Ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές για το εμβόλιο της Pfizer από σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέες δόσεις εμβολίων για τα νησιά

Σχεδόν 115 χιλιάδες εμβολιασμοί σε πολίτες στον νομό Κυκλάδων μέχρι στιγμής

Αυξάνονται οι εμβολιαστικές γραμμές για το εμβόλιο της Pfizer στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να “τρέξουν” τα προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών που δεν προτιμούν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ή της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από νωρίς το πρωί στους χώρους του Νοσοκομείου Σύρου λειτουργούν πλέον τρεις εμβολιαστικές γραμμές για τη Pfizer και μία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson ενώ ομαλά προχωρά ο ρυθμός των εμβολιασμών και στο Κέντρο Υγείας Σύρου (AstraZeneca).

Πρόκειται για απόφαση που έρχεται να ικανοποιήσει τους πολίτες που έχουν στραφεί σε εμβόλιο τύπου mRNA και ανέμεναν τις νέες παραδόσεις της κυβέρνησης προς τις Υγειονομικές μονάδες της χώρας, για να προωθηθεί ακόμη περισσότερο η εμβολιαστική διαδικασία.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ήδη τρέχει ο εμβολιασμός των νέων από 25 ετών και άνω, όπως επίσης για την ηλικιακή κατηγορία των άνω των 18 ετών με το εμβόλιο όμως – αποκλειστικά - της Johnson & Johnson.

Παράλληλα και δεδομένης της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, ανακοινώνεται σταδιακή άρση μέτρων που είχαν εφαρμοστεί για πολλούς μήνες προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, ενώ να σημειωθεί πως ήδη η εστίαση από το Σάββατο λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (μέχρι και 01.30).

Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες, ενώ επιστρέφουν με φυσική παρουσία οι μαθητές στα φροντιστήρια.

Σχετικά με το κομμάτι των εμβολιασμών κλήθηκε να προβεί σε ενημέρωση ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος τόνισε πως ακολουθούνται πιστά τα προβλεπόμενα και οι οδηγίες της κυβέρνησης, ενώ με φόντο την απελευθέρωση των μετακινήσεων εδώ και αρκετό διάστημα, εξήγησε πως το Νοσοκομείο παραμένει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση και νοσηλεία κρουσμάτων της Covid-19.

Επιδημιολογική εικόνα: Πέφτουν επίπεδο νησιά των Κυκλάδων

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, κατέστη σαφές πως ανάμεσα σε άλλες περιοχές και(!) νησιά των Κυκλάδων, έχουν πέσει επίπεδο, γεγονός που σημαίνει πως μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αναφερόμενη συνολικά και στο Νότιο Αιγαίο, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως σε ορισμένα νησιά διαπιστώνονται αρκετά κρούσματα, με αποτέλεσμα σε αυτά να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Συγκεκριμένα έκανε αναφορά στη Νάξο από τις Κυκλάδες και στην Κω από τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα δε, για το δεύτερο νησί εξήγησε: “Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κω, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας”. Η ίδια μάλιστα μιλώντας παρακάτω και για τη Νάξο που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, τόνισε πως απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από τους πολίτες, για να μην αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των κρουσμάτων.

Επιπρόσθετα, η ίδια εξήγησε πως υπάρχουν και περιοχές στις οποίες παρατηρείται μείωση του αριθμού των ενεργών κρουσμάτων, λέγοντας τα εξής: “Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο δείχνει σημεία υπαναχώρησης ή σταθερότητας σε όλη τη χώρα και ειδικά σε 24 Περιφερειακές Ενότητες δείχνει σημαντική υποχώρηση, γεγονός το οποίο είναι ενθαρρυντικό. Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω 16 Περιφερειακές Ενότητες, Βορείου Τομέα Αθηνών, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Αχαΐας, Ρεθύμνου, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τήνου, Λέσβου, Κιλκίς, Ηρακλείου, Σύρου, Άνδρου και Καλύμνου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2, δηλαδή, από το πορτοκαλί”.

Ακόμη πρόσθεσε πως, άλλες 8 περιφερειακές ενότητες (Πρέβεζας, Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Θάσου, Λήμνου και Μήλου) πέφτουν επίσης επίπεδο και “μεταφέρονται από το κίτρινο στο πράσινο επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο 1”.

Περισσότερη... ελευθερία σε επιχειρήσεις εστίασης

Όπως έγινε γνωστό στην ίδια συνέντευξη Τύπου από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, από προχθές 12/6, διευρύνθηκε το ωράριο των μετακινήσεων ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν με μουσική.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής: “α. Ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. β. Θα επιτρέπεται μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση δε καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση. γ. Επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δυο ελεύθερες διόδους για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη είσοδος και έξοδος των πελατών. δ. Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50%, σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θεατές, σε 70% έως 5.000 θέσεων, 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν το θέατρο είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα”.

Τι επαναλειτουργεί από σήμερα και αύριο

Ακόμη, από σήμερα, 14 Ιουνίου ισχύουν οι ακόλουθες αποφάσεις: α. Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Α.Ε.Ι.. β. Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές, πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας και υποχρέωση διεξαγωγής rapid test ή self-test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους συμμετέχοντες, και για τους εκπαιδευτικούς δηλαδή και για τους μαθητές. γ. Επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Επιπλέον, από αύριο, 15 Ιουνίου: α. Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και β. στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.

Το Υπουργείο υπενθύμισε παρακάτω και τα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων που παραμένουν σταθερά: 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά στον κύριο χώρο του καταστήματος, απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται εντός του καταστήματος. Και δυνατότητα προαιρετικά διευρυμένου ωραρίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ.

Μ. Ζουλουφός: Τέσσερις συνολικά εμβολιαστικές γραμμές στο Γ.Ν. Σύρου

Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου μίλησε ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός. “Μέχρι την Κυριακή (13/6) υπήρχαν τρεις γραμμές Johnson & Johnson και μία Pfizer στο Νοσοκομείο Σύρου και από την Δευτέρα (14/6), αλλάζει ο “συσχετισμός” και θα έχουμε μία εμβολιαστική γραμμή για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τρεις για τη Pfizer”. Τα παραπάνω καταγράφονται σύμφωνα και με τις επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer που διατέθηκαν προς τις Υγειονομικές μονάδες σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς ο ίδιος αν υπάρχει ενδεχόμενο διάθεσης εμβολίων της Moderna στα νησιά και ειδικότερα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, υπήρξε σαφής: “Μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση”.

Ικανοποίηση για τον ρυθμό εμβολιασμών

Πέραν των ανωτέρω, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Ερωτηθείς αν λόγω της ανάπτυξης τριών εμβολιαστικών γραμμών της Pfizer θα αυξηθεί και ο αριθμός των προς εξυπηρέτηση ραντεβού, υπήρξε σαφής: “Τα νούμερα δεν θα αλλάξουν σημαντικά. Ο εμβολιασμός μας προχωρά πολύ ικανοποιητικά. Τα ανώτατα όρια που “πιάσαμε” σε επίπεδο Σύρου συνολικά σε μία ημέρα και στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Σύρου είναι 450 άτομα”.

Θέλησε να διευκρινίσει δε, πως, “Η μοναδική διαφορά είναι πως με το μονοδοσικό εμβόλιο, δεν έχουμε νέα ραντεβού μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ενώ της Pfizer, θα έχει και δεύτερη δόση”.

Στην ερώτηση αν αντίστοιχα ανοίγουν κι άλλες γραμμές για το εμβόλιο της Pfizer σε άλλες υγειονομικές δομές των νησιών στις Κυκλάδες, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου απάντησε τα εξής: “Όπως και σε εμάς υπάρχει επικαιροποίηση και αλλάζουν οι γραμμές, αυτό θα γίνει αντίστοιχα και σε άλλα νησιά που λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τροποποιήσεις που γίνονται από το Υπουργείο Υγείας. Να πω ξανά ότι ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά. Και τα νούμερα, τα στατιστικά στοιχεία, αυτό δείχνουν”.

Ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή

Σε συνέχεια των ανωτέρω και αναφερόμενος στο έργο και τη δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου - οπότε και προοδεύουν συστηματικά οι εμβολιασμοί -, ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σύρου.

“Ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό από τις 12 Ιανουαρίου που έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό και τους ευχαριστούμε γι αυτό” δήλωσε, ενώ ακολούθως απάντησε και για την εικόνα των νοσηλευθέντων με Covid-19 σήμερα.

“Εδώ και ένα διάστημα δέκα ημερών περίπου δεν νοσηλεύουμε κανέναν με κορωνοϊό. Όμως είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να σκάσουν κρούσματα.

Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοί μας ήταν από άλλα νησιά των Κυκλάδων και το Νοσοκομείο μας σε επίπεδο νομού παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι πολίτες” τόνισε, εξηγώντας τέλος πως το Νοσοκομείο Σύρου όπως και κάθε Νοσοκομείο της χώρας, βρίσκεται σε ετοιμότητα, αν απαιτηθεί διαχείριση έκτακτου κρούσματος κορωνοϊού.

“Εμείς κινούμαστε βάσει του σχεδιασμού που έχουμε και δεν έχει αλλάξει. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε. Διαθέτουμε έξι κλίνες για περιστατικά Covid-19 και σαφώς υπάρχει η ΜΑΦ που είναι για βαριά περιστατικά με διασωληνώσεις. Μιλάμε για τρεις κλίνες επιπλέον” σχολίασε, επαναλαμβάνοντας πως, “υπάρχει ο σχεδιασμός, υπάρχει και η υποδομή. Είμαστε έτοιμοι”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ρωτήθηκε για τη δυνατότητα ή μη, πλέον, της αεροδιακομιδής ενδεχόμενων έκτακτων περιστατικών. “Θέλω να σημειώσω παράλληλα πως όσο ηρεμεί η Αθήνα, θα μπορεί πιο εύκολα να δέχεται κάποια περιστατικά σοβαρά, αν προκύψουν. Όπως εξελίσσεται η κατάσταση βλέπουμε πως κάποια Νοσοκομεία “επιστρέφουν” σε μία πιο ομαλή λειτουργία. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται πως δεν αποκλείεται για κάποιον διασωληνωμένο να μας πουν ότι δεν τον κρατάμε στη Σύρο, αλλά μπορεί να γίνει αεροδιακομιδή”.

Στοιχεία εμβολιασμών στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για το κομμάτι των εμβολιασμών και της προόδου στα νησιά, διαπιστώνεται πως στο νομό Κυκλάδων είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και προχθές, 12 Ιουνίου, περί τους 112.933 εμβολιασμούς.

Αναλυτικότερα, στη Θήρα έχουν εμβολιαστεί 19.477 πολίτες, στη Νάξο 16.579, στη Σύρο 15.756, στη Μήλο 14.517, στην Πάρο 12.040, στη Μύκονο 10.095, στην Άνδρο 9.710, στην Τήνο 8.541 και στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου 6.218.