Φωτιά σε δύο απορριμματοφόρα αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών στην Τήνο, με το Δήμο να προχωρά σε προσωρινή διακοπή της αποκομιδής της ανακύκλωσης

«Οι πολίτες να μη σταματήσουν την ανακύκλωση»

Σοβαρή εμπρηστική επίθεση πραγματοποίησαν άγνωστοι, με στόχο δύο απορριμματοφόρα, τα οποία ανήκουν στην Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλια και που χρησιμοποιούνταν, προκειμένου να αποκομίζεται ο όγκος των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε όλο το εύρος του νησιού.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής, ήταν ο Δήμος Τήνου να διατάξει την προσωρινή διακοπή της αποκομιδής της ανακύκλωσης, συνιστώντας στους πολίτες, οι οποίοι συνεχίζουν τη διαλογή των υλικών στο σπίτι, να μεταφέρουν με δικό τους όχημα στις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.

Από την πλευρά της η Συνεταιριστική Επιχείρηση συμβούλευσε τους πολίτες της Τήνου να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, καθώς η περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης στο χώρο του δεματοποιητή θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με την απόφαση του Δήμου.

Υπενθυμίζεται, πως το νησί της Τήνου βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε “ομηρία”, σε ό,τι αφροά στο ζήτημα των απορριμμάτων, καθώς αφενός δεν υπάρχει ακόμη χωροθετημένος Χώρος Υγειονομικής Ταφής, ενώ παράλληλα, τα απορρίμματα, τα οποία προσωρινά δεματοποιούνται, παραμένουν στο νησί, σε ειδικό χώρο, που έχει διαμορφωθεί, στην περιοχή Κοσίνι.

Τόσο ο Δήμος, όσο και η ΕΕΑΑ και η Κοιν.Σ.Επ., έχουν προχωρήσει σε τριμερή συμφωνία, με στόχο την ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης στο νησί, ως τη μόνη λύση για τη μείωση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και ως εκ τούτου ελάφρυνση, στο μέτρο του δυνατού, του χώρου στο Κοσίνι.

Κοινή στάση ενάντια σε φημολογία περί πολιτικού κινήτρου

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, σχετικά με την πυρκαγιά στα δύο απορριμματοφόρα στη Χώρα της Τήνου, ειδοποιήθηκε και μετέβη άμεσα η Υπηρεσία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος, επτά πυροσβεστικοί υπάλληλοι με τέσσερα οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στα οχήματα. Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Δεδομένου, ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά έλαβε χώρα το βράδυ της 26ης Μαΐου, σύντομα αναπτύχθηκε φημολογία, σχετικά με ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα για την κακόβουλη αυτή ενέργεια. Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης “Ενωμένοι για το νησί μας”, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, τόνισε, πως «θεωρώ ανήκουστο και μεγάλη ντροπή για όποιον τυχόν το υπαινίχθηκε, ότι έχουμε ως δημοτική παράταξη οποιαδήποτε σχέση με τα συμβάντα χθες το βράδυ, στο χώρο σταθμεύσεως των απορριμματοφόρων του Δήμου. Πρόκειται για κακόβουλη και αισχρή συκοφαντία και θα προστατεύσουμε την τιμή, την υπόληψή μας και τη διαδρομή μας. Ως δημοκράτες, έχουμε μάθει ότι η κάλπη επιφυλάσσει κάθε αποτέλεσμα κι αυτό γίνεται αποδεκτό, όσο οδυνηρό κι αν είναι. Πρόκειται για ενέργεια καταδικαστέα και αποκρουστική, την οποία δυστυχώς θα πληρώσει ο πολίτης της Τήνου από την τσέπη του».

Αφήνοντας στην άκρη την προεκλογική παραταξιακή κόντρα και ο εκ νέου εκλεγμένος Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας, ότι «με αφορμή ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κροντηρά σχετικά με τη χθεσινή φωτιά στο χωρο σταθμεύσεων των απορριμματοφόρων θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η φημολογία πέρα ότι δεν εχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν βοηθάει και τη νέα αρχή που χρειάζεται να κάνει το νησί. Σε αυτό τον τόπο ζούμε και θα ζούμε όλοι μαζί και πρεπει όλοι να καταλάβουμε οτι υπάρχουν και βασικοί κανόνες σεβασμού παρά τις οποιεσδήποτε πολιτικές αντιθέσεις. Ταυτίζομαι απολύτως στο συγκεκριμένο σημείο με την οργή και την αποδοκιμασία της συγκεκριμένης φημολογίας που έκανε η παράταξη του κ. Κροντηρά».

Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες”

Σε εκτενέστατη ανακοίνωση προέβη και η διοίκηση της Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλια, στην οποία υπογραμμίζεται, ότι «την Κυριακή συνέβη ένα πρωτοφανές και αδιανόητο γεγονός στο νησί μας. Κάποιος- οι ανεγκέφαλοι έβαλαν φωτιά στα φορτηγά συλλογής της ανακύκλωσης του Δήμου. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονή – Κελλια δεν θα μπει στη διαδικασία να κάνει σενάρια για το ποιός το έκανε. Αυτό θα το κάνει η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους».

Ωστόσο επισημαίνεται, πως «δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια αν και είχε στόχο να πλήξει την αποκομιδή της ανακύκλωσης, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες καθώς ο εμπρησμός έγινε μέσα σε κατοικημένη περιοχή, με έντονη βλάστηση, πλησίον του Κέντρου Υγείας, πολύ κοντά στην Μονάδα Οξυγόνου και στα ασθενοφόρα που φέρουν και αυτά φιάλες οξυγόνου. Οι δράστες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή διερχομένων, κατοίκων, πυροσβεστών και αστυνομικών και σε περίπτωση που η φωτιά εξαπλωνόταν οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Τα οχήματα που πυρπολήθηκαν ήταν καινούρια, άρτια τεχνολογικά και χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη συλλογή των 3 ρευμάτων (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο)».

Σύμφωνα με την Κοιν.Σ.Επ., «αυτό έγινε σε μια περίοδο που ο κόσμος της Τήνου είναι ευαισθητοποιημένος και κάνει ανακύκλωση, που η ΚΟΙΝΣΕΠ και ο Δήμος έχουν συνάψει τριμερή συμφωνία με την ΕΕΑΑ και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης φαίνονται. Απόδειξη η βράβευση της ΚΟΙΝΣΕΠ. Στόχος μας για το 2019 ήταν η ανακύκλωση να επεκταθεί σε όλο το νησί».

Έντονος προβληματισμός από τη διακοπή της αποκομιδής

Σχετικά με την ανακοίνωση του Δήμου Τήνου, με την οποία ανακοινώθηκε ότι «λόγω της εγκληματικής ενέργειας του εμπρησμού των απορριμματοφόρων και ειδικότερα του οχήματος αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών, η αποκομιδή των υλικών ανακύκλωσης, διακόπτεται προς το παρόν. Όσοι επιθυμούν να ανακυκλώνουν υλικά, θα μπορούν να τα πηγαίνουν απευθείας στις εγκαταστάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ Καλλονής – Κελιά», η συνεταιριστική επιχείρηση τόνισε, πως «μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου ότι σταματάει η συλλογή της ανακύκλωσης και θα μαζευτούν οι κάδοι, ο προβληματισμός μας είναι πολύ έντονος. Όχι γιατί δεν θα έχουμε υλικά να διαχειριστούμε, αλλά γιατί αυτά θα πάνε στα σκουπίδια και το νησί μας θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω».

Τέλος, η εταιρεία κάλεσε «όλους τους δημότες να μην σταματήσουν το διαχωρισμό των υλικών και την ανακύκλωση όπως έκαναν μέχρι την Κυριακή και να βοηθήσουν το έργο μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή του πολιτισμού μας ως κοινωνία. Θα συνεργαστούμε στενά με το Δήμο Τήνου για να βρεθεί λύση και να αποκατασταθεί το πρόβλημα της συλλογής των υλικών. Θα επανέλθουμε άμεσα με οδηγίες προς τους κατοίκους και επισκέπτες της Τήνου για να συνεχίσει η ανακύκλωση».

Ετικέτες: