Μουσική και συναυλίες, χορός, θέατρο κλασικό και σύγχρονο, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, ένα δείγμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο νησί

«Γεμάτο» το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Άνδρο

  • Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2019 - 06:16

Πλούσιο σε εκδηλώσεις και δράσεις είναι και φέτος το πρόγραμμα του πολιτιστικού καλοκαιριού στην Άνδρο, προσφέροντας πληθώρα επιλογών σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το πρωί της 24ης Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμος Άνδρου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, που ευγενικά παραχώρησε η κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη.

Για τις εκδηλώσεις μίλησαν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Παντελής Βούλγαρης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως κ. Νίκος Σιγάλας και εκ μέρους του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης η κυρία Κατερίνα Κορρέ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Η δημοτική αρχή επενδύει σταθερά στον πολιτισμό”

Στη συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου κυρία Αθηνά Τσατσομοίρου, ο εμπνευστής και δημιουργός Synedeuxi Typou1του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Αλκιβιάδης Τάττος και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

Μουσική και συναυλίες, χορός, θέατρο κλασικό και σύγχρονο, εικαστικές εκθέσεις και διαλέξεις αποτελούν ένα δείγμα για το εύρος των εκδηλώσεων, που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το καλοκαίρι στην Άνδρο. «Ο πολιτισμός αποτελεί για τον Δήμο Άνδρου έναν τομέα στον οποίο η δημοτική αρχή επενδύει σταθερά. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως και έχει αποδειχθεί και στην πράξη, το νησί μας αποτελεί προορισμό πολιτιστικού τουρισμού», ανέφερε αρχικά ο κ. Σουσούδης.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Άνδρου αναφέρθηκε στην πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού, στην οποία περιλαμβάνονται το 5ο Φεστιβάλ Άνδρου, οι εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και της Καΐρείου Βιβλιοθήκης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σουσούδης, ο Δήμος Άνδρου έχει την τύχη και την τιμή να φιλοξενεί στο νησί δύο σπουδαίους καλλιτέχνες σε δύο μοναδικές συναυλίες. Πρόκειται για τον ευφυή τραγουδοποιό και ξεχωριστό ερμηνευτή Κωστή Μαραβέγια και την τραγουδίστρια με την πληθωρική προσωπικότητα και την καθηλωτική φωνή Ελεονώρα Ζουγανέλη. Οι συναυλίες θα γίνουν στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, στις 27 Ιουλίου και στις 31 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το Φεστιβάλ Άνδρου, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με τον Δήμο Άνδρου να είναι υποστηρικτής και αρωγός του από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του, ο κ. Παντελής Βούλγαρης παρουσίασε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, σπουδαίες θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Όσον αφορά την εξέλιξη του Φεστιβάλ Άνδρου, ο κ. Βούλγαρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθειά μας, τώρα πια, που το Φεστιβάλ φάνηκε ότι στέκεται “στα πόδια του”, γιατί στα τέσσερα χρόνια απέδειξε ότι έχει αντοχή, ότι έχει ενδιαφέρον, προσανατολίζεται σε δύο στόχους: στον χειμώνα της Άνδρου και στα διπλανά νησιά, δηλαδή στην περαιτέρω συνεργασία μαζί τους».

Η συγκυρία είναι μοναδική”

Για την ξεχωριστή και σημαντική έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989): Επίκαιρος και διαχρονικός», που φιλοξενεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως μίλησε ο κ. Νίκος Σιγάλας. «Η συγκυρία είναι μοναδική, καθώς φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» και 30 χρόνια από τον θάνατο του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη. Πρόκειται για μια διπλή επέτειο, που δίνει την αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ο σπουδαίος εικαστικός δημιουργός και η αξεπέραστη ζωγραφική του», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ιδρύματος για την έκθεση, που επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η κυρία Κατερίνα Κορρέ αναφέρθηκε στην πριν από 20 χρόνια (1999) ίδρυση από τους Μάριο Βασιλόπουλο και Ειρήνη Μαντζαβαλάκη του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό παγοποιείο Μαντζαβελάκη. Την επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνα του μουσείου έκανε η ίδια, ως καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, γνωστοποίησε ότι από τις 2 Αυγούστου, που γίνονται και τα εγκαίνια, έως την 1η Σεπτεμβρίου, το Μουσείο φιλοξενεί την Έκθεση «Άνδρος, η Καπετάννισσα των Κυκλάδων», ένα ταξίδι στον χωροχρόνο μέσα από χάρτες του 15ου - 19ου αιώνα, τους οποίους διέθεσε ο πρέσβης επί τιμή κ. Χρήστος Ζαχαράκης.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πραγματοποιούνται στην Άνδρο δεκάδες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τις οποίες στηρίζει έμπρακτα ο Δήμος ως ελάχιστη υποχρέωση στους δημότες και στους επισκέπτες του καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων και καλλιτεχνικών ομάδων της Άνδρου και κάνουν την κάθε μέρα του καλοκαιριού να μοιάζει με «γιορτή».