Ο Δήμαρχος Μυκόνου τόνισε την πολλαπλά επωφελή συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΦΑ “Πέρα από το λευκό της Παραπορτιανής”

“Υπόδειγμα συνεργασίας”

Την εκδήλωση - ξενάγηση «Πέρα από το λευκό της Παραπορτιανής» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου, προλόγισε στην κεντρική αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου αναφέρθηκε αναλυτικά στην αγαστή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στους καρπούς, που αυτή έχει αποδώσει, προς όφελος του νησιού και της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Κουκάς τόνισε την επιθυμία του Δήμου να συμβάλλει στο αρχαιολογικό έργο και τη συντήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να αναδιαμορφωθεί το πολιτιστικό προϊόν του νησιού.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του Προϊσταμένου της Εφορείας Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερα παραγωγική σχέση των τελευταίων χρόνων μεταξύ Δήμου και Εφορείας. Τόνισε πως η Εφορεία εργάζεται στην κατεύθυνση της προστασίας του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, και πως πραγματοποιεί παράλληλα ανασκαφικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία στο νησί, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης και προβολής της ιστορίας μας.

Κατά την παρουσίαση της ανασκαφής στην περιοχή Κάστρου, ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης και η αρχαιολόγος της Εφορείας, κ. Μαρία Κονιώτη παρουσίασαν στους πολίτες της Μυκόνου για πρώτη φορά το έργο που υλοποιείται στο κάστρο της Χώρας Μυκόνου και το οποίο αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του παρελθόντος του νησιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε αρχαιολογικός περίπατος και ξενάγηση.

Εξ αρχής επιδίωξη της συνεργασίας

Ο Δήμαρχος Μυκόνου εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, “για ένα συγκεκριμένο λόγο. Διότι, πρόκειται για τον καρπό μίας διαρκούς συνεργασίας, πολύ γόνιμης, μεταξύ του Δήμου της Μυκόνου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οποία αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με ένα φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκά, “το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ο κάθε Δήμος έχει τις δικές του. Εμείς με τον Έφορο, κ. Αθανασούλη και την εξαιρετική του ομάδα, από την αρχή της θητείας μας σχεδόν, το 2015, καθιερώσαμε μία συνεργασία, εκμεταλλευόμενοι ένα άρθρο του «Καλλικράτη», το οποίο προβλέπει, ότι μπορούν να γίνονται προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων και αναγκαστικά και της Περιφέρειας. Μέσω αυτών, ο κάθε Δήμος μπορεί να χρηματοδοτεί, εφόσον διαθέτει πόρους – κάτι όχι συνηθισμένο στην Ελλάδα – και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων υλοποιούν”.

“Έτσι ξεκινήσαμε από την αρχή με αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις, εφαρμόζοντας αυτό το άρθρο του νόμου και ο Δήμος Μυκόνου επιχορηγεί σταθερά με αρκετά χρήματα, για τα δεδομένα της δημόσιας οικονομικής συγκυρίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων”, τόνισε.

Σχετικά με τα πρώτα απτά αποτελέσματα, ο κ. Κουκάς υπογράμμισε, πως σε αυτά εντάσσεται η πρωτοβουλία Vanity, η μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, πριν από δύο χρόνια και “κόσμησε, με τα κοσμήματά της το νησί μας. Αυτή την ώρα ταξιδεύει στην Πομπηία και μετά στην Κίνα. Με αφορμή την έκθεση Vanity η Μύκονος απέκτησε μία εξωστρέφεια. Είναι η πρώτη έκθεση δημόσιας αρχαιολογίας η οποία οργανώθηκε στη Μύκονο και η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν είχαμε συνηθίσει στο νησί, ο οποίος και επισκέφτηκε τη Μύκονο, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τίμησαν το νησί μας”.

“Όπως είχα πει και στην αρχή της θητείας μου το 2014, αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να παράγουμε και άλλες ειδήσεις για τον τόπο μας, πέρα από αυτές που οι άλλοι θέλουν να παράγουν για εμάς”, υπογράμμισε ο κ. Κουκάς. “Η συνεργασία αυτή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση”.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Μυκόνου επεσήμανε, ότι “παράλληλα κάναμε και σχετικές εκδόσεις, ενώ στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας, ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε ομόφωνα να ανακηρύξει ως επίτιμους δημότες δύο αρχαιολόγους, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στον τόπο μας και μιλάω για τον Κωνσταντίνο Τσάκο και τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Πέρασαν από το νησί μας στα χρόνια που ήταν ενεργοί και μπορεί να πει κανείς ότι τους αδίκησε η κοινή γνώμη του νησιού. Με το πλήρωμα του χρόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου τους ανακήρυξε επίτιμους δημότες για αυτά που προσέφεραν τις δεκαετίες που υπηρέτησαν και αυτά που διέσωσαν στον τόπο μας”.

Είμαι περήφανος που το τολμήσαμε”

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουκάς σημείωσε πως ένα ακόμη επίπεδο της συνεργασίας, ήταν ότι “ο Δήμος χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί τις ανασκαφές στην περιοχή 'Κάστρο' της Παραπορτιανής και σε άλλα σημεία, κάτι το οποίο ήταν τολμηρό”, όπως χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, εξηγώντας, πως “ήταν κάτι που δεν είχαμε τολμήσει στο παρελθόν εμείς οι Μυκονιάτες. Είχαμε 'μάθει' να μη βγάζουμε τα αρχαία στην επιφάνεια, διότι μας δημιουργούσαν άλλα προβλήματα. Εγώ είμαι πάρα πολύ περήφανος που το τολμήσαμε και σήμερα, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανασκαφής, που υλοποίησε η Εφορεία και χρηματοδότησε ο Δήμος”.

Επίσης ανέφερε, ότι “αυτές τις ημέρες, έχει υπογραφεί και από εμένα και από τον Περιφερειάρχη, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Βλαζάκη, η νέα μας προγραμματική σύμβαση, που ο Δήμος με 200.000 ευρώ, από ίδιους πόρους, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί δράσεις στη Μύκονο και στη Δήλο. Και θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε ήδη, να φροντίζουμε για την ανακαίνιση, τόσο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, όσο και του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, αλλά και άλλων αρχαιολογικών χώρων”.

Κλείνοντας, ο κ. Κουκάς δήλωσε, πως “είμαι πάρα πολύ περήφανος για αυτό και που μπορούμε και απολαμβάνουμε σήμερα τα απτά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Ο Δήμος Μυκόνου και για τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσει να επιχορηγεί το έργο”, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αθανασούλη και την ομάδα του για την άψογη συνεργασία, την Ανδριανή Κουφού πρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου, η οποία επίσης συνέβαλε, ώστε η συνεργασία να υλοποιείται ακόμη πιο ομαλά, αλλά και στην πολιτιστική αναγέννηση του νησιού

Ετικέτες: