Ανανεώθηκε η τριμερής συνεργασία για την διαχείριση του προγράμματος ανακύκλωσης της Τήνου, μεταξύ Δήμου, ΚοινΣΕπ Καλλονής – Κελλιών και ΕΕΑΑ

«Ο Δήμος Τήνου πρωτοπόρος της ανακύκλωσης στη χώρα»

  • Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021 - 06:17

Την ανανέωση της τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ Δήμου Τήνου, ΚοινΣΕπ Καλλονή – Κελλιά και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για τη συλλογή και ανακύκλωση των διαχωρισμένων στην πηγή αποβλήτων συσκευασίας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.

Μετά τα ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα, τα οποία έχει φέρει η συνεισφορά της ΚοινΣΕπ, στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Τήνου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανανέωση της σύμβασης συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών, με την ελάσσονα μειοψηφία ωστόσο να σημειώνει, πως η ανακύκλωση οφείλει να αποτελεί ευθύνη και στόχο του Δήμου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης ο εκπρόσωπος της ΚοινΣΕπ, κ. Μάνθος Δελλατόλας, ο οποίος και έκανε μία σύντομη εισήγηση, ενώ πριν τη συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Μαρκουΐζος, ενημέρωσε, πως αποτέλεσμα της τριμερούς σύμπραξης ήταν η τεράστια ποσότητα υλικών, που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν και η οποία από 86 τόνους το 2018, έφτασε στους 328 τόνους το 2019. Για το 2020, η ποσότητα ελαττώθηκε στους 240 τόνους, ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πανδημία, για το αποτέλεσμα αυτό.

Ο Πρόεδρος έκλεισε, τονίζοντας την ωφελιμότητα της σύμβασης, αλλά και της στήριξης της ΚοινΣΕπ, η οποία πέραν των υλικών που διαχειρίζεται, ανακυκλώνει επίσης γυαλί και ηλεκτρικές συσκευές.

«Η κατάσταση απαιτεί δραστικά μέσα και άμεσα»

Πρωτίστως ο λόγος δόθηκε στον κ. Δελλατόλα, εκ μέρους της ΚοινΣΕπ Καλλονή – Κελλιά, ο οποίος σημείωσε, ότι «η ανακύκλωση δυστυχώς δεν είναι κάτι που κάνουν άλλοι για εμάς. Ειδικά η ανακύκλωση στην πηγή που εφαρμόζουμε εδώ στην Τήνο», απευθύνοντας έκκληση προς το Δήμο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να πιστέψουν, να ενισχύσουν και να επιβάλλουν την απαραίτητη ανακύκλωση.

«Πήραμε διακρίσεις, βραβεία και βάλαμε το Δήμο μας μέσα στους πρωτοπόρους της ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Η ανακύκλωση όμως είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας συνήθειες πολλών χρόνων. Η εμπειρία μας, 9 χρόνια τώρα, μας επιτρέπει να έχουμε άποψη, που την καταθέσαμε υπό μορφή αιτημάτων στο Δήμο, με θετική αντιμετώπιση και περιμένουμε την υλοποίησή τους. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που μας έφερε ο covid-19 όμως απαιτεί δραστικά μέτρα και άμεσα», τόνισε ο κ. Δελλατόλας, ζητώντας από τους δημοτικούς συμβούλους να εγγραφούν και να υποστηρίξουν έμπρακτα την συνεταιριστική επιχείριση, ένα αίτημα που διατυπώθηκε και από τον αντιπρόεδρο της Επιχείρισης και δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παντελής Αρμάος.

Ερωτήματα σχετικά με την διαλογή ανακυκλώσιμων και από ανάδοχο

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, συνεχάρη για το έργο της την ΚοινΣΕπ, καθώς όπως τόνισε «είναι δικό της το όποιο αποτέλεσμα του τι γίνεται μέχρι σήμερα στο νησί της Τήνου στην ανακύκλωση».

Διατύπωσε επίσης το ερώτημα, βάσει της σύμβασης που προωθείται από το Δήμο για την ενδιάμεση λύση αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, με τον ίδιο να υποστηρίζει, ότι σε αυτή αναφέρεται, πως ο ανάδοχος που θα προκύψει για τη μεταβατική λύση, θα πραγματοποιεί διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που βρίσκονται ανάμεσα στα σύμμεικτα απορρίμματα και θα τα διαχειρίζεται. Ο κ. Κροντηράς διερωτήθηκε αν, εφόσον ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαλογή ανακυκλώσιμων, τι θα σημαίνει αυτό για την ΚοινΣΕπ, αλλά και γιατί ο ανάδοχος να ωφελείται οικονομικά από τη διαχείριση ανακυκλώσιμων, επιπλέον της αμοιβής του από τον Δήμο για το έργο που εκτελεί.

Απαντώντας στον κ. Κροντηρά, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ιωάννης Σιώτος, υποστήριξε, πως ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της διαλογής των ανακυκλώσιμων, τα οποία θα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους των σύμμεικτων και όχι υλικά από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Επιπλέον ο ίδιος ανέφερε, πως τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα προκύπτουν από τα σύμμεικτα, ο ανάδοχος θα τα παραδίδει στο Δήμο, ο οποίος με τη σειρά του θα τα παραδίδει στην ΚοινΣΕπ, ενισχύοντάς την έτσι, ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Κροντηράς επέμεινε, πως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά ρητά μέσα στο σχέδιο της σύμβασης, και πως η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί συμπέρασμα του Δημάρχου, δεδομένου ότι τίποτε αντίστοιχο δεν αναφέρεται ρητά, τονίζοντας ωστόσο, πως αν το σχέδιο της σύμβασης τροποποιηθεί, ώστε να περιλαμβάνει και αυτή την πρόβλεψη, τότε η παράταξη στέκεται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η διαχείριση των απορριμμάτων να έλθει στην ευθύνη του Δήμου

Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας και της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων”, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, τόνισε πως δυστυχώς, ο μοναδικός φορέας που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι η ΚοινΣΕπ.

Ο ίδιος υπενθύμισε, πως η παράταξή του είχε καταψηφίσει την σύμβαση τριμερούς συνεργασίας όταν αυτή είχε έλθει πριν από τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς κρίνεται πως η ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί ευθύνη του Δήμου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσουνάδη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων της ΚοινΣΕπ, η ανακύκλωση αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη σε όλο το εύρος του νησιού, καθώς δεν διαθέτουν τα μέσα, τη στήριξη, τους απαιτούμενους χώρους, τις χρηματοδοτήσεις κ.α. που απαιτούνται για την ευόδωση ενός τέτοιου μεγάλου εγχειρήματος, ωστόσο υπογράμμισε, ότι με τα μέσα που διαθέτουν η δουλειά που γίνεται στον τομέα της ανακύκλωσης είναι πέραν πάσης προσδοκίας, αποδίδοντας τα εύσημα στην επιχείριση.

Όπως επεσήμανε, «η διαχείριση των σκουπιδιών δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα, θα πρέπει να αποτελεί σκοπό και να βρίσκουμε τρόπους αυτός να επιτυγχάνεται», χωρίς απαραίτητα να αποτελεί μοναδικό γνώμονα το κέρδος, ζητώντας ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης της ανακύκλωσης, για ένα συνολικό και καλό αποτέλεσμα για όλο το νησί.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σημείωσε, ότι η δημοτική κίνηση θα υπερψηφίσει αυτή τη φορά την ανανέωση της σύμβασης συνεργασίας, δεδομένου, ότι όπως υποστήριξε «δε θεωρούμε ότι ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει σε κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή, από αυτό που κάνει η επιχείριση».

Δεν αποβλέπει σε κέρδος η ΚοινΣΕπ

Τέλος, το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος της ΚοινΣΕπ Καλλονή – Κελλιά και δημοτικός σύμβουλος, κ. Αρμάος, ο οποίος υπενθύμισε ότι η επιχείριση έχει περάσει από πολλά μεταβατικά στάδια και πολλές δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχει τα αποτελέσματα που σήμερα απολαμβάνει η τοπική κοινωνία, ενώ υποστήριξε, ότι εφόσον ο Δήμος αποποιείται της υποχρέωσής του αναφορικά με την ανακύκλωση, τότε η ΚοινΣΕπ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική.

Αναφέρθηκε και από την πλευρά του στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην ποσότητα της ανακύκλωσης, αλλά και σε επίπεδο ενίσχυσης του εθελοντισμού σε αυτό το κομμάτι, ενώ έκλεισε διευκρινίζοντας, ότι η ΚοινΣΕπ δεν αποβλέπει σε κανένα κέρδος, καθώς τα όποια κέρδη της επιχείρισης επανατοποθετούνται σε αναβάθμιση εξοπλισμού και σε απασχόληση περισσότερων εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά στην αναφορά του κ. Αρμάου σχετικά με το γεγονός ότι η επιχείριση αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική εφόσον ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τη διαχείριση του προγράμματος ανακύκλωσης, ένσταση διατύπωσε ο κ. Κουσουνάδης, ο οποίος εξήγησε, πως αυτή η λογική είναι εσφαλμένη, καθώς οι δυνατότητες και εναλλακτικές που δίνει η νομοθεσία αλλάζουν και η διαχείριση της ανακύκλωσης από το Δήμο, αφορά στη μόνη βιώσιμη λύση.

Τέλος, ο κ. Αρμάος απηύθυνε και ο ίδιος έκκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να γίνουν μέλη και να στηρίξουν εμπράκτως την ΚοινΣΕπ.

 

 

Ετικέτες: