Η παράταξη "Μύκονος Πρώτη Ξανά" για το θέμα των δασικών περιοχών

  • Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2019 - 16:15

Παρά τις θριαμβολογίες και τους πανηγυρισμούς του κ. Κουκά, η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, δε λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Μύκονο και κυρίως στην Άνω Μερά , με τους Δασικούς Χάρτες.

Ο αποχαρακτηρισμός κάποιων εκτάσεων από δασικές και η ένταξή τους στις χορτολιβαδικές, αντιμετωπίζει ίσως το πρόβλημα σε κάποια άλλα νησιά, όχι όμως στη Μύκονο και στην Άνω Μερά.

Η Μύκονος ούτως ή άλλως δεν έχει εκτάσεις δασικής μορφής αλλά μόνο χορτολιβαδικής, οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο κατατάσσονται στις εν γένει δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει καμία πράξη μεταβίβασης ούτε βεβαίως να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ο Συνδυασμός μας επιπλέον έχει τονίσει, αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνει ο Σύλλογος Μηχανικών Κυκλάδων, ότι στην περίπτωση της Άνω Μεράς έχουν συνταχθεί με λάθος τρόπο οι Δασικοί Χάρτες.

Όσον αφορά την Άνω Μερά είναι απαραίτητη η επανασύνταξη του Δασικού Χάρτη,  η εκ νέου της ανάρτηση του και βεβαίως η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε οι χορτολιβαδικής μορφής εκτάσεις να μην υπάγονται στις δασικές εν γένει εκτάσεις.  

Με απλά λόγια χρειάζεται νέος νόμος που θα τροποποιεί τον ισχύοντα, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με Υπουργική Απόφαση. 

Από τον Μάιο του 2018 οι Σύλλογοι Μηχανικών Μυκόνου και Κυκλάδων επανειλημμένα έχουν θέσει το πρόβλημα και ζητούν τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε οι χορτολιβαδικές εκτάσεις να μην υπάγονται στις δασικές.

Ο κ. Κουκάς αδιαφόρησε, όταν οι Υπηρεσίες συνέτασσαν αλλά και όταν ακόμα ανάρτησαν τους Δασικούς Χάρτες για την Άνω Μερά. 

Τώρα πανηγυρίζει ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο.   

Γνωρίζει ότι και σήμερα , μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, όσοι συμπολίτες μας είχαν πρόβλημα με τους Δασικούς Χάρτες, εξακολουθούν να το έχουν.

Οι συμπατριώτες μας θα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται και να ξοδεύονται υποβάλλοντας ενστάσεις στα δικαστήρια , αν δεν υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νόμου όπως ζητούν οι Σύλλογοι, πράγμα που έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Αυτή είναι η αλήθεια την οποία ο κ Κουκάς ως νομικός δεν είναι δυνατόν να αγνοεί.

Επομένως για μια ακόμη φορά εμπαίζει τους Μυκονιάτες.

Άλλωστε επί 5 χρόνια αυτό έκανε!

Ετικέτες: