Έντονη αντιγνωμία, ανάμεσα στη δημοτική αρχή της Τήνου τη μειοψηφία και τους υπαλλήλους Καθαριότητας, για την εισήγηση ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη

Αδυναμία... συμφωνίας για την καθαριότητα

Αντιδράσεις, από μερίδα εργαζομένων, αλλά και από συμβούλους της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, προκάλεσε η εισήγηση του Δημάρχου Τήνου για παραδοχή αδυναμίας από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για αποκομιδή των απορριμμάτων και συνεπώς ανάθεση της υπηρεσίας σε ιδιώτη.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, περί αδυναμίας ή μη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Τήνου να αναλάβει την ευθύνη για ένα σύνολο υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι καθαρισμοί παραλιών και μονοπατιών, η αποκομιδή των κλαδιών κ.α., ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, εισηγήθηκε, πως θα ήταν επωφελέστερο να δηλωθεί αδυναμία από την Υπηρεσία, καθώς η ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτη, θα λειτουργούσε βοηθητικά, όσον αφορά στο φόρτο εργασίας των εργαζομένων.

Στην εισήγηση του Δημάρχου αντέδρασαν έντονα οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, καθώς η εισήγηση, όπως τόνισαν, δεν είχε βασιστεί σε γνωμοδότηση της ίδιας της Υπηρεσίας. Έντονη αγανάκτηση έδειξαν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Καθαριότητας του Δήμου, που βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, καθώς επεσήμαναν, ότι η Υπηρεσία μπορεί, με μικρές ενέργειες ενίσχυσης, να ανταποκριθεί επαρκώς σε μέρος των προαναφερθέντων υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Υπερβολικά ποσά”

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος, ανέφερε, πως η απόφαση αφορά στην τεκμηρίωση της αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών, με ίδια μέσα του Δήμου, ενώ καθορίζεται το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή εντός της οποίας αυτές παρέχονται.

Όπως υποστήριξε, “είναι μία απόφαση που παίρνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή”, σημειώνοντας, ότι “τώρα δεν επιλέγουμε το ποσό, τα ποσά έχουν ήδη ψηφιστεί κατά πλειοψηφία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εδώ σήμερα επικεντρωνόμαστε στην αδυναμία ή μη, εκτέλεσης των υπηρεσιών, με ίδια μέσα του Δήμου”, υποστηρίζοντας, πως υπάρχει αδυναμία της Υπηρεσίας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, τόνισε, πως “υπάρχει μία διαφορά από πέρσι. Έχετε προσθέσει 74.400 ευρώ, που αφορούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων, την οποία θέλετε να δώσετε σε ιδιώτη”, ρωτώντας, αν “υπάρχει εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που να λέει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποκομιδή των απορριμμάτων και να απευθύνονται προς το Δημοτικό Συμβούλιο; ... Για να γίνει αυτό και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα έπρεπε η υπηρεσία καθαριότητας, να έχει κάνει μία εισήγηση, η οποία να λέει, ότι αδυνατούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να απευθύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τα αναθέσει σε ιδιώτη”.

Διερωτήθηκε δε, “για τις μεταφορές των κλαδιών, με το ποσό των 65.000, που βλέπω εδώ, υπάρχει εισήγηση της υπηρεσίας που να λέει, ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν τα κλαδιά; Δεν υπάρχει. Βάζουμε ποσά, τα οποία είναι υπερβολικά”. Επιπλέον, επεσήμανε, ότι υπάρχει σύμβαση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου, σύμφωνα με την οποία τα κατάλοιπα των κλαδονομών, μεταφέρονται σε συγκεκριμένο σημείο και άρα “δεν γυρίζουμε ολόκληρο το νησί να μαζεύουμε τα κλαδιά, τα πάμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, που είναι και στο κέντρο του νησιού. Και μόνο χιλιομετρικά να το δούμε, θα έπρεπε το ποσό να είναι πολύ πιο λίγο από πέρσι”.

Βοηθάμε τους εργαζόμενους δεν τους εκτοπίζουμε”

Αποφεύγοντας να απαντήσει, σχετικά με την εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο Δήμαρχος σημείωσε, πως η συνδρομή του ιδιώτη “ήταν άκρως ικανοποιητική” και ανέφερε “μη γυρνάμε στο μεσαίωνα, μη δαιμονοποιούμε. Το προσωπικό της Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί για 62 οικισμούς, ούτε τα οχήματα. Η συνδρομή του ιδιώτη είναι απαραίτητη. Δεν θα εκτοπίσει τους υπαλλήλους μας, θα τους συνδράμει στο έργο τους, όπως έγινε και πέρσι”.

Πιέζοντας, ο κ. Κροντηράς ρώτησε για ακόμη μία φορά αν υπάρχει σχετική εισήγηση από την Υπηρεσία, με το Δήμαρχο να σημειώνει, “μη μένετε στους τύπους, κ. Κροντηρά”, προσθέτοντας, ότι “δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του κανένας. ... Ο Προϊστάμενος της Καθαριότητας θα είναι ο συντονιστής, ο ιδιώτης θα βοηθά, όπως βοηθούσε και πέρσι τους υπαλλήλους μας”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σιώτος υποστήριξε, ότι “είναι επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή, μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις, μέχρι να προμηθευτούμε τα οχήματα, που έχουμε παραγγείλει, μέχρι να γίνει η υπηρεσία καθαριότητας όπως πρέπει να είναι, άρτια και λειτουργική. Βοηθάμε τους υπαλλήλους μας, βοηθάμε τους εργαζόμενους, δεν τους εκτοπίζουμε. Πέρσι το νησί “άγγιξε” τους 1.000.000 επισκέπτες. Δεν μπορούμε τη συγκεκριμένη στιγμή με το προσωπικό που διαθέτουμε τώρα και τα οχήματα που διαθέτουμε τώρα να ανταπεξέλθουμε. Θέλετε να αναπτύξουμε την Τήνο ή να την καταρρακώσουμε; Εγώ επιμένω και δεν μπαίνω σε αυτή τη μικροπολιτική”.

Θα έπρεπε να προβλεφθούν οι καταστάσεις”

Από την πλευρά της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Βιδάλης τόνισε, πως παρά την κατανόηση που επεδείχθη, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα των δύο υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου Τήνου, “σας είχαμε πει και το καλοκαίρι, ότι δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση, με οποιοδήποτε τρόπο. Θα έπρεπε να έχετε προλάβει τις καταστάσεις, να έχετε πάρει προσωπικό, να έχετε πάρει οχήματα και να μην έρχεστε να δίνετε ένα τόσο μεγάλο μέρος της αποκομιδής σε ιδιώτη”.

Και ο κ. Βιδάλης με τη σειρά του επεσήμανε, ότι “προφανώς δεν υπάρχει εισήγηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, παρά μόνο της Οικονομικής Υπηρεσίας, το οποίο θεωρώ λάθος”, προτείνοντας να μην ψηφιστούν στο σύνολό τους οι υπηρεσίες που προτείνονται στην εισήγηση, αλλά μόνο το μέρος αυτών, που αναμφίβολα δεν μπορεί να καλύψει η Υπηρεσία και καταλήγοντας, πως αντίθετα με την αισιοδοξία του Δημάρχου, η παράταξη κρίνει, πως θα εκτοπιστούν οι υπάλληλοι.

Κλείνοντας, ο κ. Βιδάλης υπογράμμισε επίσης, ότι το ποσό, για τη μεταφορά των κλαδιών είναι επίσης υπερβολικό.

Αντίθετοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Ο λόγος δόθηκε και στους υπαλλήλους της Καθαριότητας του Δήμου Τήνου, οι οποίοι δήλωσαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εισήγηση του Δημάρχου, τονίζοντας, πως είχαν προειδοποιήσει σχετικά με τις ελλείψεις και ο Δήμος θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα, προκειμένου αυτές να καλυφθούν έγκαιρα και να μην υπήρχε ανάγκη για ανάθεση σε ιδιώτη, αν και από εκπρόσωπο των υπαλλήλων σημειώθηκε, πως με κατάλληλες ενέργειες, ακόμη και τώρα θα μπορούσε η αποκομιδή να αναληφθεί από την Υπηρεσία.

Στην οξυμένη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Σιώτος απαντώντας, σημείωσε, πως “είμαι μόλις ένα χρόνο Δήμαρχος. Έχω δώσει εντολές για προμήθεια οχημάτων όσο αντέχει ο προϋπολογισμός μας. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι έχουμε προχωρήσει, μη ζητάτε ευθύνες”.

Επιπλέον ανέφερε, ότι “αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε – το ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι – να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το μεγάλο κύμα επισκεπτών που περιμένουμε. Δεν βλέπω εκλογές αυτή τη στιγμή. Βλέπω την προστασία της επικείμενης θερινής σεζόν”, για να καταλήξει με κατηγορηματικό τρόπο, πως “έχει αποφασιστεί, είναι μία πολιτική απόφαση, είναι επιβεβλημένη αυτή τη δεδομένη στιγμή. Του χρόνου μπορεί να μη γίνει”.

Σχολίασε, ωστόσο, πως “δεν κάνουμε τώρα ανάθεση, αυτή η απόφαση είναι ο προπομπός. Ας πάρουμε τώρα την απόφαση και υπάρχει περίπτωση και να μη γίνει”.

Για κάποιο λόγο επιμένετε”

Στη δευτερολογία του ο κ. Βιδάλης, τόνισε, πως “αυτό που καταλαβαίνουμε από τη συζήτηση, είναι ότι οι υπάλληλοι δεν ρωτήθηκαν όπως έπρεπε αν μπορούν ή δεν μπορούν να αναλάβουν τις υπηρεσίες. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα μίσθωσης ή δανεισμού απορριμματοφόρων από άλλους Δήμους. Για κάποιο λόγο εμμένετε να μην τους αφήνετε ολοκληρωτικά να μιλήσουν και για κάποιο λόγο θέλετε σώνει και ντε αυτά τα 74.400 ευρώ να τα πάρει εταιρεία”, υπογραμμίζοντας, ότι παρά το γεγονός, ότι δεν γίνεται ανάθεση, η απόφαση που θα ληφθεί καθορίζει αν υπάρχει αδυναμία από την Υπηρεσία να αναλάβει τις εργασίες, ή όχι.

Τέλος, επεσήμανε, ότι “αν βοηθήσουμε την Υπηρεσία με οχήματα και 1-2 υπαλλήλους, μπορεί να ανταπεξέλθει”, καθώς “για τις μόνες υπηρεσίες που θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει είναι οι παραλίες και τα μονοπάτια”.

Κατά την ψηφοφορία, οι παρατάξεις της μειοψηφίας τόνισαν πως καταψηφίζουν, καθώς θεωρούν ότι τουλάχιστον η αποκομιδή των οχημάτων και των κλαδιών, μπορούν να αναληφθούν από τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας, με την αρχική εισήγηση του Δημάρχου να υπερψηφίζεται από το Σώμα, κατά πλειοψηφία.