Την διευθέτηση του οικονομικού σκέλους, προκειμένου να τεθεί υποψηφιότητα τριών πολυσύχναστων παραλιών της Νάξου για τη βράβευσή τους στο πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, επιχειρεί ο Δήμος

“Αγώνας δρόμου” για τις Γαλάζιες Σημαίες

  • Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2019 - 06:16

Να αποφύγει την “δυσάρεστη έκπληξη”, η Νάξος να μην έχει καμία Γαλάζια Σημαία στις παραλίες της, επιχειρεί ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με απόφαση που λήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Ιουλίου, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να τακτοποιήσει τη συνδρομή του προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), προκειμένου ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για τρεις πολυσύχναστες παραλίες, ώστε να λάβουν τη σήμανση της Γαλάζιας Σημαίας.

Στο εισηγητικό του σημείωμα, ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Λιανός, σημειώνει προς τους δημοτικούς συμβούλους, πως «σε συνέχεια του θέματος σας γνωρίζουμε ότι προκειμένου οι πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου μας να είναι υποψήφιες για βράβευση στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει λόγω αρμοδιότητας, το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την συμμετοχή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο πρόγραμμα αυτό για το έτος 2019».

Επιπλέον τονίζεται, ότι «το θέμα θεωρείται κατεπείγον διότι μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε η Υπηρεσία μας από την Ε.Ε.Π.Φ. εάν πρωτίστως δεν τακτοποιηθεί η συνδρομή του Προγράμματος για το 2019 δεν θα παραλάβει ο Δήμος μας καμία Γαλάζια Σημαία για τις παραλίες. Εν όψει τουριστικής περιόδου θεωρούμε ότι θα ήταν δυσάρεστη έκπληξη για τον επισκέπτη και για τον τουρισμό γενικότερα στις τρεις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού μας να μην κυματίζει η γαλάζια σημαία. Η ετήσια συνδρομή είναι 430 ευρώ ανά ακτή (συνολική δαπάνη 1.290 ευρώ) και αφορά τις παραλίες Αγίου Γεωργίου, Αγίου Προκοπίου και Αγίας Άννας –Μάραγκα».

Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, ότι «η βράβευση ακτών με τον τίτλο της «Γαλάζιας Σημαίας» συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας».

Ως εκ τούτου και λόγω αρμοδιότητας το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2019 και την υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) για τις παραλίες Αγίου Γεωργίου, Αγίου Προκοπίου και Αγίας Άννας –Μάραγκα έναντι συνδρομής ποσού 430 ευρώ για κάθε ακτή.

Ωστόσο, η απόφαση για την καταβολή των χρημάτων προς την ΕΕΠΦ φαίνεται να μην προωθείται τελικά άμεσα, καθώς η σχετική πράξη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας, έχει σημανθεί με την ένδειξη, ότι “εκκρεμεί αίτημα ανάκλησης”. Δεδομένου, ότι βρισκόμαστε ήδη εν μέσω θέρους, η περαιτέρω καθυστέρηση της διευθέτησης του οικονομικού σκέλους, ενδεχομένως να σημαίνει πως καμία παραλία της Νάξου φέτος, δεν θα πιστοποιηθεί με Γαλάζια Σημαία.