Συνεργασία του WWF, της Common Seas και της WATT με το Δήμο Πάρου, για την υλοποίηση του προγράμματος Clean Blue Paros με στόχο τη μείωση της ροής πλαστικών απορριμμάτων από το νησί

Ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα για την Πάρο

Πρόγραμμα, για την παρακολούθηση, έρευνα και μείωση της ροής των πλαστικών απορριμμάτων, από τις θάλασσες του νησιού, υλοποιεί ο Δήμος Πάρου, σε συνεργασία με το WWF και τις εταιρείες Common Seas και WATT.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας κοινού συμφέροντος με την επωνυμία “Common Seas”, της εταιρείας εφαρμοσμένων τεχνολογιών και μεταφορών απορριμμάτων WATT και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Ταμείου για την προστασία της Φύσης (WWF), συνάπτει με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον από τη σύμβαση δεν προκύπτει κανένα κόστος, αλλά αντίθετα αναμένονται μόνο οφέλη, ο Δήμος Πάρου, για την υλοποίηση του προγράμματος Clean Blue Paros.

Οφέλη σε εκπαίδευση τουρισμό και περιβάλλον

Όπως διευκρινίζεται στη σύμβαση, το WWF θα διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στο πρόγραμμα Clean Blue Paros, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την επικοινωνία, την ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, το WWF Ελλάς θα υποστηρίξει την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος Clean Blue Paros για τα σχολεία του νησιού και άλων ελληνικών νησιών μέσω των εκπαιδευτικών της δικτύων, για την προβολή και διάδοση του προγράμματος. Επίσης, θα συνδράμει στην εθνική εκστρατεία για την προώθηση πολιτικών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του Clean Blue Paros για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και την επέκταση και σε άλλα νησιά.

Κατά το τέλος του 2018, οι Common Seas, WWF και WATT υπέβαλαν πρόταση έργου στη δημοτική αρχή της Πάρου, προκειμένου να υποστηρίξουν το νησί, ώστε να σταματήσει η διαρροή πλαστικού στις θάλασσες. Η πρόταση των φορέων στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών που συναντώνται συχνά στις παραλίες της Πάρου, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων των πλαστικών μίας χρήσης, των διχτυών ψαρέματος και των μικροπλαστικών, τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης στις θάλασσες γύρω από την Πάρο και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η δημοτική αρχή σύμφωνα με τη σχετική απόφαση θεωρεί, ότι δεν επιβαρύνεται οικονομικά με την προτεινόμενη συνεργασία και αντιθέτως πιστεύει, ότι θα επωφεληθεί από μία πιο ορθολογική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, βελτιστοποιώντας το κόστος συλλογής και διάθεσης, μειώνοντας το ποσοστό πλήρωσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Πάρου – Αντιπάρου και δημιουργώντας μία ισχυρή ταυτότητα για ένα νησί που θα αποφέρει οφέλη για την τοπική τουριστική βιομηχανία και το αντίστοιχο τουριστικό προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως καμία διάταξη της συμφωνίας δεν αποσκοπεί στη δημιουργία εταιρικής σχέσης ή κοινοπραξίας μεταξύ των μερών, ούτε επιτρέπει σε οποιοδήποτε μέρος να ενεργεί ως αντιπρόσωπος του άλλου μέρους και κνένα μέρος στην παρούσα συμφωνία δεν έχει την εξουσία να ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό άλλου μέρους, ή να δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο άλλο μέρος) συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης δηλώσεων ή εγγυήσεων, της ανάληψης υποχρεώσεων ή ευθύνης και της άσκησης οποιουδήποτε δικαιώματος ή εξουσίας).

Έρευνα, παρέμβαση, ανάπτυξη και επιτάχυνση λύσεων

Τα μέρη θα πραγματοποιήσουν επιτόπιες έρευνες με σκοπό να συλλέξουν βασικά δεδομένα για να αποτυπώσουν την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά στη θαλάσια και παράκτια ρύπανση, τους ελέγχους απορριμμάτων και κοινωνικούς παράγοντες, με στόχο την καταγραφή των απόψεων και των στάσεων των μελών της κοινότητας. Οι εν λόγω έρευνες, θα εμπλουτίζουν ενημερωτικά το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων επί του νησιού και θα παράσχουν δεδομένα για τη συνεχή αξιολόγηση και παρακολούθηση.

Τα μέρη θα συνεργαστούν για να σχεδιάσουν από κοινού προσεγγίσεις και να υποστηρίξουν τις κοινότητες της Πάρου με σκοπό να ανταποκριθούν στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η φάση της “διερεύνησης” μέσω ανάπτυξης και επιτάχυνσης βιώσιμων επιτόπιων πρωτοβουλιών που παράγουν διαρκή αντίκτυπο στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Τα μέρη θα συνεργαστούν με σκοπό την ενεργοποίηση των τοπικών συστημάτων προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης, ειδικότερα, τα καλαμάκια μίας χρήσης, τα κύπελλα καφέ, τις φιάλες νερού, τις συσκευασίες “take-away” (προϊόντων προς παραλαβή εκ του καταστήματος) τροφίμων και ποτών, καθώς και τις σακούλες.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενδεικτικά και όχι περιοριστικά μέσω:

  • ενθάρρυνσης και στήριξης των επιχειρήσεων για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας μέσω της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών Clean Blue

  • αναγνώρισης, επικοινωνίας και παροχής εναλλακτικών επιλογών σε πλαστικά συστήματα και προϊόντα

  • διανομής ενημερωτικού υλικού

  • διεξαγωγής συζητήσεων με τους εκπροσώπους των τοπικών επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης,

  • πιλοτικής εγκατάστασης φίλτρων νερού σε τουριστικά “σημεία αιχμής” στο νησί και στα σχολεία,προώθησης εκείνων των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την πρωτοβουλία.

Επιπλέον, τα μέρη συμβάλλουν στο σχεδιασμό και την επίδειξη συστημάτων για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικότερα τη βελτιστοποίηση της χωριστής συλλογής και συγκέντρωσης των πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας μίας χρήσης, καθώς και για τη συλλογή αλιευτικών διχτυών, προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η αξιοποίηση των υλικών μετά τη χρήση.

Πληροφορίες και δραστηριότητες θα προσφέρονται στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες της Πάρου συμπεριλαμβανομένης της:

  • διανομής ενημερωτικού υλικού

  • διεξαγωγής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία

  • υλοποίησης εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης

  • τοποθέτησης σχετικών επισημάνσεων σε κεντρικές τοποθεσίες της Πάρου

  • παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού που θα διανέμεται εντός και εκτός του νησιού, με σκοπό την προώθηση της πρωτοβουλίας, στοχεύοντας ειδικότερα σε κόμβους μεταφορών, όπως λιμάνι και αεροδρόμιο και

  • υλοποίησης δραστηριοτήτων με σκοπό την τακτική ενημέρωση πολιτών μέσω ενημερωτικών δελτίων και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Η τελική φάση αφορά στην περαιτέρω κλιμάκωση βιώσιμων πρωτοβουλιών και μέτρων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο και να αναπαραχθούν σε ολόκληρη την κοινοπραξία παγκοσμίως. Αυτή συμπεριλαμβάνει την επένδυση σε βιώσιμες επιχειρήσεις και την προβολή επιτυχημένων λύσεων με σκοπό την ενημέρωση και την προώθηση πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Κάθε χρόνο θα δημοσιεύεται η ανασκόπηση των δράσεων προκειμένου να επιτρέπει στην τοπική κοινότητα να παρακολουθεί την πρόοδο της πρωτοβουλίας και να επισημαίνει τυχόν ευκαιρίες ή παραλείψεις.