Χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης για το σχεδιασμό του δικτύου περιήγησης του Δήμου Μήλου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Σημαντικό βήμα για τον περιπατητικό τουρισμό στη Μήλο

  • Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2019 - 06:24

Ένα ακόμη βήμα, προς την αναβάθμιση και ανάδειξη του περιπατητικού δικτύου της Μήλου προχώρησε, με την έγκριση της χρηματοδότησης του Δήμου Μήλου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την ωρίμανση των σχετικών με το εγχείρημα μελετών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμος Μήλου κατά τα τελευταία χρόνια έχει προβεί στα απαιτούμενα βήματα, προκειμένου να αναπτύξει το δίκτυο μονοπατιών του, ως μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, αξιοποιώντας το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού, που προσφέρει απλόχερα συγκλονιστικά τοπία, τα οποία έχουν ουκ ολίγες φορές εκθειαστεί, τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα διεθνή μέσα και τα τουριστικά ΜΜΕ.

Ανάδειξη του γεωλογικού και πολιτιστικού αποθέματος

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, “πέρασε” ομόφωνα η έγκριση της προσχώρησης του Δήμου Μήλου στους όρους & συμφωνίες της σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού (escrow account) με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, στο πλαίσιοτης Α' φάσης του προγράμματος «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης & εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.».

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε τον λόγο στην κ. Καμακάρη Αντωνία, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Μήλου, η οποία έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το με Α.Π.(0) 45788_19/25-04-2019 έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων / Κεντρική Υπηρεσία με θέμα «Ανακοίνωση έγκρισης ένταξης μελετών του Δήμου Μήλου στο πρόγραμμα “Επιχορήγηση Μελετών Ωρίμανσης και Εκτέλεσης Έργων των ΟΤΑ” και υπογραφή σύμβασης προσχώρησης» με το οποίο ανακοινώνεται στον Δήμο Μήλου ότι εγκρίθηκε η ένταξη στο ως άνω χρηματοδοτικό πρόγραμμα των μελετών του Δήμου Μήλου με τίτλο «Σχεδιασμός Δικτύου Περιήγησης Δήμου Μήλου και Προσμέτρηση Προτεινόμενων Έργων», που αφορά σε εργασίες βελτίωσης βατότητας, σήμανση, χωροθέτηση συμπληρωματικών υποδομών για θέσεις ανάπαυσης και θέας, με το ποσό των 26.723 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών ωρίμανσης.

Ο Δήμος Μήλου στο πλαίσιο των δράσεων τουριστικής ανάπτυξης και με στόχευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου επιδιώκει την ανάδειξη των μονοπατιών της Μήλου και του περιπατητικού τουρισμού. Επανειλημμένα συνεργάστηκε με ειδικούς για τα μονοπάτια και είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER το οποίο όμως λόγω υπαιτιότητας της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων δεν υλοποιήθηκε.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ, με το οποίο ο Δήμος Μήλου διατηρεί αγαστή συνεργασία για τα μονοπάτια είχε προτείνει την εκπόνηση δασικής μελέτης η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να υποβάλει Αίτηση Στήριξης χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη μονοπατιών Δήμου Μήλου» στην επερχόμενη Πρόσκληση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, CLLD / Leader) της Ομάδας Τοπικής Δράσης: Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., γεγονός που είναι εφικτό, καθώς στο Τοπικό Πρόγραμμα της ΟΤΔ προβλέπεται η χρηματοδότηση ανάπτυξης εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, ήπιων προς το περιβάλλον, οι οποίες θα διαφοροποιούν το κυρίως προσφερόμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «ήλιος – θάλασσα».

Κύριος στόχος της δασικής μελέτης η εκπόνηση της οποίας και προωθήθηκε, είναι η ήπια αξιοποίηση των υφιστάμενων μονοπατιών με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ενός τουριστικού προϊόντος το οποίο θα βασίζεται στην ικανοποίηση ειδικών κινήτρων, ενισχύοντας παράλληλα τη διατήρηση και ανάδειξη του γεωλογικού και πολιτιστικού αποθέματος και την εξασφάλιση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (περιοχές NATURA).

Ένα σημαντικό έργο που “ναυάγησε”

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως για το έργο, το οποίο εν τέλει δεν υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Προσέγγισης LEADER αναφορικά με τη βελτίωση βατότητας και σήμανση των μονοπατιών της Μήλου, είχε υποβληθεί πρόταση το 2015, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου και αφορούσε σε διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση-σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η δράση εστίαζε στη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας και σε περιοχές Natura 2000.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα συνέβαλαν στην ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους και στην ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού που συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις του προγράμματος. Επίσης η δράση προέβλεπε την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (εκδηλώσεις, καμπάνιες) στους Δήμους που άπτονται αυτών των περιοχών για τη συνειδητοποίηση των κατοίκων σχετικά με τους πόρους της περιοχής τους.

Παρά το γεγονός, ότι το σχέδιο αυτό “ναυάγησε”, η νέα αυτή δυνατότητα, που προκύπτει μέσα από την ωρίμανση των σχετικών μελετών, θα δώσει νέα πνοή στο εγχείρημα της δημιουργίας και ανάδειξης των περιπατητικών διαδρομών, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση στον τουρισμό όλων των ηλικιών, αλλά και στους επισκέπτες κρουαζιέρας. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι επισκέπτες, που ενδιαφέρονται για τον περιπατητικό τουρισμό, αποφεύγουν τους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, όπως Ιούλιο και Αύγουστο, η ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών, θα συμβάλλει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για το νησί.