Αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών του Δήμου Τήνου, λόγω μη συμφωνίας τους με τα εγγραμμένα ποσά στον π/ϋ του οικ. έτους 2019, με αποτέλεσμα την αναπομπή του από την ΑΔΑ

“Διορθώνετε το λάθος με λάθος”

Θέμα, για την αναθεώρηση των αποφάσεων περί καθορισμού των δημοτικών τελών, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τήνου, η δημοτική αρχή, λόγω λάθους που παρατηρήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στις αρχικές αποφάσεις.

Τη μέθοδο με την οποία επιχείρησε να θεραπεύσει το λάθος, το οποίο, κατά την ομολογία του εκπροσώπου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, ήταν λογιστικό, στηλίτευσε η μείζων μειοψηφία, καθώς όπως τονίστηκε, επιχειρήθηκε αναθεώρηση των δημοτικών τελών προκειμένου να ταιριάξουν στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αντί να αναθεωρηθούν τα ποσά του προϋπολογισμού. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, υποστηρίχθηκε, πως ο προϋπολογισμός είναι άρτια καταρτισμένος και ως εκ τούτου θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλόμενων προς την τοπική αγορά.

Μεθοδολογικό λάθος και απουσία συνεννόησης

Ξεκινώντας τηνεισήγησή  του προς το Σώμα, αναφορικά με την απόφαση περί τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας σημείωσε, ότι “έχει γίνει αναπομπή του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διότι τα έσοδα και τα έξοδα, όπως διατυπώνεται και στο σκεπτικό της αναπομπής, οι εγγραφές για τις εγγραφές για τα έσοδα και τα έξοδα στα τέλη, διαφέρουν από τις αντίστοιχες εγγραφές του προϋπολογισμού. Αναπομπή σημαίνει άρνηση επικύρωσης και επιστροφή προς αναθεώρηση”.

Όπως εξήγησε το υπηρεσιακό στέλεχος, “διαπίστωσε η Οικονομική Υπηρεσία, ότι είχε γίνει λάθος στις εισηγήσεις των ανταποδοτικών τελών, για την ύδρευση και την καθαριότητα. Το λάθος είναι ουσιαστικά ευθύνη δική μου. Έχω κάνει κάποιο λάθος μεθοδολογικό και λάθος συνεννόηση με τον προϊστάμενο του λογιστηρίου, τον οποίο έπρεπε να είχα συμβουλευτεί πριν προβώ σε κάποιες εκτιμήσεις”. Διευκρίνισε δε, ότι “τα δεδομένα υπήρχαν και ήταν διαθέσιμα, αλλά εγώ, από λάθος δικό μου, χρησιμοποίησα κάποια λάθος δεδομένα, προέβην σε κάποιες εκτιμήσεις, ενώ θα έπρεπε να έχω ακολουθήσει τις εκτιμήσεις του προϊσταμένου του λογιστηρίου”. Στη συνέχεια, προχώρησε στην αναλυτική αναφορά στις αλλαγές, αναφορικά με την απόφαση, τις οποίες εισηγείται η Υπηρεσία.

Δεν συναινούμε στο λάθος σας

Κατόπιν της εισήγησης του υπηρεσιακού στελέχους και των διευκρινιστικών ερωτήσεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κροντηράς σχολίασε, πως “σήμερα φτάνουμε σε μία διαδικασία, η οποία δεν είναι τόσο θεμιτή για το Δήμο. Φτάσαμε Μάρτιο, ενώ έχουμε έναν προϋπολογισμό από το Δεκέμβριο και εφόσον επέστρεψε ο προϋπολογισμός αναθεωρημένος από την Αποκεντρωμένη, να προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος”, ξεκαθαρίζοντας, πως τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά καταδεικνύουν δυσλειτουργίες, που θα πρέπει να λυθούν.

Περαιτέρω σημείωσε, πως “σε αυτή την αίθουσα, όταν συζητούσαμε το θέμα του προϋπολογισμού βάλαμε θέμα για τα ανταποδοτικά τέλη κι εσείς ήσαστε κάθετος, ότι είστε σωστός. Ρωτάω λοιπόν, είναι δυνατόν, όταν υπήρχε μία διαφορά από το προηγούμενο έτος της τάξεως των 600 – 700 χιλιάδων ευρώ λιγότερα στην υπηρεσία ύδρευσης, να μη σας ενεργοποιήσει να αναρωτηθείτε τι γίνεται, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;”.

Ο κ. Κροντηράς μάλιστα ανέγνωσε απόσπασμα από το σκεπτικό της απόφασης της ΑΔΑ για την αναπομπή του π/ϋ, όπου είχε διευκρινιστεί, ότι έχουν εγγραφεί “έσοδα και έξοδα τα οποία διαφέρουν με τις αντίστοιχες εγγραφές στις αποφάσεις των τελών για το οικονομικό έτος 2018”. Όπως συνέχισε, “εμείς τι κάνουμε τώρα; Αντί να πάμε να διορθώσουμε τον προϋπολογισμό, που σαφώς ο προϋπολογισμός μας είναι το λάθος, ερχόμαστε να προσαρμόσουμε το λάθος, για να μην αλλάξουμε τα νούμερα του προϋπολογισμού, που τον έχετε ως «ευαγγέλιο», πάμε και προσαρμόζουμε τα τέλη πάνω στα ποσά, ως «από μηχανής θεός», προκειμένου το λάθος σας να μη φανεί”, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως “βάζετε σε μία διαδικασία το Δήμο, την οποία δε θεωρώ σωστή. Θα συμφωνούσαμε απόλυτα, αν σήμερα λέγαμε ότι εφόσον έχουμε κάνει λάθος τον προϋπολογισμό, καθόμαστε και διορθώνουμε τον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα είναι ο π/ϋ και όχι τα τέλη που διορθώνουμε σήμερα. Παίρνετε μία δεύτερη ευθύνη και σε αυτό. [...] Γίνεται ένα μαγείρεμα. Εμείς το καταθέτουμε αυτό, ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται είναι εντελώς λάθος. Συμφωνούμε ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και μπορεί να γίνουν από τον οποιονδήποτε, αλλά όχι να πάμε να «μαγειρέψουμε» για να μη φανεί ότι είναι λάθος. Δεν συναινούμε στο λάθος σας, πάρτε την ευθύνη σας”.

Ο προϋπολογισμός είναι άψογος

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ιωάννης Σιώτος, τόνισε, πως “αυτός ο προϋπολογισμός έγινε ένα μήνα νωρίτερα, απ' ό,τι ο περσινός. Αν η Αποκεντρωμένη είχε πάρα πολλή δουλειά, μεσολάβησαν άδειες, εμείς παίρναμε κάθε εβδομάδα. [...] Σας είπε ξεκάθαρα η Υπηρεσία, ότι ήταν λάθος υπηρεσιακό. Δεν θα «σταυρώσουμε» την υπηρεσία, είμαστε εδώ για να το θεραπεύσουμε, για το κοινό καλό. [...] Δεύτερον, ο π/ϋ είναι άψογος. Ό,τι έχουμε αποφασίσει, όλες οι επενδύσεις, όλες οι εκτιμήσεις, είναι άψογες. Απλώς συνδέθηκε αυτή τη φορά με τα τέλη. Υπήρξε ένα λογιστικό λάθος και είμαστε εδώ να θεραπεύσουμε το λάθος. Ούτε να «σταυρώσουμε» την Υπηρεσία, ούτε να κάνουμε άγονη αντιπολίτευση, ούτε προεκλογικά τερτίπια. Περίμενα από μία υπεύθυνη αντιπολίτευση, να πει, ναι, θεραπεύουμε το λάθος και προχωράμε. Προχωράμε για την καθαριότητα, να πληρώσουμε την ύδρευση, να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, να έρθει η πίσσα να φτιάξουμε τους δρόμους, να έρθουν τα μπετά και όχι να κάνουμε προεκλογικά τερτίπια. Είπατε πάλι, ότι θα ψηφίσετε «παρών». Δυστυχώς, είστε πάντα «παρών» στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, όπως ΠΙΙΕΤ, ΧΥΤΥ, είστε πάντα «παρών» ή μειοψηφείτε στα κρίσιμα ζητήματα του τόπου”.

Ο Δήμαρχος κατέληξε, ότι αποτελεί θέμα ημερών, μετά την τροποποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων, η έγκριση του π/ϋ, προκειμένου “να κάνουμε τις προσλήψεις στην ύδρευση και να ξεκινήσει η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. [...] Έχουμε μπροστά μας μία σεζόν, για την οποία αναμένεται μεγάλη αύξηση, έρχεται Πάσχα, πρέπει να προχωρήσουμε”.

