κάλυψη αναγκών υδροδότησης, ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, είναι ορισμένα από τα μέτρα, τις ενέργειες και τα έργα που προβάλλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας για τη νησιωτική πολιτική.

11/09: Ρεκόρ 35ετίας “έσπασε” η Πάρος, με κατακόρυφη αύξηση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων, κατατάσσοντας την σε έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς πανευρωπαϊκά.

11/09: Οι Κυκλαδίτικες γεύσεις και παραδόσεις γιόρτασαν για δωδέκατη χρονιά στη Σίφνο, τη γενέτειρα του «προκαθήμενου» της ελληνικής κουζίνας, Νικόλαου Τσελεμεντέ.

12/09: Συνάντηση πολιτών με το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σχετικά με το πρόβλημα της κάκιστης ποιότητας νερού στο νησί, με έντονες διαμαρτυρίες και αντιπαραθέσεις.

13/09: Το 40% “άγγιξε” η αύξηση του τουρισμού της Μήλου για το Μάιο, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες της σεζόν, η άνοδος αφορά σε ποσοστά από 10-12%.

27/09: Συνάντηση του Δημάρχου Μήλου με τον πρόεδρο και διευθυντή του μουσείου του Λούβρου, προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα του Δήμου για επαναπατρισμό του αγάλματος της “Αφροδίτης”.

28/09: Στη δημιουργία ενός σταθμού υποθαλάσσιων απορριμάτων στοχεύει ο Δήμος Αντιπάρου, με τη συνεργασία και συνδρομή φορέων, με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά θέματα.

2/10: Απονομή του Grand Prix Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομίας – Europa Nostra, του έργου αποκατάστασης του βυζαντινού μνημείου της Αγ. Κυριακής στη Νάξο.

3/10: Επιβολή πειθαρχικής ποινής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου βάζει στον “πάγο” για ένα μήνα το Δήμο Θήρας, θέτοντας σε αργία έντεκα δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

26/10: Ολοσχερώς κατεστραμμένοι δρόμοι, διαρροή πετρελαίου, όπως επίσης πολλές και σοβαρές φθορές σε όλο το μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ο απολογισμός του “Ορέστη” στη Σαντορίνη.

28/10: Πεθαίνει ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου, Ιωάννης Γλυνός.

29/10: Με απόφαση του Υπ.Υποδομών και Μεταφορών ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου.

2/11: Έναρξη εργασιών υλοποίησης, για το έργο της μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα, με δυναμικότητα 5.000 κυβικά, στη Σαντορίνη.

12/11: Αναστάτωση στην Πάρο, με πλήθος κατοίκων αντιδρούν στην απουσία διάθεσης διαβούλευσης για την κατασκευή του νέου εμπορικού Λιμένα στη θέση Καμινάκι.

22/11: Σειρά ανεξαρτητοποιήσεων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας του Δήμου Μυκόνου, με ευθείες βολές κατά του Δημάρχου, Κ. Κουκά, για αναποτελεσματικότητα, αλαζονεία και αδιαφορία.

26/11: Παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Κορθίου Άνδρου για την απόφαση της Εθνική Τράπεζας να κλείσει το γραφείο συναλλαγών της περιοχής.

21/12: Στη Νάξο βρέθηκε, για την έναρξη του προγράμματος γονιδιακού ελέγχου για τη “Νόσο της Νάξου”, ο Υπουργός Υγείας, δεσμευόμενος για μέριμνα, στα θέματα της αναβάθμισης του νοσοκομείου της Νάξου, αλλά και στο ζήτημα των διακομιδών.

Ετικέτες: