Με τον γαλλικό Δήμο του Monfranquin θα προχωρήσει σε διαδικασία αδελφοποίησης ο Δήμος Σίφνου

Αδελφοποίηση με βάση τον πολιτισμό

  • Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 05:16

Την αδελφοποίησή του με το Δήμο του Monflanquin της Γαλλίας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σίφνου, στο πλαίσιο των δράσεων της τουριστικής του προώθησης.

Σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων αδελφοποίησης, δεδομένου ότι τα μονοπάτια της Σίφνου, ήταν οι πρώτες ελληνικές περιπατητικές διαδρομές, που αδελφοποιήθηκαν το 2016, με πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece και την υπογραφή του Δημάρχου Σίφνου και της εκπροσώπου του ιδρύματος Jeju Olle Foundation, με το μονοπάτι Jeju Olle της νήσου Jeju της Νότιας Κορέας, ο Δήμος Σίφνου, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, την αδελφοποίησή του με τον Δήμο Μονφλανκέν της Γαλλίας.

Αδελφοποιήσεων... συνέχεια

Υπενθυμίζεται, ότι το 2016 η Σίφνος κατάφερε να είναι ο πρώτος προορισμός της Ελλάδας, ο οποίος συμμετέχει σε αδελφοποίηση μονοπατιών, ένα πρόγραμμα του World Trails Network, καθώς το Jeju Olle είναι ένα από τα πιο διάσημα μονοπάτια της Ασίας, το οποίο βρίσκεται στο νησί Jeju της Νότιας Κορέας και δέχεται περίπου 13.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Με την αδελφοποίηση, δύο μονοπάτια από διαφορετικά μέρη του κόσμου ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και κάνουν κοινή προβολή.

Στον φετινό προγραμματισμό των δράσεων τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης του Δήμου Σίφνου, συμπεριλήφθηκε και η εξέταση της δυνατότητας αδελφοποίησής του με κάποιο γαλλικό Δήμο. Μάλιστα, σημειώθηκε, ότι η δράση προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία και οργάνωση και θα επιδιωχθεί η χρηματοδότησή της από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η συζήτηση, σχετικά με την αδελφοποίηση του Δήμου Σίφνου με το Μονφλανκέν, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση των μελών της Τουριστικής Επιτροπής, όπου το εξουσιοδοτημένο μέλος της επιτροπής κ. Στέλλα Δασούλα ενημέρωσε τα μέλη της για τη συγκεκριμένη πρόταση και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι αξίζει να προχωρήσει η αδελφοποίηση με το Δήμο του Monflanquin της Γαλλίας μετά και την επιτόπια επίσκεψη της στο συγκεκριμένο Δήμο το Φεβρουάριο του 2019. Οι λόγοι είναι κυρίως εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί.

Η κ. Δασούλα πρότεινε σε πρώτη φάση να προσκληθεί η Δήμαρχος του γαλλικού Δήμου, προκειμένου να υπογραφεί ένα σύμφωνο φιλίας, ενώ μετά την απόφαση αδελφοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει η σχετική κατάθεση αυτής της απόφασης στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την λήψη της σχετικής έγκρισης, δεδομένου, ότι η ίδια έχει επικοινωνήσει και έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπεύθυνο για τις αδελφοποιήσεις από το ΥΠΕΣ, κ. Καρβούνη.

Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και κοινωνική δράση

Η κ. Δασούλα παραβρέθηκε στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε τα μέλη για την επίσκεψή της στο Monflanquinκαι τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την περιοχή και μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι το Monflanquin (Μονφλακέν) βρίσκεται στο νομό Lot et Garonne (Λοτ ε Γκαρόν) 165χλμ από το Μπορντό και τη Τουλούζη και 590 χλμ από το Παρίσι.

Το Monflanquin είναι μια καστρούπολη του 13ου αιώνα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Έχει  πληθυσμό 2.500 μόνιμους κατοίκους και η μαθητική κοινότητα της πόλης αριθμεί 550 μαθητές. Από το 1989 έως σήμερα βρίσκεται στη λίστα με τα «Ωραιότερα Χωριά της Γαλλίας» (στο σύνολο 156) και αποτελεί ένα από τα πρώτα "πράσινα θέρετρα" διακοπών της Γαλλίας.Τ

Το Monflanquin είναι πρωτίστως μια αγροτική κοινότητα, της οποίας η οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται κυρίως στη καλλιέργεια και τη μεταποίηση φρούτων και ξηρών καρπών (συνεταιρισμοί και μικρά εργοστάσια) όπως μήλα, δαμάσκηνα, φουντούκια και φράουλες. Όλες οι καλλιέργειες είναι Βιολογικά πιστοποιημένες. Σημαντική σημασία για την οικονομία του τόπου αποτελεί επίσης ο Τουρισμός καθώς και οι μικρές βιοτεχνίες παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Ο Δήμος του Monflanquin διαθέτει σε σχέση με το πληθυσμό της πολλούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι πολυάριθμες και διεξάγονται κυρίως από Απρίλιο έως Οκτώβριο με σημαντικότερη όλων «Τις Ημέρες Μεσαίωνα» που διαρκούν δύο ημέρες, στα μέσα Αυγούστου, με κύριο θέμα την αναπαράσταση της μεσαιωνικής εποχής με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις. 

Στο Μονφλακέν οργανώνονται συχνά αιμοδοσίες, υπάρχει Ιατρικό Κέντρο αλλά και ιδιώτες γιατροί, Οίκος  Ευγηρίας, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις για πολλά αθλήματα όπως στίβος, ποδόσφαιρο, τένις, κολύμβηση, τζούντο, μπάσκετ και πολλά άλλα.

Οι κάτοικοι του γαλλικού Δήμου εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια την ανακύκλωση, ενώ η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του τόπου. Όλο το χρόνο υπάρχουν ανοικτά εστιατόρια και στην υπαίθρια λαϊκή αγορά, ενώ κάθε εβδομάδα συγκεντρώνονται και παραγωγοί από τα γειτονικά μέρη.

Ο Δήμος του Μονφλακέν χάρη στους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς του είναι ζωντανός όλο το χρόνο. Οι κάτοικοί του είναι περήφανοι για τη πολιτιστική τους κληρονομιά και τη ποιότητα ζωής τους, ενώ εργάζονται με στόχο τη προστασία και την ανάπτυξη αυτού και επιθυμούν να αναπτύξουν σχέσεις και δεσμούς με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς γιατί πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο ο πλούτος αυτής της συνεργασίας θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τον τόπο τους.

Μετά την πληροφόρηση του Σώματος από την κ. Δασούλα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αδελφοποίηση του Δήμου Σίφνου με τον γαλλικό Δήμο, με τους δημοτικούς συμβούλους, κ.κ. Γεροντή Ιωάννη, Γεωργούλη Γεώργιο και Κουκή Νικόλαο να δηλώνουν “παρών”.