Παίρνει στα “χέρια” του το ζήτημα της ενέργειας ο Δήμος Μήλου, με την έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ

“Θα έχουμε δυνατά όπλα στα χέρια μας”

Την απόφαση ο Δήμος να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για επιχειρηματίες, οι οποίοι θα παραδώσουν προτάσεις, όσον αφορά στη συνεργασία με το Δήμο, για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ενέργειας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΔΑΕ, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου.
Τη βούληση να προχωρήσει σε μία εναλλακτική δράσει, για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε ενέργεια, διαφορετική από τη λύση της αξιοποίησης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, εξέφρασε το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου. Προκειμένου η Μήλος να προχωρήσει στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, ο Δήμος, μέσω της δημοτικής Επιτροπής Ενέργειας, αναμένεται να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να παραδοθούν προτάσεις, σχετικά με την βιωσιμότερη λύση εγκατάστασης και αξιοποίησης ενός υβριδικού σταθμού, που θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτρια και μπαταρίες, προς όφελος του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
“Δεν θα έχουμε ανάγκη τη γεωθερμία”
Την εισήγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος σημείωσε, πως βάσει της από 4/1/19 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο νέος νόμος του “Κλεισθένη” ξεκαθαρίζει το τοπίο, σχετικά με τη δυνατότητα των ΟΤΑ α' και β' βαθμού να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, με αντικείμενο τη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο παλαιότερου νόμου, περί ενεργειακών κοινοτήτων.
Ως εκ τούτου, ο κ. Δαμουλάκης πρότεινε να υπάρξει μία πρόσκληση, προκειμένου ο Δήμος να λάβει προτάσεις από εταιρείας, για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, που θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σαφή όρο, ωστόσο, να μη γίνεται χρήση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας.
Ως προτεινόμενη τοποθεσία εγκατάστασης του υβριδικού σταθμού, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ιδιοκτησίες του Δήμου, που βρίσκονται εντός των καταγεγραμμένων “δασικών” περιοχών, εφόσον με την από 31/12/18 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίνεται η δυνατότητα στις ΑΠΕ να εγκατασταθούν σε χαρακτηρισμένες ως δασικές περιοχές.
Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, με τον τρόπο αυτό, ενδεχομένως ο Δήμος να μπορέσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα του ΔΕΔΔΗΕ ή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία της Μήλου, με χρήση της γεωθερμίας. “Θα έχουμε δυνατά όπλα στα χέρια μας”, επεσήμανε, μιλώντας για μία συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα εγκαίνια του σταθμού ηλεκτρικής διασύνδεσης στη Σύρο, όπου ο υπουργός τόνισε προς το Δήμαρχο, πως “δεν μπορεί να πληρώνει η ηπειρωτική Ελλάδα τη νησιωτική”. Ο δήμαρχος σημείωσε, πως με την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, “δεν θα έχουμε ανάγκη την αξιοποίηση της γεωθερμίας”, επαναλαμβάνοντας το ξεκάθαρο και κατηγορηματικό “όχι” της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα και τονίζοντας ότι ο ίδιος εμμένει σε αυτή τη θέσει και δεν μετακινείται.
Ο κ. Δαμουλάκης, κλείνοντας την εισήγησή του υπογράμμισε, πως το εγχείρημα αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση άμεσα υλοποιήσιμο, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος, ώστε να εκδοθεί η πρόσκληση, να υπάρξει ενδιαφέρον, να παραδοθούν οι προτάσεις, να μελετηθούν, να υπάρξει κοινά αποδεκτό και ωφέλιμο σχέδιο, το οποίο και να οδεύσει προς υλοποίηση.
Τέλος, σημείωσε μία ακόμη φορά, πως αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να “βάλει ταφόπλακα στην γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας”.
“Υβριδικός σταθμός δε σημαίνει ότι θα πάψει το ενδιαφέρον για τη γεωθερμία”
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μικέλης, ο οποίος αφενός ζήτησε να ενημερωθεί, σχετικά με τα οφέλη που θα προκύψουν από έναν τέτοιο σταθμό για το νησί, το Δήμο και τους δημότες, εκφράζοντας ανησυχία, αφενός για την τοξικότητα των μπαταριών και αφετέρου σχετικά με το ενδεχόμενο ο σταθμός να λειτουργεί προς όφελος του κάθε ιδιώτη που θα αναλάβει τη λειτουργία του, ενώ απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο, σημείωσε, πως η στάση του απέναντι στα σχέδια αξιοποίησης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, να μη δέχεται καν την ενημέρωση από τους ιθύνοντες, πιθανόν να βλάψει το νησί, εφόσον “αν έχεις κάτι απέναντί σου και δεν ξέρεις τι είναι, δεν θα ξέρεις και πώς να το αντιμετωπίσεις”.
Ο κ. Δαμουλάκης εξήγησε στον κ. Μικέλη, πως θα υπάρχουν σαφώς οφέλη για το Δήμο και την τοπική κοινωνία, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατάθεση προτάσεων, ώστε να διερευνηθεί ποια θα είναι και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί το νησί. “Είναι υποχρέωσή μας να υπάρχουν οφέλη προς την τοπική κοινωνία και το Δήμο”, υποστήριξε, ενώ και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. συμπλήρωσε, πως για το λόγο αυτό διερευνάται η δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου στη διοίκηση του υβριδικού σταθμού, ώστε να διασφαλίζονται τα οφέλη για την κοινωνία.
Ο Δήμαρχος συνέχισε, λέγοντας, πως, ενώ από το 2011 τουλάχιστον υπάρχουν τα σχέδια για την αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, μέσα από τις σύσσωμες αντιδράσεις Δήμου και κοινωνίας, δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί κανένα συναφές έργο. “Όπως έχω δηλώσει όσο θα αναπνέω, αξιοποίηση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας δεν πρόκειται να γίνει”, υποστήριξε, με τον κ. Μικέλη να απαντά, πως οι σύσσωμες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για τα ζητήματα του υποκαταστήματος ΙΚΑ στη Μήλο, ή της εφορίας, δεν εισακούστηκαν ποτέ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει τόση αισιοδοξία για το ζήτημα της γεωθερμίας.
Τέλος, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, ο οποίος σημείωσε, πως “εμείς αυτή τη στιγμή αυτόνομα να παντρέψουμε αυτό που αρέσει σε μας με αυτό που έχουν αποφασίσει”, εξηγώντας πως τα δύο ζητήματα, του υβριδικού σταθμού και της αξιοποίησης της γεωθερμίας, είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως επεσήμανε, για το κράτος, στόχος της διασύνδεσης, δεν θα είναι η παροχή ρεύματος προς τη Μήλο, αλλά κυρίως η εκμετάλλευση του παρεχόμενου ρεύματος από τη Μήλο. “Γι' αυτό δεν μας ρωτάνε για τη γεωθερμία και γι' αυτό στη βουλή μιλούν για «λόγους εθνικού συμφέροντος»”, συμπλήρωσε.
Δήλωσε σύμφωνος με την έκδοση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, προειδοποίησε όμως, πως αυτό δεν σημαίνει, πως, ακόμη και να λειτουργήσει αυτός, το κράτος θα πάψει να ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. να επισημαίνει, πως την πρόσκληση θα εκδώσει η Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Μήλου, η οποία θα είναι και υπεύθυνη για την πρόοδο του ζητήματος.

Ετικέτες: