Μήνυμα Δημάρχου Πάρου για την 25η Μαρτίου

  • Τετάρτη, 24 Μαρτίου, 2021 - 16:56

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Συμπληρώνονται φέτος δύο αιώνες απ' την 25η Μαρτίου του 1821, την ημέρα που αποτέλεσε αφετηρία για την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Και αυτό, διότι ο συγκεκριμένος αγώνας σηματοδότησε την πρώτη απελευθερωτική κίνηση για εθνική ανεξαρτησία.

Στο πλαίσιο αυτό, εμβληματικά κτίρια σε όλον τον πλανήτη ντύνονται με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας εν όψει της επετείου των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης . Μία μεγάλη γιορτή, στήνεται απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον κόσμο για την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στη Βαλκανική, που έγινε πράξη χάρη στις αξιομνημόνευτες θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς εν μέρει και στην πίεση που άσκησε το φιλελληνικό ρεύμα, που αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες, στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά και ο μεγάλος φιλέλληνας Βίκτωρ Ουγκώ «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται».

Η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 καθώς και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, βρίσκουν φέτος την  Ελλάδα να δίνει δύο σύγχρονες μάχες. Η πρώτη αφορά στη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η δεύτερη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και πάλι έναν εχθρό, σαφώς διαφορετικό από αυτόν του Απελευθερωτικού Αγώνα. Επικίνδυνο όμως και φονικό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε και σήμερα μια επανάσταση, την επανάσταση της προσωπικής ευθύνης. Δίνουμε τη δική μας μάχη επιβίωσης, με ψυχραιμία, πειθαρχία, και όραμα ελπίδας. Ταυτόχρονα, την κρίσιμη αυτή ώρα ενώνουμε δυνάμεις, αγωνιζόμαστε με αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής ευθύνης, με θάρρος και σθένος, για να πετύχουμε  τον στόχο και για να βγούμε ξανά νικητές με τις  λιγότερες δυνατές απώλειες. Προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, εμπιστευόμαστε τους θεσμούς της Πολιτείας και τους άξιους επιστήμονες μας, ακολουθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υποστηρίζουμε έμπρακτα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Η φετινή επέτειος ας είναι αφορμή για περισυλλογή και αναστοχασμό, και όχι αγκυροβολία στο παρελθόν. Ας έχουμε κατά νου ότι οι πρόγονοι μας, πολέμησαν για να διατηρήσουν την ταυτότητα του έθνους, την παιδεία, τη θρησκεία και την ελευθερία. Το κυριότερο όμως, ας θυμόμαστε ότι η διχόνοια ποτέ δεν ωφέλησε τη χώρα μας.

Ας τιμήσουμε λοιπόν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ας δημιουργήσουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η γαλανόλευκη ας κυματίσει στις ψυχές και στα μπαλκόνια μας!

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες απανταχού της γης! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
ωση Δήμου ΣύOKρου - Ερμούπολης