Μειώνουμε αυθαίρετα τετραγωνικά

Σε ό,τι αφορά στην τροποποίηση των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, ο αν. Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας προέβη στις απαραίτητες διευκρινίσεις, σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για αλλαγή στους πίνακες των εγγεγραμμένων τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, “βλέπουμε ότι στην απόφαση στις 31/10/18 η Αγάπη είχε τετραγωνικά μέτρα που χρεώνονταν 4.489. Ξαφνικά σήμερα, έγιναν 4.050. Τα Δυο Χωριά είχαν 28.213 και ξαφνικά σήμερα έγιναν 25.389 – δηλαδή περίπου 3.000 τ.μ. κάτω. Τα 22.365 τ.μ. της Καλλονής, 22.219, τα 23.643τμ έγινε 21.679. Με αυτή τη λογική, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, να μειώνουμε αυθαίρετα τετραγωνικά. Ποιος παίρνει την ευθύνη; Ποιος το έκανε; Γιατί; Με ποια εντολή; Τι ισχύει τέλος πάντων στο Δήμο; Αλλάζονται τα τετραγωνικά από μήνα σε μήνα; Αύριο αν δεν μας βολεύει, για να βγει ένας αριθμός θα ξαναμειώσουμε τα τετραγωνικά; Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται, η προηγούμενή μου τοποθέτηση, ότι κάνετε μεγάλο λάθος. Για να σας βγουν τα νούμερα, «πειράζετε» τα τετραγωνικά”.

“Αν ήταν περισσότερα τα τετραγωνικά, θα λέγαμε ότι από τότε μέχρι σήμερα χτίστηκαν περισσότερα σπίτια. Το να είναι λιγότερα όμως, πώς γίνεται; Έχουμε κάνει λάθος σε όλη την επικράτεια του Δήμου; Εδώ φαίνεται, αν τα προσθέσουμε, ότι είναι 15.000 περίπου τετραγωνικά ο Δήμος λιγότερα”, υποστήριξε ο κ. Κροντηράς, ρωτώντας “είναι δυνατόν να ζητάτε από μας να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο σήμερα;”.

Απαντώντας, ο αν. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας σημείωσε, πως “τα τετραγωνικά μπορούν να αποδοθούν και αυτά λάθος. Μπορούν να έχουν συμπεριληφθεί παροχές, που έχουν κοπεί και εμφανίζονται τετραγωνικά στην ηλεκτρονική μας εφαρμογή και μπορούν να υπάρχουν και παροχές, που απαλλασσόμενες. Και αυτές εμφανίζουν τετραγωνικά. Και είναι όντως αρκετές οι παροχές, που είναι και κομμένες τα τελευταία χρόνια και που είναι απαλλασσόμενες. Όταν πρέπει να τραβήξουμε στοιχεία από το σύστημα, πρέπει να τα τραβήξουμε σωστά. Είναι εφικτό να αποτυπωθεί ένας πίνακας με λανθασμένα στοιχεία”. Ερωτώμενος από τον κ. Κροντηρά, αν είναι λάθος τα στοιχεία, το υπηρεσιακό στέλεχος παραδέχτηκε, πως “υπάρχει λάθος στα στοιχεία, έχω κάνει κι εγώ λάθος σε αυτά τα στοιχεία στο πως τράβηξα τα νούμερα”, για να ρωτήσει ξανά ο επικεφαλής της μειοψηφίας, αν “όλες αυτές οι μεταβολές σημειώθηκαν μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες; Θέλετε να μου πείτε, δηλαδή, πως στα Δυο Χωριά, από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, έχουμε 3.000 τετραγωνικά απαλλαγές;”.

Κατά την ψήφιση, ο κ. Κροντηράς τόνισε, πως “διαφωνούμε στη συγκεκριμένη πρόταση, πρώτον γιατί θεωρούμε, ότι προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος του π/ϋ με ένα άλλο λάθος, αλλά και γιατί – το κυριότερο – στη συγκεκριμένη απόφαση, παρουσιάζεται κερδοφορία στην υπηρεσία, την οποία προσπαθούμε να αποκρύψουμε μειώνοντας και αλλάζοντας τα τετραγωνικά στο σύνολο του νησιού μας, από την προηγούμενη απόφαση”.

Ετικέτες: