Αεροσκάφος της Sky Express βρέθηκε σε χαντάκι στο αεροδρόμιο της Νάξου, με το περιστατικό να εγείρει προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια της υποδομής

«Αναδεικνύει μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις»

  • Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2019 - 06:16

Αίσιο τέλος είχε το ατύχημα του αεροσκάφους της Sky Express το οποίο βρέθηκε σε χαντάκι, στο αεροδρόμιο της Νάξου, κατά την απογείωσή του, ευτυχώς χωρίς τραυματίες, αναδεικνύοντας, ωστόσο, τα προβλήματα της υποδομής.

Το αεροσκάφος της Sky Express είχε ξεκινήσει τη διαδικασία απογείωσής του από το αεροδρόμιο της Νάξου, το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιουλίου, όταν κατά την έναρξη της τροχοδρόμησής του, κατά πάσα πιθανότητα, όπως εικάζουν οι αρχές, λόγω κακού χειρισμού, βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε σε χαντάκι.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και αιρετοί του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ το αεροδρόμιο έκλεισε, ακυρώνοντας την τελευταία πτήση της Olympic Air από την Αθήνα προς το νησί, προκειμένου να απομακρυνθεί το αεροσκάφος και να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος.

Οι επιβαίνοντες στο αεροπλάνο της Sky Express, που αριθμούσαν 46 ενήλικες και ένα βρέφος, μεταφέρθηκαν, μέσω λεωφορείου του ΚΤΕΛ στο λιμάνι της Νάξου, απ' όπου αναχώρησαν με πλοίο, προς τον Πειραιά.

Γύρω μετά τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής κατέφτασε τεχνικό κλιμάκιο της εταιρείας στη Νάξο με ελικόπτερο, προκειμένου να απομακρυνθεί ασφαλώς το αεροσκάφος και να αποδεσμευτεί το αεροδρόμιο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ Νάξου, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει, ότι “αυτό το περιστατικό αναδεικνύει τις μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο αεροδρόμιο και που, σύμφωνα με ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τη λειτουργία του, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα”.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, δεν υπάρχει η λεγόμενη ζώνη ασφάλειας, όπως και περίφραξη, ενώ ο φωτισμός σήμανσης είναι ελλιπής. Σε αυτά προστίθενται η απουσία ανεμουρίων, η ημιλειτουργία των φώτων του διαδρόμου, ενώ εκτός λειτουργίας είναι τα φώτα προσέγγισης (τα ονομαζόμενα APAPI) σε δύο διαδρόμους. Αυτά, μαζί με την έλλειψη αίθουσας αναχώρησης , αλλά και ιδιαίτερα με την χωρίς όρια εντατικοποίηση της δουλειάς των πληρωμάτων των αεροσκαφών, των εργαζόμενων στο έδαφος του αεροδρομίου και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δείχνουν πώς λειτουργεί ένα αεροδρόμιο που τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχεται περίπου 70.000 επιβάτες. Μάλιστα, υπάρχουν και οι καταγγελίες πως επικρατεί αυτή η απόλυτη εγκατάλειψη προκειμένου να δοθεί ακόμα πιο εύκολα σε ιδιώτες. Άλλωστε, πριν από περίπου δύο μήνες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην ανάθεση έργου χρηματοοικονομικού συμβούλου στη «Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι» για να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, είτε με σύμβαση παραχώρησης είτε με ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα τα 23 αεροδρόμια είναι: Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Σύρου, Νάξου, Πάρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Σητείας, Καστελόριζου και Κυθήρων. Εντύπωση πάντως προκάλεσε και το γεγονός πως αντί η εταιρεία «Sky Express» να προχωρήσει τόσο στην αποζημίωση των επιβατών, αλλά και στις αναγκαίες διαδικασίες επιστροφής τους στην Αθήνα (όπως ήταν προγραμματισμένο), παρενέβη ο έπαρχος του νησιού και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Νάξου για να αναχωρήσουν με πλοίο για τον Πειραιά».

Το τεχνικό κλιμάκιο της Sky Express ολοκλήρωσε τη διαδικασία απομάκρυνσης του αεροσκάφους το πρωί του Σαββάτου και η κίνηση στο αεροδρόμιο αποκαταστάθηκε, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και νέο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανό σε δημόσιες δηλώσεις του να επιβεβαιώνει πως η κίνηση στο αεροδρόμιο της Νάξου έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς με τους επιβάτες να εξυπηρετούνται κανονικά.